Uutiset

Työkoneet

Euroopan konemarkkinat kasvoivat

Suomen konekaupassa ja -valmistuksessa koettiin lievää nousua viime vuonna ja sama trendi oli vallalla koko Euroopassa. Vuonna 2007 nähtiin Euroopan tasolla ennennäkemätön rakennuskonealan nousu ja 12 vuoden takaisen ennätysvuoden volyymista jäätiin viime vuonna vain noin 10 prosenttia. 2018 oli Euroopan koneteollisuuden ja -myynnin paras vuosi sitten vuosien 2008-2009 valtavan notkahduksen jälkeen.

Alkuvuosi 2018 eli ensimmäinen neljännes mentiin Euroopan koneteollisuudessa viiden prosentin nousulla vuoteen 2017 verrattuna. Siitä tahti sitten kiristyi ja neljännesvuosittain saatiin 8,5, 9,4 ja peräti 15 prosentin kasvu. Näin keskiarvoksi tuli 11 prosenttia plussaa. Varsinainen rakennuskoneiden myynti osoitti koko Euroopassa 9,6 prosentin kasvua.

Kaikki edellä mainitut prosentit käyvät selville Euroopan konevalmistajien yhdistyksen CECE:n raportista.

Kuluvalle vuodelle CECE ennustaa Euroopan koneteollisuuden ja myös myynnin kasvun taittuvan. Suuret maat kuten Saksa, Ranska ja Englantikin ovat markkinoiden tutut veturit, mutta hiljaiseloa viettäneille Etelä-Euroopan maiden markkinoillekin odotetaan pitkästä aikaa kasvua.

CECE:n mittarit osoittavat myös koko maailman konealan markkinoiden olevan tänä vuonna edelleen vain lievästi nousujohteiset. Ainakin näin käy mikäli maailman kauppasuhteet pysyvät ennallaan. Brexit ja uhkana oleva maailmanlaajuinen ”kauppasota” saattavat vaikuttaa tämän vuoden konekauppaankin ennustamattomin vaikutuksin.

”Lopputulemana ennustamme Euroopan koneteollisuudelle ja -kaupalle joko noin nollaprosentin tai pahimmillaan viiden prosenttiyksikön laskua. Se ei kuitenkaan ole huono tulos, sillä lähtötaso on nyt erinomainen”, tiivistää CECE:n talousasiantuntija Sebastian Popp.

Lue seuraavaksi