Uutiset
HeatWorkilla salaojaremontit ympärivuotisiksi

Nyt on meneillään jo toinen kunnon pakkas- ja lumitalvi maan eteläosissakin. Maa on syvässä roudassa aina Hankoa myöten, mikä lisää maarakentajien ongelmia. Salaojitusremonttejakin tekevä Vesivek päätti helpottaa talviaikaista työskentelyä hankkimalla seitsemän HeatWork-laitetta jäätyneen maan sulatukseen. Kolme niistä on jo toimitettu. Näin päästään ympärivuotiseen työskentelyyn salaojien korjaustyömaillakin. Aiemmin yrityksellä ei käytössä ole vastaavia laitteita ollut.
Ilman roudansulatuslaitteita kaivaminen on todella hidasta ja jäätyneessä maassa olevat kaapelit yms. ovat vaarassa rikkoutua. Vesivekin tekemien salaojaremonttien kysyntä on ympäri vuoden runsasta ja sulatuslaitteisiin investoimalla yritys pystyy palvelemaan asiakkaitaan laadukkaasti myös talviaikaan.
”Hankimme Heatwork-laitteet, jotta pystyisimme suorittamaan asennustöitä myös talviaikaan tehokkaasti. Käytämme laitteita vain talvisin ja roudan sulatukseen. Hankimme kokonaisuudessaan yhteensä seitsemän laitetta tälle talvelle. Nämä ovat ensimmäiset meille. Lyhyen kokemuksen perusteella voidaan sanoa, että niiden avulla salaojaremontin toteuttaminen talvella on kesän kaltaista. Talvesta on toki myös etuja. Pihavauriot jäävät vähäisemmiksi kuin kesäaikaan, koska jäätynyt maaperä suojaa pihaa painumiselta, eikä jälkiä jää muualle kuin kaivualueelle. Työmaa toki viimeistellään aina remontin päätteeksi”, toteaa Vesivekin liiketoimintajohtaja Pekka Leppänen.

HeatWorkit jaetaan kaikkiin Vesivekin yksiköihin, joissa on salaojaliiketoimintaa. Nämä sijaitsevat Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjanmaalla.
”Salaojaremonteissakin pyrimme nyt kaikilla Oulun alapuolisilla alueilla ympärivuotiseen toimintaan. Omakotitalojen salaojaremonttien lisäksi teemme myös asunto-osake- ja muita isompia kohteita merkittäviä määriä”, selvittää Leppänen.
Vesivekin tämän vuoden liikevaihto asettuu lukemaan noin 120 miljoonaa euroa. Salaojaliiketoiminnan osuus tästä on noin 12 miljoonaa. Koko konserni työllistää noin 700 ihmistä ja salaojien parista elantonsa saa noin 80 henkeä.
”Salaojaremonttien osuus koko liiketoiminnastamme on noin 10 prosenttia. Se tulee lähivuosina kasvamaan merkittävästi luontaisen tarpeen johdosta. Salaojaremontteja tekee tällä hetkellä noin 60 asentajaa eli 30 työporukkaa.”
”Lyhyen kokemuksen perusteella näyttää siltä, että tällä nyt vallitsevalla routapaksuudella saadaan maa sulaksi vuorokaudessa koko kaivualueelta. Valmistajalta saadun tiedon mukaan sulatusnopeus on noin 40–70 senttimetriä vuorokaudessa”, päättää Leppänen.

Ennakointi kannattaa
Vesivekin uusi kalusto koostuu kuudesta HeatWork My35- ja yhdestä tehokkaammasta HeatWork HW3600 -laitteesta. Ensinmainitut sulattavat 35 ja jälkimmäinen peräti 103 kilowatin teholla.
“Kaikki ovat 100-asteisia laitteita, jotka soveltuvat myös moneen muuhun kuin pelkkään roudansulatukseen. Betonitöissä näitä käytetäänkin paljon sekä myös rakennusten lämmittämiseen”, toteaa Jens Heinonen HeatWork Finland Oy:stä.
Vallitseva talvi on kiihdyttänyt laitteiden kysyntää. Jopa Helsingin leveysasteilla on nyt metrin verran routaa ja Suomen HeatWorkit ovat Heinosen mukaan aika lailla maaperän sulatustöissä tällä hetkellä. Syyskuusta toukokuuhun etenkin HeatWork HW3600 -mallit ovat kuitenkin myös paljon betonityömailla kovettamassa betonia.
“Meillä myydään tällä hetkellä toimituksia viikolle 10 eli tämäkin talvi on tuonut samoja kiireitä kuin aiempinakin vuosina. Tällä kertaa talvi tosin yllätti, kun kolmessa tunnissa myytiin 36 konetta noin kolme viikkoa sitten”, tietää Heinonen.
Ovatko sitten komponentti- ym. pula ja viivytykset vaikeuttaneet liiketoimintaa? Ovatko osatoimitukset jäissä?
”Emme kärsi osien puutteesta, niitä riittää koko kevään laitetoimituksiin. Ja näillä näkymin myös syksylle, jonne olemme jo myyneet paljon koneita etukäteen. Voidaan sanoa, että asiakkaat tietävät nyt varata koneitaan hyvissä ajoin ennen sesongin alkua.”

”HeatWork-laitteissa kiertää 100-asteinen neste, laitemallista riippuen nopeudella 2 100–3 900 litraa tunnissa. Roudan sulatuksessa on äärimmäisen tärkeää, että nestekiertopumppu on mahdollisimman tehokas. Näin lähtölämpötila on riittävän korkea. Letkut eristetään tehokkaalla eristematolla. Se varmistaa, että lämpö ei karkaa harakoille. Letkut eivät myöskään saa olla liian pitkiä, sillä silloin neste jäähtyy matkalla ja sulatusteho on huono”, listaa Heinonen sulatuksen periaatteita.
Sääennusteiden mukaan pakkaset jatkuvat ja maa jäätyy yhä syvemmälle. Riittävätkö tehot?
“Olen ollut mukana sulattamassa kolme metriäkin syvää routaa Rovaniemellä, joten kyllä koneet pystyvät sulattamaan jäätynyttä maata hyvinkin syvältä. Suuriakin alueita kyetään sulattamaan. Tukholman lentokentän lähellä olevan keskusvaraston koko työmaan murske, kooltaan 65 000 neliömetriä, sulatettiin HeatWorkeilla. Suomessa suurin toteutettu kohde on 50 000 neliömetriä.”
“HeatWork-laitteet kehittyvät lähes joka vuosi. Viime vuosina on tullut mukaan automaattinen polttimen ilmausjärjestelmä. Aikaisempi innovaatio oli automaattinen aggregaatin käynnistys, mikäli verkkovirta häviää esimerkiksi keskellä yötä”, sanoo Heinonen.
Ja jos käyttö on enemmän tilapäistä, kannattaa HeatWorkeja kysellä alueen vuokraamoista. Saattaa toki olla, että myös vuokralaitteet ovat tällä hetkellä kovinkin kysyttyjä.

Lopuksi Heinonen listaa HeatWork-laitteiden etuja:
- Kaikki laitteet lämmittävät nesteen sataan asteeseen.
- Laaja tehoalue 35–103 kilowattia eli soveltuvat moniin eri kohteisiin
- HeatWork-eristematot on kehitetty nimenomaan roudansulatukseen ja ne ovat markkinoiden tehokkaimpia.
- GSM-valvonta. Laitteet hälyttävät tekstiviestillä, kun on esimerkiksi aika tankata
- Nestekiertopumput ovat teholtaan 2 100–3 900 litraa/tunti. Neste myös palaa laitteeseen lämpimänä, mikä takaa tehokkaan sulatuksen.
- Kokonaisuutena laitteilla saavutetaan tehokas roudansulatus hyvin pienellä polttoaineen kulutuksella.