Uutiset

Työkoneet

HD785-8 on Komatsun uusin kiviautomalli

Komatsu Europe ilmoittaa lanseeranneensa uuden HD785-8-kiviauton. Suunnittelua, kehitystä ja valmistusta on kirittänyt Komatsun 100 vuoden historia koneiden rakennuksessa.

”Uusi HD785-8 tarjoaa erinomaiset kuljettajan ergonomian ja ajo-ominaisuudet. Jo edellisissä malleissa todeksi havaittu luotettavuus on uudenkin mallin vakiovaruste”, sanoo Komatsu Euroopan tuotepäällikkö Juuso Ahola.

”Tätä uutta kiviautoa on niin nautinnollista ajaa, että kuljettaja ei halua antaa avaimia seuraavalle vuoron jälkeen, vaan tahtoo jatkaa itse hommia”, virnistää Ahola. Uusi kiviauto on tietenkin tarkoitettu jatkuvaan kovaan työhon kaivoksille ja louhoksiin.

Hyötykuorma on 92,2 tonnia ja auton tyhjäpaino 73,8 tonnia. Matemaattisen toimenpiteen jälkeen kokonaispainoksi lastattuna saadaan 166 tonnia.

Voimanlähteenä on Komatsu SAA12V140E-7 (849 kW) ja se alittaa Stage V -päästömääräykset. Päästöt leikataan toivotulle tasolle Komatsun omaa kehitystyötä olevan tuplapartikkelisuodattimen avulla (KDPF). Regenerointi on passiivinen. Kuljettajan ei tarvitse tehdä mitään tavallisuudesta poikkeavaa sillä aikaa, kun hiukkasia poltetaan pois. SCR ja DEF loistavat poissaolollaan eli AdBlue-korkkia ei Komatsussa tarvitse availla.

Leveyttä lähes 4,5, korkeutta noin viisi ja pituuttakin 11,3 metriä. Komatsun 60 kuutiometrin lavalle voidaan lastata reilut 90 tonnia kiveä

Kiviauton kaikkiin tietoihin, kuten komponenttien toimivuuteen ja kuljetettuihin kuormiin, päästään käsiksi etänä Komtrax-etähallinnan avulla. Samoja asioita voi tutkia uudesta näyttöruudusta ohjaamossa.

Voimansiirrossa on seitsemän nopeusaluetta tarjoava automaattilaatikko. Peruutusnopeuksia on kaksi. Komatsu lupaa automaattisen vaihtamisen olevan entistä pehmeämpää, mikä antaa kuljettajalle mukavammat työolot ja vähentää kivien putoamista lavalta.

Kaikkia pyöriä jarrutetaan ja alamäen vauhtia hidastetaan nyt märkien levyjarrujen avulla. Vaikka kyseessä on iso kiviauto, niin kääntösäde on tiukka eli 10,1 metriä. Tämä helpottaa ja nopeuttaa kippauspaikalla operointia. Autossa on vakiona automaattinen luistonestojärjestelmä (KTCS), joka säätelee pyöräjarrujen tehoa vallitsevan pinnan mukaan. Polttoainekuluja säästää niin ikään vakiona oleva automaattinen tyhjäkäynnille pudotus.

Safety first eli turvallisuus edellä

Aholan mukaan turvallisuus on Komatsun tärkein prioriteetti. HD785-8 on varustettu led-valoilla, maanpinnan tasosta tarkistettavalla akulla ja helposti tavoitettavissa olevalla päävirtakatkaisimella. Uusittu portaikko tarjoaa valmistajan mukaan entistä turvallisemman pääsyn ohjaamoon.

Edelleen turvallisuutta parantaa vakiovarusteeksi liitetty Komatsu KomVision -kamerajärjestelmä. Se luo reaaliaikaisen 360 asteen lintuperspektiivin kuvan ohjaamon näytölle sekä eliminoi kaikki sokeat paikat koneen takana ja sivuilla.

HD785-8:n ohjaamo on täysin uusi ja hallintalaitteiden sijoittelua on muutettu kuljettajien toiveiden mukaisiksi. Uusi kankaalla päällystetty ja ilmajousituksella varustettu istuin on säädettävissä monipuolisesti käyttäjän painon ja korkeuden mukaan. Istuin sisältää myös lämmittimen ja tuulettimen.

Valmistaja lupaa ohjaamon melutason olevan maksimissaankin vain noin 72 desibeliä. Sen matalaan tasoon vaikuttavat Komatsun mukaan muun muassa uudet ohjaamon kiinnityksen vaimennuselementit, tehokas kaasu-nestejousitus ja edessä oleva joustintukirakenne (strut).

Huoltoa ja etenkin jäähdyttimien puhtaana pitoa helpottaa molempiin suuntiin hydraulisesti pyöritettävät puhaltimen siivet.

Polttoaineen, moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen täyttöaukot ovat keskitetty nyt yhteen paikkaan.


Lue myös: Ensimmäinen Komatsu 830E-5 kiviauto luovutettu.


Lue seuraavaksi