Uutiset

Työkoneet

AdBlue onkin nyt AdYellow – lehmien virtsa pitää dieselit käynnissä

AdBlue-liuoksen valmistuksessa käytettävä, pääosin Venäjältä tuotu urea pystytään pian korvaamaan täysin kotimaisella vaihtoehdolla. Jo kahden vuoden ajan julkisuudelta piilossa on kehitetty menetelmää, jossa lehmän virtsasta saadaan kemiallisen prosessin avulla eriytettyä täysin viennistä tulevaa ureaa vastaava tuote. Muutamia maitotiloja on ollut pilottiprojektissa mukana virtsan kerääjinä ja alustavat tulokset kenttäkokeista on jo saatu. Laajamittainen jakelu on käynnissä.

Idean tähän kotimaisen raaka-aineen käyttöön sai vuoden 2018 lopulla länsisuomalainen maanviljelijä Kauko Korsi, joka viljelee vanhaa sukutilaansa ja pitää samalla runsaslukuista lypsykarjaa.

”Yksi lehmä käy juoma-automaatilla ainakin 20 kertaa päivässä ja kerralla turpaan imaistu vesimäärä on varmaan jossain 15 litran paikkeilla. Täysikasvuinen, parhaassa lypsykunnossa oleva lehmä kuluttaa näin 150–200 litraa vettä päivässä. Lähes sama määrä tulee toisesta päästä ulos. Ja se on yleensä lorotettu maahan. Kansantaloudellisesti siinä ei ole mitään järkeä”, toteaa Korsi.

Kauko Korren ideasta syntynyt AdYellow-lisäaine ei olisi voinut osua markkinoille parempaan aikaan, kun AdBlue-lisäaineesta on pulaa.

Ajatus virtsan hyödyntämisestä alkoi itää Korren päässä ja kypsyi valmiiksi tuotteeksi useiden tahojen yhteistyönä. EU myönsi hankkeella alkurahoitusta ja mukaan saatiin WTF, TOA ja KTU sekä muutama yliopisto laboratorioineen. Virtsan jalostusprosessista ei vielä anneta julkisuuteen tarkkoja tietoja, sillä useita patenttihakemuksia on vielä kesken.

Projekti ”Lehmästä Tankkiin” sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Uudenlaisen AdYellow-liuoksen koekäyttöjä tehtiin aluksi Korren tilan kalustolla, mutta sittemmin yhä useampi traktorin, kaivukoneen, rekan ja henkilöauton omistaja on kaatanut sinisestä korkista sisään lehmän pissasta jalostettua AdYellow-lisäainetta. Kaikki moottorit merkistä riippumatta ovat toimineet moitteetta, leikkisästi myös AdCow-lisäaineeksi nimetyn ihmeaineen kanssa.

”Kauko Korren idea on ainutlaatuinen ja auttaa meitä jatkossa omavaraiseksi tämän dieselimoottorille tuikitärkeän aineen suhteen. Olemme tutkineet, että lehmän saa sopivasti juottamalla pissimään vielä paljon enemmän päivässä. Joitain yksilöitä on herätetty yölläkin juomaan. Syöttämällä ylisuolattua heinää, saadaan takapään kallisarvoista tuotetta talteen entistä suurempia määriä. Kohta satatonnari tarkoittaa muutakin kuin hyvin lypsävää Mansikkia”, tiivistää maatalousteknologian professori Aulis Wirtanen.

Hän odottaakin tästä lehmän takapään tuotteesta avautuvan hyvän lisätienestin lypsykarjatiloille.

Projektiin on liittynyt myös tunnettu lypsykonevalmistaja Beta Laval. Ensi vuonna markkinoille saadaankin lypsyrobotin tapaisia robottivirtsankerääjiä. Lehmä oppii menemään tässäkin tapauksessa automaatille, kun pissihätä yllättää.

Ensimmäinen rajoitettu erä uutta AdYellow-liuosta on jaettu huoltamoihin ja sitä myydään käyttäjille 10 sentin litrahintaan. Perjantaina 1.4. sitä saa kaikilta hyvinvarustelluilta huoltoasemilta kautta maan. Kannattaa mennä heti aamulla paikalle, sillä tuotetta on rajoitetusti saatavilla. Tätä kotimaista ”keltaista kultaa” ei riitä alkuvaiheessa kaikille. Oma astia mukaan.Lue seuraavaksi