Uutiset

Työkoneet

Hannulan Infra urakoi W Rentin vuokrakalustolla

Erilaisilla konepalvelualoilla eletään jonkinmoista murroskautta, kun entistä suurempia ja entistä enemmän erilaisia koneita on tarjolla vuokralle. 1990-luvulla alkoi markkinoille ilmestyä minikoneita vuokraavia toimijoita. Siitä se konevuokraustoiminta alkoi hiljalleen kehittyä ja tänä päivänä voi vuokrata työmaalle vaikka järeän kaivoskoneen. Nummelalainen Hannulan Infra on nuori yritys ja vuokrakoneiden hyödyntäminen koneurakoinnissa on osoittautunut järkeväksi toimintamalliksi jo lyhyenkin ajan kuluessa.

Hannulan Infra Oy on perustettu vuonna 2021. Yritystä luotsaa Alar Alton, joka on pitkään työskennellyt maarakennuksen ja koneurakoinnin parissa ennen oman yrityksen perustamista. Pääpaikka on Nummelassa, mutta toimialueena on koko Uusimaa painopisteen ollessa pääkaupunkiseudulla. Yritys työllistää kymmenkunta henkeä ja ajoittain myös muutamia alihankkijoita. Pääasiassa urakoidaan omia urakoita, mutta alihankkijanakin toimitaan joskus.

Nummelalainen Hannulan Infra käyttää W Rentin toimittamia vuokrakoneita. Vuokrakoneet ovat pääsääntöisesti vähän ajettuja ja näin varmatoimisia.

Toimenkuvaan kuuluvat erilaiset maarakennustyöt, kuten kunnallistekniikan rakentamiset ja saneeraukset vesi-, sähkö- ja televerkostojen osalta. Alar lisää listaan vielä leikkikenttä- ja viherrakentamisen sekä talonpohjien teon. Lisäksi tarjotaan traktorivetoisia konepalveluita, kuten lumenaurausta ja hiekoitusta. Kesälläkin traktorit ovat paljon liikkeellä moninaisissa toimeksiannoissa, esimerkiksi lanaushommissa. Hannulan Infralla on paljon omia työlaitteita eri koneisiin, joita käytetään niin omissa kuin myös vuokrakoneissa.

Helppo aloittaa

Tuoreena yrittäjänä Alar Alton sanoo yritystoiminnan aloittamisen olevan helppoa vuokrakoneilla. Näin saa heti alle hyvin toimivia koneita ilman suuria rahallisia panostuksia. Hannulan Infralla on muutama oma traktori ja kaivukone, mutta ilman vuokrakoneita ei toiminta pyörisi kunnolla. Parhaimmillaan Alar sanoo heillä olleen kuusikin vuokrakonetta ajossa samalla kertaa. Yhtenä merkittävä etuna Alar pitää konevuokrauksessa itse vuokrakoneiden ”tuoreutta” eli ne täyttävät aina vallitsevat säädökset sekä määräykset, joita kaupungit ja kunnat nykyään asettavat työmailleen. Vanhemmalla kalustolla se ei välttämättä aina onnistu. Näin yrittäjällä on yksi päänvaiva vähemmän ja työnsaantikin helpottuu.

Alati muuttuvassa maailmassa myös konetarpeet muuttuvat monesti työmaakohtaisesti. Vuokrakoneella tämänkin haasteen hallinta helpottuu, kun tarjolla on erilaisia konekokoonpanoja ja laitteita. Alar sanoo heillä kerran olleen pitkäpuomikoneenkin vuokralla lyhyen jakson. Homma saatiin hoidettua hienosti, ilman että olisi tarvinnut moista hankkia oman taseen rasitteeksi.

Alar Alton on tyytyväinen W Rentin konevuokrauspalveluun. Hinnoittelu on kohdillaan ja palvelu on nopeaa sekä joustavaa. Vuokrakone on Alarin mielestä helppo tapa tutustua uuteen konemalliin, jos sellaisen hankintaan tulisi joskus tarve. Mies arvostaa vuokrarupeamassa tutuksi tulleen koneen lunastusoptiota, jonka hinnoittelua hän pitää kohtuullisena.

W Rentillä hommat hoituvat

Hannulan Infralla on päädytty pienimuotoisen vertailun myötä W Rentin konevuokrauspalveluihin. Asiointi on ollut helppoa ja hinnoittelussa käytetty niin sanottu puitesopimus helpottaa yrittäjän arkea. Urakkalaskentaa tehtäessä ei tarvitse joka laitteen ja nippelin vuokrahintoja kysellä erikseen, vaan ne on etukäteen sovittu.

”Myös laskutus on ollut luotettavaa, mikä säästää aikaa. Hinnoittelukin on osoittautunut asialliseksi jo tässä lyhyessä ajassa. Voisin hyvinkin sanoa, että valinta osui kerralla kohdalleen toimittajaa valitessa”, sanoo Alar. Hän kiittelee myös W Rentin ripeää otetta vuokrausasioiden hoidossa. Aina saa jonkun nopeasti kiinni kännykällä, myös virka-ajan ulkopuolella. Häiriötilanteissakin reagointi on ollut nopeaa, ja korjaaja on saatu työmaalle äkkiä. Tosin niitä tapauksia on ollut kuulemma aika vähän. Vuokrakoneiden huoltoja on toki hoidettu W Rentin toimesta työmailla silloin tällöin. Niissäkin on huomioitava W Rentin kalustonseuranta eli W Rent valvoo koneiden määräisaikahuoltoja ja suorittaa niitä tilanteen mukaan. Siinä taas yksi huolenaihe, joka jää yrittäjältä pois.

Alar kiittelee myös W Rentin nopeaa ja joustavaa palvelua yllättävissäkin konetarpeissa sisältäen koneen kuljetuksenkin perille. Päivällä soitto yhteyshenkilölle ja seuraavana aamuna tarpeiden mukainen kone on toimitettuna työmaalle valmiina työhön.

Kyllä se kesä sieltä tulee, niin saadaan maarakennuskoneetkin työmaalle. Tässä Develon DX 235 LCR lisävarusteineen odottelemassa Hannulan Infran työmaalle lähtöä Wihurin pihalla Vantaalla. Taustalla toinenkin Hannulan Infralle lähdössä oleva kone, joka on jo saanut Hannulan Infra -tarrat kylkeensä.

Helppo tapa tutustua

Hannulan Infralla on parhaillaan vuokralla pari John Deeren traktoria, jotka tekevät lumihommia Vihdin alueella. Muuta W Rentin vuokrakalustoa on pari Develonin pyöräalustaista kaivukonetta kunnallisteknisissä töissä ja yksi tela-alustainen Develonkin täydentää kohta vuokrakalustoa. Koneet ovat yleensä vähän ajettuja, alle 1 000 käyttötuntia mittarissa.

Alar Alton pitää konevuokrausta hyvänä tapana tutustua uuteen koneeseen. Siinä konetta pääsee testaamaan ja tutkimaan oikeissa olosuhteissa ja samalla tulevat työtkin tehtyä. Koneissa on aina myös lunastusoptio, mitä Alar pitää hyvänä seikkana.


Lue seuraavaksi