Uutiset

Kuljetuskalusto

Gasum ja Umicore solmivat kymmenvuotisen sähkönostosopimuksen tuulivoimasta

Gasum on allekirjoittanut pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen tuulisähkön toimittamisesta Umicorelle. Vuonna 2025 alkava kymmenvuotinen sopimus kattaa 45 GWh vuodessa, ja sen toimittama sähkö tullaan käyttämään Umicoren toimipisteessä Kokkolassa.

Gasum on allekirjoittanut Umicoren kanssa pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen, jonka myötä Gasum toimittaa yhtiölle uusiutuvaa energiaa. Kymmenvuotinen sopimus kattaa 45 GWh tuulisähköä vuodessa ja alkaa vuonna 2025. Sähkö tullaan toimittamaan Umicoren toimipisteeseen Kokkolaan.

Yli 200-vuotias belgialainen Umicore on puhtaan liikkumisen materiaalien ja kierrätyksen globaali edelläkävijä. Yhtiön Kokkolan-tehdas tuottaa sähköautojen uudelleenladattavissa akuissa käytettävää katodiaktiivimateriaalin esiastetta ja jalostaa akuissa käytettävää kobolttia.

“Gasumin kanssa solmimamme uusiutuvan sähkön ostosopimus auttaa kattamaan Euroopan suurimman kobolttijalostamon ja huippuluokan katodiaktiivimateriaalin esiasteen tuotantolaitoksen sähköntarpeen sekä pienentää yhtiömme ostoenergian epäsuoria scope 2 ‑päästöjä. Umicoren mahdollistama nopeampi siirtymä puhtaampaan liikkumiseen ulottuu myös yhtiömme tuottamia ja kierrättämiä uudelleenladattavien akkujen materiaaleja pidemmälle. Tuotantotapojamme koskevat valinnat ovat nekin tärkeitä, kun viemme Umicorea seuraavalle kasvutasolle”, sanoo Umicoren toimitusjohtaja Mathias Miedreich.

Umicoren tavoitteena on saada yhtiön omasta toiminnasta aiheutuvat scope 1 -nettokasvihuonekaasupäästöt sekä sen ostoenergian epäsuorat scope 2 ‑nettopäästöt nollaan vuoteen 2035 mennessä.

Sopimus on jatkoa pitkälle kumppanuudelle

Nyt solmittu sähkönostosopimus tukee sekä Gasumin että Umicoren tavoitetta rakentaa omalla alallaan parempaa ja puhtaampaa tulevaisuutta. Sopimus on myös jatkoa yhtiöiden jo aiemmin alkaneelle yhteistyölle, jossa Umicore hankkii salkunhallintapalveluja Gasumin energiamarkkinapalveluilta.

“Olemme ylpeitä siitä, että Umicore on valinnut meidät kumppanikseen uusiutuvan energian toimituksissa. Tämä on osoitus Umicoren luottamuksesta, jonka olemme ansainneet pitkän yhteistyömme myötä. Sähkönostosopimus mahdollistaa vihreän energian tuotannon lisäämisen Suomessa ja eivätkä siitä hyödy pelkästään Gasum ja Umicore, vaan myös koko ympäristömme”, sanoo Gasumin teollisuusasiakkaista vastaava liiketoimintajohtaja Tommy Mattila.

Tuulivoimapuistoa rakennetaan parhaillaan ja se otetaan käyttöön vuoden 2023 lopulla tai vuoden 2024 alussa.

Gasum on jo nykyisin merkittävä tuulivoimatoimija, ja nyt solmittu sopimus kasvattaa sen markkinaosuutta entisestään. Gasumin energiavalikoimaan kuuluu tuulivoiman lisäksi myös vesivoima, aurinkovoima ja bioenergia. Yhtiö tarjoaa myös bio- ja maakaasua teollisuuteen, merenkulkuun ja liikenteelle.

Lisäksi Gasumin energiamarkkinapalveluvalikoima kattaa muun muassa sähkömarkkinoiden salkunhallinta- ja markkinaraportointipalvelut, sähkön alkuperätakuut, päästöoikeuskaupan asiantuntijapalvelut ja 24/7-valvomopalvelut sähkön taseen riskinhallintaan.


Lue myös: Lestijärven tuulipuiston rakennustyöt pääsevät kunnolla vauhtiin

Lue seuraavaksi