Uutiset

Työkoneet

Goliath – Pohjoismaiden suurin

Meyerin Turun telakalla elettiin jännittäviä vaiheita viikonloppuna, kun uuden Goliath-nosturin 2 500 tonnia painava pääkannatinpuomi hilattiin paikoilleen 120 metrin korkeuteen. Jo aiemmin pystytettyjä, 500 tonnin painoisia pukkinosturin jalkoja käytettiin apuna nostotyössä, joka aloitettiin perjantaiaamuna ja saatiin päätökseen sunnuntai-iltana. Koko pystytysoperaatio alkoi lokakussa ja valmista pitäisi olla ensi vuoden keväällä. Goliath on Pohjoismaiden suurin pukkinosturi.

Uusi Goliath-nosturi on näkyvin osa Meyer Turun 185 miljoonan euron investointiohjelmaa. Modernisoinnin ja kunnossapitotoimenpiteet läpikäyvä vanha pukkinosturi on kapasiteetiltaan ”vain” 600 tonnia.

Tämän artikkelin kuvat ja videomateriaali: Meyer Turku.

Meyer Turku vastasi pääkannatinpalkin rakentamisesta itse.

Konecranes on vastannut uuden nosturin suunnittelusta, tarkkuuskomponenteista, sähköasennuksista, automaatiojärjestelmistä ja rakennekomponenteista, kun taas Meyer Turku rakensi nosturin pääkannatinpuomin omissa tuotantotiloissaan. Konecranes toimitti telakalle myös vanhan 105 metriä korkean nosturin 40 vuotta sitten.

”Uusi korkean teknologian nosturi on tärkeä osa tuotantomme kasvua. Tilauskirjamme ulottuu vuoteen 2024, ja rakennamme jatkossa yhä suurempia laivoja. Tämän takia meidän täytyy lyhentää laivojen läpimenoaikaa tuotannossamme. Siinä nosturilla on tärkeä rooli. Nosturi on myös merkki telakan uudelleenrakentamisesta moderniksi laivankokoamistehtaaksi”, sanoi Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli.

Uusien koneiden ja tuotantomenetelmien lisäksi Meyer Turku panostaa voimakkaasti ihmisiin. Yhtiö palkkaa tänä vuonna noin 300 uutta työntekijää, eikä tahti hidastu jatkossakaan. Tälläkin hetkellä käynnissä olevia rekrytointeja tehdään organisaation kaikille tasoille metallityöntekijöistä insinööreihin, suunnittelijoihin sekä projektien johtoon.

”Tarvitsemme monenlaista asiantuntemusta, emme vain laivanrakennuksen insinöörejä. Kutsumme ja kehotamme myös verkostomme yrityksiä kasvamaan kanssamme. Näiden risteilylaivojen rakentamisessa on kyse koko tämän teollisuudenalan yhteisestä hankkeesta Suomessa”, Pulli päättää.

Nostourakka on takana ja pääkannatinpuomi lepää 120 metrin korkeudessa Turun taivaalla.

Uusi 1 200 tonnin nosturi kolminkertaistaa yhdessä vanhan 600 tonnin nosturin kanssa Turun telakan päivittäisen nostokapasiteetin ja mahdollistaa isompien ja pidemmälle varusteltujen suurlohkojen rakentamisen ja nostamisen.

Nyt kun pääkannatinpuomi on saatu paikoilleen, alkaa kolme viikkoa kestävä hitsausoperaatio, jota toteuttaa lähes 20 miestä. Koska reilusta sadasta metristä matka alas ja ylös kestää tovin, on pääpuomin sisään rakenenttu muun muassa tilat työpaikkaruokailulle.

Kerrottakoon tähän loppuun, että Turun korkeimman rakennuksen eli Tuomiokirkon korkeus on noin 86 metriä. Uusi Meyerin nosturi siis kohoaa yli 30 metriä korkeammalle kuin noin 800 vuotta vanha kansallispyhättömme. Turun korkein rakennelma tosin on Pääskyvuoressa sijaitseva linkkitorni, jonka korkeudeksi ilmoitetaan 122 metriä.

Lue seuraavaksi