Uutiset

Työkoneet

HeatWork 15 vuotta Suomessa – kaikki alkoi tarpeesta sulattaa routa

Ison maanrakennusyrityksen omistaja Almar Markussen oli Norjan Narvikissa taistellut kymmeniä vuosia talviolosuhteissa aikataulujen kanssa, ja vuonna 2002 kypsyi ajatus ratkaista maarakennuksen routaongelma lopullisesti. Aikaisemmin kaikki piti saada tehtyä kesäsesongin aikana, sillä routa aiheutti marraskuun ja toukokuun välillä massiivisia ongelmia. Kaikkia roudansulatusmenetelmiä oli kokeiltu, mutta mikään niistä ei ollut tarpeeksi tehokas eikä etenkään sulattanut tarpeeksi isoja alueita.

Markussen ryhtyi tuumasta toimeen, ja HeatWork AS perustettiin Narvikissa vuonna 2003. Ensimmäinen HeatWork-laite valmistui kahden vuoden kehitystyön jälkeen tehtaalla 2005. Koneet suunniteltiin jo alun perin niin, että Pohjoismaissa käytettävät pakettiautot pystyisivät vetämään laitteita, ja tämä pätee edelleen.

HeatWork-laite oli kevyt, se sulatti kerralla 200 neliön alueen ja sen oma aggregaatti antoi voiman, mikäli verkkovirtaa ei ollut saatavilla. Vuonna 2005–2009 valmistuneet koneet sulattivat kerralla noin 40 cm/vrk, ja nestelämpötila oli 82 astetta. Nykyään HeatWork HW3600 103kW sulattaa jopa 80 cm/vrk, ja nestelämpötila on 100 astetta. HeatWork on edelleen perheyhtiö, jonka pääkonttori ja tehdas sijaitsevat Narvikissa.

Suomi tärkeä markkina-alue

Jens Heinonen on 15 vuoden ajan tehnyt HeatWork-tuotteita tunnetuksi Suomen markkinoilla. HeatWork-laitteiden hyödyt ovatkin vakuuttaneet maamme rakennusalan ammattilaiset, ja tuotteiden avulla saavutettava tehokkuuden paraneminen näkyy suoraan taloudellisina säästöinä.

HeatWork Finland Oy aloitti toimintansa vuonna 2007, ja on edelleen emoyhtiön kokonaan omistama tytäryhtiö Suomessa.

”Kun aloitin marraskuussa 2007, meillä ei ollut täällä edes puhelinnumeroa. Oli pelkkä Y-tunnus, ja siitä lähdin kehittämään toimintaa ja myymään koneita. Piti myydä lupaus, että kone todellakin toimii ja ratkaisee talviongelmat, ja välillä tehtiin vuorokauden kestäviä sulatusdemoja. Tämä oli sitä uusasiakashankintaa, sillä vanhoja asiakkaita ei vielä ollut. Soittelin potentiaalisille asiakkaille, perustelin miksi heidän pitäisi hankkia HeatWork-laite, sovin käynnit ja esittelin koneet heille. Demoja ei ole tarvinnut tehdä varmaan kymmeneen vuoteen”, kertoo HeatWork Finlandin Jens Heinonen.

”Luulimme alussa, että pääalueemme olisi Pohjois-Suomi, mutta eniten koneita olemme myyneet Jyväskylästä etelään. Etelä-Suomessa oli jo vuonna 2007 tarve rakentaa ympäri vuoden ja nykyään tämä koskee koko Suomea. HeatWork-laitteet tunnetaan työmailla tehokkuudestaan sekä kestävyydestään. Vaikka koneita on vuosien varrella myyty paljon, vain muutama on poistunut käytöstä ja monessa on jo reilusti yli 30 000 tuntia mittarissa.”

”HeatWork-tuotteita on turha etsiä käytetyiltä markkinoilta, sillä hankkiessaan uusia koneita asiakkaamme haluavat hyvin harvoin luopua koneistaan ja pitävät käytetyt koneensa kakkoskoneena tai vaikka vitoskoneena. Tunnen lähes kaikki asiakkaamme, myös ne harvat, jotka ovat jollain tavalla saanut hankittua käytetyn laitteen. Monella asiakkaalla on viisi HeatWork-konetta, joillakin jopa enemmän. HeatWork-koneita löytyy myös monelta konevuokraamolta, joten niiltä kannattaa aina kysyä aitoa HeatWork-laitetta vuokralle”, lisää Heinonen.

Roudansulatuslaitevalmistajasta koko lämmitysalan toimijaksi

HeatWork on vuosien mittaan kehittynyt roudansulatuslaitteiden valmistajasta lämmitysalan toimijaksi ja asiantuntijaksi.

”Iso osa toiminnastamme koostuu nykyään lämpöpuhaltimien, lämmönvaihtimien, tuholaistorjuntalaitteiden sekä betonialan lämmityskoneiden valmistuksesta. HeatWork-laitteita löytyy Etelänavalta Huippuvuorille asti. Niitä löytyy myös Afrikasta, missä laitteita käytetään tuholaistorjunnassa. Ympäristöystävällisyys on alun perinkin ollut tärkeä osa toimintaamme, ja jo roudansulatuslaitteet käyttivät alusta alkaen todella säästeliäästi polttoöljyä. Uusi HeatWork HW3600 103kW yhdistettynä meidän CliWi (Climate Winner) -lämpöpuhaltimeen kuluttaa suunnilleen puolet muiden menetelmien polttoöljymäärästä. Lisäksi tuomme koko ajan markkinoille sekä roudansulatuksen että lämpöpuhaltimien sähkökäyttöisiä ratkaisuja”, korostaa Heinonen.

HeatWork betonitöissä

Betoniala tuli HeatWorkille ensimmäisen kerran tutuksi noin seitsemän vuotta sitten, kun eräs suomalainen alan iso toimija otti yhteyttä ja halusi juuri oikean lämpötilan uuteen 600 neliömetrin siltaan Oulun suunnalla.

”Silta oli määrä valaa marraskuussa, jolloin lämpötila saattaa vaihdella plusasteista aina -20 asteeseen. Lähdimme yhdessä suunnittelemaan asiaa, ja onnistumisesta kertoo se, että tänä päivänä hyvin moni betonialan toimija Suomessa on ottanut HeatWork-laitteet käyttöön betonitöissä. Verrattuna perinteisiin lämpöpuhaltimiin, jotka kuluttavat noin 200 litraa polttoöljyä vuorokaudessa, saat uuden HeatWork HW3600 103kW -laitteen lämmittämään kokonaista 600 neliömetrin siltaa noin 150 litran vuorokausikulutuksella. Puhaltimia tarvittaisiin monta siltaa kohden, kun taas yksi HeatWork-laite riittää. Näin säästyy kymmeniä tuhansia euroja polttoainekuluissa projektia kohden. Betonitöihin sopivat vain uudehkot HeatWork HW3600 103kW -laitteet, sillä niissä riittää pumpputeho pyörittämään isoa kohdetta” Heinonen huomauttaa.

Asiantuntijana monella alalla

Omistamalla koko ketjun, HeatWork pystyy takaamaan tarkat ratkaisut ja osaa vastata kaikkiin kysymyksiin projektien kaikissa vaiheissa.

”Jos mahdollinen ostaja kysyy esimerkiksi, mikä on koneen nestekiertonopeus, nesteen nostokorkeus tai minkälainen neste kiertää letkuissa, vastauksen pitää tulla kuin apteekin hyllyltä, eikä niin että myyjä joutuu selaamaan esitettä tai nettiä. Sama pätee kaikkiin huoltokysymyksiin. Asiakkaamme huomaavat tämän ja olen myös kuullut, että he arvostavat tätä ominaisuutta.”

”Tällä hetkellä meillä on erittäin hyvät suhteet kaikkiin suuntiin. Kun kone saapuu Suomeen, se on ensirekisteröity ja viety asiakkaalle parhaimmillaan parissa tunnissa. Koneen toimitukseen kuuluu aina perehdytys sekä käyttöön että huoltoon. Täydellinen tuotteiden läpikäynti takaa, että asiakas osaa käyttää konetta ja osaa tarvittaessa vaihtaa suodattimet itse.”

”Vuosien varrella eri maanrakennusalan toimijat ovat tulleet tutuksi. On aina ilo olla esillä messuilla eri puolilla Suomea ja Pohjoismaita, sillä joka paikassa on tuttuja asiakkaita tai tuttuja yhteistyökumppaneita, ja paljon tuttuja alan toimijoita. Usein juttusille tulee myös tuotteitamme konevuokraamoilta vuokranneita asiakkaita, ja ’h..vetin hyvä kone’ on yleisin palaute.”

”Toimitilamme sijaitsevat Vantaalla lentokentän tuntumassa ja luonnollisesti liikumme aktiivisesti ympäri Suomen. Iso kiitos menestyksestämme kuuluu asiakaskunnallemme ja lupaammekin jatkaa myös seuraavat 15 vuotta jatkuvasti kehittäen ja myyden laadukkaita lämmitysratkaisuja kautta koko Suomen”, päättää Heinonen.

Lue seuraavaksi