Uutiset

Työkoneet

Ensimmäinen Komatsu 830E-5 kiviauto luovutettu

Noin 500 henkeä suoraan työllistävä Kevitsan kaivos sijaitsee yhdellä Suomen merkittävimmistä malmipotentiaalisista alueista, puolen tunnin matkan päässä Sodankylästä ja puolentoista Kittilästä, Ivalosta ja Rovaniemeltä. Kaivoksen määrätietoinen matka kohti automatisoitua, tehokkaampaa ja turvallisempaa työympäristöä on jatkuvassa kehitysprosessissa. Boliden Kevitsa pyrkiikin parhaaksi kaivosalalla. Kaivoksen yksi merkkipaaluista ohitettiin heinäkuun alkupuolella, kun yhtiölle luovutettiin virallisesti ensimmäinen seitsemästätoista Komatsu 830E-5 kiviautosta. Autot ovat varustettu dieselgeneraattorilla, jonka tuottama sähköteho käytetään takapyörien sisään sijoitettujen ajomoottoreiden pyörittämiseen.

Symbolisen avaimen luovutus. Vasemmalta Kevitsan kaivososaston päällikkö Esko Pystynen, Suomen Rakennuskoneen Kari Kokkonen, Komatsu Europen CEO Mas Morishita, sekä Komatsu Amerikan Diego Santo.

Luovutuspäivän tilaisuudessa Kevitsan kaivososaston päällikkö Esko Pystynen korosti yhteistyöverkoston merkitystä matkalla kohti muillekin malliksi kelpaavaa kaivosta. ”Meillä on yksi vahva pyrkimys Kevitsan kaivoksella. Haluamme olla yhteistyökumppaneillemme alan paras referenssi. Ja jotta sellainen voisimme olla, meidän on toimittava yhteistyössä toimintaamme jatkuvasti parantaen.”

Bolidenin CEO Mikael Staffas korosti globaalin Bolidenin kykyä integroitua myös paikallisena yrityksenä kuten Kevitsassa, jossa kaivos muodostaa ison osan alueen aktiivisuudesta. Hän korosti myös Bolidenin asennetta yrityksenä, joka on myönteisellä tavalla vanhanaikaista ja konservatiivista. ”Me emme ota suuria riskejä ja toimimme tavalla, joka tuo mukanaan turvallisuutta. Toisaalta haluamme tuoda mukaan uusinta sähköistä teknologiaa edistämään tavoitteitamme, kuten turvallisuutta. Haluamme olla siinäkin ykkösiä.”

Ensimmäiset Euroopassa

USA:ssa valmistetut ja Suomessa kootut ja varustellut, 220 tonnin nimelliskuormaa kantavat kiviautot ovat päänavaus Komatsun sähköisille kiviautoille Kevitsassa ja Euroopassa. Maailmanlaajuisesti tätä 830-sarjaa on louhoksilla ja kaivoksilla jo 1 943 kappaletta, eniten Pohjois-Amerikassa. Sähköinen voimansiirto on yksi osa paitsi uuden kiviauton toiminnallisuutta, myös kuljettajan mukavuutta. Mukavuuteen liittyy myös henkilöautomainen sisustus, täysikokoinen kouluttajan istuin ja 40 prosenttia aiempaa suurempi ohjaamo. Eikä sähköinen veto katkeile, kun vaihtamisia ei tarvita.

Komatsun moottorina on 16-sylinterinen Komatsu SDA16V160 (Stage IV). Tehoa on  1 865 kilowattia (2 500 hv). Pakokaasujen jälkikäsittelyssä on SCR. Takapyörien sähkömoottoreita käytetään tuottamaan generaattoreina sähkötehoa jäähdytykseen. Pyörissä on sutimisen- ja luistonesto. Sähköisen hidastimen teho 3 207 kilowattia. Seisontajarru pitää auton paikallaan täydellä painolla ±15 prosentin nousussa. Auton maksiminopeus on 64 kilometriä tunnissa. Auton kokonaiskorkeus on 7,15, peileistä mitattu leveys 8,95, suurin pituus 14,65 ja kuormauskorkeus 6,36 metriä.

Komatsu kiviautotehtaan myyntijohtaja Diego Santo mainitsi, että Komatsu 830 E-5 ei ole halvin, mutta sen kustannukset siirrettyä tonnia kohti ovat pienet. Hänen mukaansa minkä tahansa kiviauton pääkomponentin vaihto on mahdollista 24 tunnin aikahaarukan sisällä.

Bolidenin kehitystavoitteiden mukaisesti uusi 17 kiviauton laivasto varustetaan täyssähkökäytön mahdollistavalla trolley-valmiudella. Se merkitsee Komatsuissa tiettyjä

Moottoritilaan pääsee nousutikkailla. Tarkastuskäyntejä turvaa turvakaide.

rakenteellisia valmiuksia, jolloin täyssähköisiksi muuntaminen voi aikanaan tapahtua jopa neljässä viikossa. Energian säästön lisäksi trolley-autojen keskeinen etu on kaksinkertainen nopeus ylämäkeen kuormalla ajettaessa verrattuna dieselsähköiseen versioon. Komatsun kiviautojen kokosähköisiä versioita on eniten käytössä Afrikassa.

Komatsulta muistutetaan, että louheensiirto ei aina tehostu kiviautojen kokoa kasvattamalla, vaan käytettävyyttä lisäämällä

Bolidenin ja Komatsun mittava kauppa sisältää 17 Komatsu 830 E-5 kiviautoa. Ne tuodaan USA:sta pääkomponentteina ja kokoamisesta vastaa Kevitsan huoltoalueella Suomen Rakennuskone Oy. Kun kahden piston Komatsu PC5500 ja PC8000, sekä pyöräkuormaajan WA1200 lisäksi huollettavan kaluston määrä kasvaa kiviautojen myötä huomattavasti, on Suomen Rakennuskone palkannut lisää henkilöstöä koneiden ylläpitoon. Nyt yhtiöllä on töissä Kevitsassa reilut kolmekymmentä henkeä ja lisää tarvitaan.

Näkyvyys on hyvä noin viiden metrin korkeudesta ja koko auton ympäristö on nähtävissä tarkasti KomVision-näytöltä. Komatsun Payload Meter kertoo kuljettajalle tarkat kuormaustiedot, kuormausajat, työkierron pituuden, maksimi nopeudet ja paljon muuta. Kääntösäde on 14,65-metriselle autolle hyvä, vain 14 metriä. Ohjaamossa on sävytetyt turvalasit.

Uusien kiviautojen varusteluun ja siirtoon ovat osallistuneet:

Oy Suomen Michelin Ab, joka toimittaa kiviautoihin uusinta tyyppiä olevat renkaat. Niiden kehittämä lämpö pysyy aiempaa alemmalla tasolla ja vähentää osaltaan kulumista. Pfaff International GmbH hoitaa koko 17 kiviauton osakomponenttien siirron USA:sta Suomeen. Häggblom Oy valmistaa suurimman osan Komatsujen kivilavoista. Ne on vuorattu kestävyyttä ja auton kuormauksenaikaista rasitusta vähentävillä kumilevyillä.

Taka-akselin sisältä ei löydy tasauspyörästöä, vaan molempiin napoihin vievä kammio, jonka kautta ohjaamon takana tuotettava voimakas ilmavirta johdetaan pyörämoottoreiden jäähdytykseen. Miesluukku on tiivis ja sen takaa vedetään nousutikkaat kammioon. Renkaat ovat Michelinin XDR250, kooltaan 50/80R57. Täydellä kuormalla taka-akselilla on noin 67 prosenttia painosta rli noin 274 tonnia.

Kevitsan kaivoksen tuotanto

Vuonna 2018 rikastettiin 7,6 miljoonaa tonnia malmia. Kaivoksen lopputuotteet ovat nikkeli- ja kuparirikasteet. Nikkelin ja kuparin lisäksi rikasteet sisältävät kultaa, platinaryhmän metalleja sekä kobolttia. Kevitsaan on suunniteltu neljä louhintavaihetta, nyt ollaan vaiheessa kolme ja tänä vuonna siirrytään samanaikaisesti louhimaan vaihetta neljä. Tuotannon on ennustettu kestävän vuoteen 2033. Kaivoksen toiminnan loputtua alue maisemoidaan.

Komatsu 830E-5:n ohjaamo on kaikkea muuta kuin työkoneen ohjaamo. Näyttää enemmän kuorma-autolta. Kouluttajan tuoli on täysimittainen ja tilaa on riittävästi molemmille. Käynnistys ja liikkeellelähtö on tavallista autoa monimutkaisempi toimitus.

Takapyörien napojen verkon läpi tulee ulos sähkömoottorien jäähdytysilma. Vanne koostuu yhteensä seitsemästä osasta. Takana näkyvät hydro-pneumaattiset jouset. Iskun pituus on 279 millimetriä.

Komatsujen luovutustilaisuudessa Kevitsan kaivoksella mukana olleet Bolidenin, Komatsun, osatoimittajien ja Suomen Rakennuskoneen edustajat.

Lue seuraavaksi