Uutiset

Työkoneet

FinnMETKO 2018: Yritykset ovat satsanneet tuotekehitykseen

Tulokset nähtävillä torstaina avautuvassa FinnMETKO 2018 -näyttelyssä. Kone- ja laitevalmistajat ovat käärineet hihansa ja lähteneet tosissaan etsimään ratkaisuja konetöiden entistä parempaan sujuvuuteen ja tehokkuuteen sekä automaation hyödyntämiseen raskaskonealalla. Torstaina alkavilla Finnmetko-messuilla nähdään huikea määrä uusia konemalleja, sovelluksia ja palveluita sekä vanhojen tuotteiden uusia ominaisuuksia. Suomen suurin konetyöalojen ammattinäyttely Finnmetko 2018 järjestetään 30.8.–1.9.2018 Jämsässä.

Näyttelyyn on ilmoittautunut yli 400 näytteilleasettajaa. Näiden yritysten panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen näkyvät, sillä moni näytteilleasettaja on ennakkoon julkaissut lanseeraavansa näyttelyssä uusia koneita, laitteita tai laitteiden uusia ominaisuuksia.

Tuotekehityksellä on useampia ajureita. Urakointimarkkinat kiristyvät entisestään ja koneiden ja laitteiden tuottavuuden ja tehokkuuden lisäämisellä on suuri merkitys koneyritysten taloudelliseen menestykseen. Automaation, anturitekniikan ja digitalisaation kehittyminen antaa mahdollisuuksia kehittää järjestelmiä, joilla paitsi lisätään tehokkuutta myös tarjotaan uusia työkaluja sekä kuljettajien työn kehittämiseen että yritysten johtamisen tueksi.

Myös koneenkuljettajien työturvallisuus ja -mukavuus ovat tuotekehityksen ajureina. Niillä on merkitystä varsinkin, kun konetyöalojen yritykset jatkossa yhä enemmän joutuvat kisaamaan työntekijöistä muiden alojen kanssa.

Konetyöaloilla työpaikkoja
Konetyöaloilla ripeästi kasvanut urakointipalveluiden kysyntä on luonut aloille uusia työpaikkoja ja ajoittain työvoimasta on pulaa. Koneyrittäjien liiton tekemässä tuoreessa kyselyssä puolet vastanneista yrittäjistä kertoi, että heidän yrityksissään työvoimaa on riittävästi, mutta puolet vastaajista ilmoitti, että yrityksessä on ajoittain vajausta työvoimasta. Noin 70 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman löytämisen olevan työlästä.

Samaa viestiä tulee myös kone- ja laitevalmistajilta; työvoiman saanti on vaikeutunut ja osaajille olisi tarjolla työtä. Alan muilla messuilla on jo nähty osastoilla ilmoituksia avoimista työpaikoista, ja samaa lienee odotettavissa Finnmetko 2018 -näyttelyssäkin.

Katso, koe ja kokeile
Finnmetko-näyttelyssä koneilla myös oikeasti työskennellään. Työnäytösten katsomisen lisäksi osalla osastoja voi myös itse kokeilla koneita aidossa työskentely-ympäris-tössä. Esimerkiksi Kaakkolammen soramontulla kävijät pääsevät kokeilemaan 3D-koneohjausjärjestelmiä ja niiden avustuksella kaivamista käytännössä. Montulla on laitetoimittajien varustelemat kaivukoneet ja kävijät pääsevät kokeilemaan 3D-kaivamista aidoissa työmaaoloissa.

Finnmetko-näyttely järjestetään nyt 17. kertaa. Näyttelyyn on ilmoittautunut yli 400 näytteilleasettajaa. Mukana ovat merkittävimmät raskaskone- ja hyötyajoneuvoalojen kone-, laite- ja varaosavalmistajat sekä toimittajat maarakennus-, metsä- ja energia-aloilta. Lisäksi esillä on paljon konetyöalojen oheispalveluiden tuottajia ja sidosryhmiä.

Finnmetko 2018 -näyttely on avoinna yleisölle 30.8.–1.9.2018 (TO-LA) klo 9–17 .

 

Lue seuraavaksi