Uutiset
Hannu Perälä kouluttaa osaajia energia-alalle
Hyria kouluttaa usealla paikkakunnalla tekijöitä monelle eri alalle ja moniin eri ammatteihin. Koulutustarjonta on liian runsas tässä lueteltavaksi, joten keskitytään nyt yhteen sektoriin eli energia-alan osaajiin, joita alkuvuodesta 2024 asti on Hyvinkäällä kouluttanut 57-vuotias energia- ja ympäristötekniikan insinööri Hannu Perälä.
Ennen insinööriksi kouluttautumistaan Hannu hankki pitkän kokemuksen haalarihommista työnjohtotehtäviin. Aluksi LVI-ala tuli tutuksi 20 vuoden rupeamalla, josta 10 oman yrityksen kautta. Toinen osa työhistoriasta koostuu energia-alan tehtävistä.
”Tulin kaukolämpöalalle sattuman kautta, kun minulta kysyttiin kiinnostusta vuorotteluvapaan sijaiseksi. Olin ollut putkimiesurani aikana paljon tekemisissä kaukolämmön asiakaslaitteiden kanssa, eli kaukolämpö on ollut osittain mukana koko työhistoriani ajan. Kaukolämpöasentajana olin seitsemän vuotta, kunnes sain mahdollisuuden siirtyä työnjohtotehtäviin”, aloittaa Hannu.
Työnjohtajana mies toimi kahden vuoden ajan ja olisi toki viihtynyt kauemminkin.
”Työyhteisössä avautui paikka suunnittelijalle/rakennuttajalle ja valikoiduin tähän tehtävään. Rakennuttajan tehtävien myötä kiinnostukseni energia-alasta laajeni entisestään ja innostuin kouluttautumaan insinööriksi. Koulutukseni ja kokemukseni toivat minulle mahdollisuuden kokeilla työskentelyä pohjoisessa. Olin ennen Hyrialle siirtymistäni Rovaniemellä paikallisen energiayhtiön palveluksessa 1,5 vuotta. Kokemus oli silmiä avaava, tehtävät olivat monipuolisia ja toimintakenttä laaja.”
Perhe painoi vaakakupissa, ja muutto Hyvinkäälle ja Hyrian kouluttajaksi koitti. Hyriassa on annettu energia- ja muovialan koulutusta toki ennen Hannuakin, mikä muodosti jo vahvan pohjan. Näin hän pystyi jatkamaan hyvistä lähtökuopista.
”Tätä vankkaa perinnettä kunnioittaen on ollut hyvä lähteä päivittämään koulutusten sisältöä paremmin tätä päivää palvelevaksi”, tiivistää Hannu.
Hänen tarkoituksenaan on luoda myönteinen oppimiskokemus ja pyrkiä osallistamaan oppijat koulutuksen teemaan.
”Kouluttajan kokemukseni on vielä vähäinen ja oma toiminta perustuukin paljolti omaan opiskelukokemukseen. Siellä on paljon hyviä esimerkkejä, minkä mukaan olen lähtenyt kehittämään omaa kouluttajarooliani. Pyrin huomioimaan ryhmän osaamistason ja välttämään kaavamaista toimintaa sekä luomaan myönteisen oppimiskokemuksen.”
Hannu näkee, että toiminnan kehittäminen on ehdottomasti tällä hetkellä motivoivin tehtäväkenttä.
Energia-alan osaajia
Energia-alan ammattitutkinto Hyriassa on suunnattu asentajille joko perus- tai täydennyskoulutukseksi, aikaisemmasta alan kokemuksesta riippuen.
”Samoin koulutus sopii mielestäni energia-alan toimihenkilöille. Nykyisellään energiayhtiöissä on paljon muilta aloilta tulleita toimihenkilöitä, jotka eivät ole kasvaneet toiminnan mukana tehtäviinsä. On ymmärrettävää, että heillä alan tuntemus on ohutta, eikä välttämättä pääse kasvamaankaan kapeassa toimintakentässä, jossa työskentelevät. Tällöin vastaava koulutus pienellä kohdentamisella tuo alan perusteiden tuntemuksen myös heidän käytettäväkseen. Tutkinto on ammattitutkinto, joka toimii takuuna alan perusteiden ymmärtämisestä ja hallinnasta. Koulutus on käytännön läheistä ja keskittyy keskeisten tehtävien hallintaan”, tiivistää Hannu.
Energia-alan erikoisammattitutkinto taas soveltuu tuomaan kokeneita alan osaajia laajemman tietämyksen piiriin. Sen tarkoituksena on lisätä ja syventää keskeisten työtehtävien tuntemusta, parantaa esimiesvalmiuksia sekä tutustua projektihallinnan ja tarjouslaskennan perusteisiin.
”Uutena lisänä koulutuksissa tulee näkymään lämmöntuotannon käynnissä oleva murros. Huomioidaan erilaiset hybridimuodot niin tuotannossa kuin asiakaslaitteissa. Perehdytään lämpöpumppujen tuomiin mahdollisuuksiin ja energiavirtojen kierrättämiseen. Lisäksi tutustutaan lämmön varastoinnissa käytössä oleviin ratkaisuihin. Perehdytään kaukolämpöverkon menoveden lämpötilan alentamisen keinoihin ja mahdollisuuksiin. Tutkinto on erikoisammattitutkinto, jonka suorittaja saa nimikkeen kaukolämpömestari”, jatkaa Hannu.
Myös 1–5 päivää kestäviä lyhytkoulutuksia on tarjolla. Vuoden 2025 kevät tuo muutosta näihin koulutuksiin. Nykypäivän teknologioita hyödynnetään paremmin.
”Koulutuksen sisällössä on otettu asiakaskunnan tarpeet ja koulutettavien osaamistaso entistä paremmin huomioon. Rytmitystä on muutettu siten, että esimerkiksi kaukolämpöalan liitostyön valvonta- ja asennuskoulutus sekä muovin lankahitsauskoulutus kaukolämpöalalle voidaan suorittaa saman viikon aikana.”
Uusittu lyhytkoulutusohjelma antaa nyt molemmat pätevyydet viikossa aiemmin jopa kuukausia kestäneen odottelun sijaan. Moni koulutus on myös lyhentynyt päivällä, joten asiakkaille syntyy kustannussäästöjä. Työntekijät ovat myös vähemmän aikaa poissa tuottavasta työstä.
Käytännön kautta
Edellä mainittu koulutusten tehostaminen mahdollistaa koulutussisällön monipuolistamisen.
”Ala, jolla me toimimme elää vahvaa murrosta ja muutosvauhti on hurja. Koulutussisältöä päivitetään parasta aikaa. Koen olevani hyvässä asemassa päivityksen suhteen, koska olen tullut tähän tehtävään työelämästä vain vajaa vuosi sitten. Koulutuksesta osa on teoriaa ja osa käytännön harjoittelua. Suhde näiden välillä vaihtelee suuresti koulutuksesta riippuen. Oma tahtotila on, että teorian määrä optimoidaan ja käytännön tekeminen maksimoidaan. Koulutukset on pääsääntöisesti suunnattu käsityöalojen ammattilaisille. Perinteisesti heillä on suurempi halu tehdä asioita konkreettisesti kuin istua ja kuunnella kalvosulkeisia”, tietää Hannu.
Oppijat ovat kaikki työelämästä eli eri energiayhtiöiltä ympäri Suomea. Energia-alan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto on koulutuksellisesti koottu siiten, että noin 15 prosenttia ajasta on lähiopetusta ja 85 prosenttia itsenäistä opiskelua ja työssäoppimista. Tutkintojen näytöt suoritetaan kaikki työpaikoilla oppijoiden omassa työympäristössä.
”Näyttöjen sisältö on sellainen, että niiden suorittaminen vaatii energiantuotantolaitoksen ja kaukolämmönjakeluverkon toimintaympäristön.”
Lyhytkoulutukset eli pätevöintikoulutukset on suunnattu työssä oleville henkilöille. Asiakaskunta koostuu vesilaitosten henkilöstöstä, alalla toimivista putkiurakoitsijoista, lämpökaivoyhtiöiden henkilöstöstä, maarakennusurakoitsijoista, muovihitsaukseen erikoistuneista yrityksistä jne. Tutkintoon tähtäävät koulutukset ovat kestoltaan 12 ja 16 kuukautta. Lyhytkoulutukset on vuoden 2025 alusta lähtien kestoltaan 1–4 päivää.
”Tulemme kouluttamaan myös asiakkaan tiloihin, kun koulutettavien ryhmä on riittävän suuri. Kannattaa ehdottomasti tiedustella. Olemme myös pilotoineet etäkoulutusta onnistuneesti ja myös tämä koulutusmuoto herättää kysyntää”, valistaa Hannu.
Tällä hetkellä Hannun opissa on yhteensä 29 energia-alan oppijaa. Joukko jakaantuu molemmille edellä mainituille tutkinnoille. Lyhytkoulutusten osallistujamäärän vaihteluväli on suuri. Tänä vuonna määrä on pitkäaikaisen keskiarvon mukainen.
Kaikki edellä mainittuihin koulutuksiin osallistuvat ovat aikuisia ja työelämässä. Hannun mukaan energiasektorilla tekijöistä on pulaa ja itsenäisiä tehtäviä tarjoavalle alalle kannattaa ehdottomasti hakeutua.