Uutiset

Työkoneet

Havator Oy investoi ja kasvaa

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Baltian maissa operoiva Havator Group on viime vuosina kasvanut kovalla vauhdilla, eikä vähiten yrityskauppojen seurauksena. Tuoreessa muistissa meillä on Polar Cranes Oy:n nosturiliiketoiminnan ja kaluston liittyminen Havatoriin vuoden 2013 alussa.

Koko 2000-luku on ollut kiihkeää laajentumista niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Myös Norja on kovassa kasvussa ja varsinkin offshore-teollisuus vetää siellä hyvin. Etelä-Suomessa nostokaluston kysyntä on nyt isojen työmaiden alkamisen takia jopa kasvusuunnassa ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Pohjois-Suomessa on hiljaisempi vaihe, kun isot kaivosprojektit on tältä erää kutakuinkin nostettu valmiiksi.

Pohjois-Suomen vuokrattavissa kalustossa oli vielä muutamia vuosia sitten enemmän kalustoa, nyt määrä on pudotettu ja koneet siirretty sinne, missä on töitä. Laaja maantieteellinen alue antaakin mahdollisuuden siirtää painopistettä tarjolla olevien töiden mukaan. Viime vuonna Suomessa palveltiin yhteensä 1500 asiakasta, kun koko konsernissa vastaava luku oli 4000.

”Suomi ja Ruotsi ovat Havatorin päämarkkinat ja yhtä suuret merkityksiltään. Liikevaihtomme on viime vuosina ollut 100-110 miljoonaa euroa ja työntekijöitä tällä hetkellä on noin 500, joista Suomessa työskentelee parisensataa. Nostureita on vuokrattavana noin 300 kappaletta”, valottaa yrityksen suuruusluokkaa Havatorin Suomen nosturiliiketoiminnasta vastaava Mika Kolehmainen (kuva).

Havator hakee lisäkasvua myös investoimalla vahvasti uuteen kalustoon. Huhtikuun lopussa Espoon konttorille oli saatu toinen uusi Liebherr-mobiilinosturi yhteensä kymmenen koneen kaupasta. Pihalla komeili Havatorin tuttuihin väreihin maalattu Liebherr LTM 1095-5.1, joka on varustettu pitkällä peruspuomilla ja hydraulisesti taittuvalla lisäristikolla.

Vastapainoa koneessa on 23 tonnia, puomin pituus on 58 metriä ja sitä kasvatetaan vielä ristikko/jibin avulla 10,5–19 metriä. Se kuljettaa vastapainot mukanaan, on pitkällä puomilla varustettu ja siksi keikkakoneeksi sopiva.

Kaikki kymmenen konetta tulee toimitetuiksi heinäkuun alkuun mennessä. Kokoluokat ovat 60, 70, 95, 130 ja 250 tonnia. Neljä koneista tulee Suomeen ja kuusi Ruotsiin.

Mika Kolehmainen (vas.) ja Liebherr Finland Oy:n nosturimyynnin Mika Taimisto toteavat mobiilinosturikaluston suurentuneen viime vuosina. 95–100 tonnin koneella heitetään nyt keikkaa, kun aiemmin riitti 60 tonninen. Nosturia ei enää siirretä työmaalla, vaan kaikki nostot yltympäriinsä työmaata pyritään tekemään samoilta sijoilta. Myös nostettavien taakkojen painot ovat kasvaneet.

Kuljettaja Erno Toroskainen on ajanut nosturia työkseen rapiat 10 vuotta. Hän heittää paljon lyhyitä keikkoja, joilla kokemus ja sen mukanaan tuoma perstuntuma ovat tärkeitä. Nostosuunnitelmat tulevat kuvaan mukaan vasta pidemmissä ja vaativimmissa nostoissa, ei lyhyissä keikoissa.

Uusien nostureiden hallinta ja nostotapahtuman valvonta perustuvat tietotekniikkaan. Järjestelmä laskee annettujen nostotietojen mukaan puomin pituuden ym.

Toiseksi järein työmyyrä Havatorin kalustossa on 600 tonnin tela-alustainen ristikkopuominosturi Terex CC2800. Kuva on muuntajatyömaalta Inkoosta. Suurin kone on 1250 tonnin CC6800.

Lue koko artikkeli Konepörssistä 6/2014 (ilmestyy 19.5.).

Lue myös: Liebherr vahva Suomessakin.

Lue seuraavaksi