Uutiset

Työkoneet

Ensimmäiset Sanyt jo varustelussa

Autoalan kasvuyhtiö Wetterin tytäryhtiö Wetteri Trucks Oy julkisti aiemmin keväällä Sany-maansiirtokoneiden maahantuonti- ja jälleenmyyntisopimuksen. Wetteri on toiminut maansiirtokonebisneksessä jo ennenkin ja palaa siihen nyt pienen tauon jälkeen.

Kuten moni muistaa, hoiti Wetteri vuosina 1991–2018 Volvo-maansiirtokoneiden jälkimarkkinointia Pohjois-Suomessa. Sen jälkeen yhteistyötä oli parisen vuotta myös RealMachineryn kanssa, joten maansiirtokoneet ovat juurtuneet vahvasti yrityksen DNA:han.

Sany taas tuli Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja tuolloin maahantuojana toimi lyhyen ajan Fintractor Oy. Sen jälkeen merkki oli poissa Suomesta aina vuoteen 2020 saakka, jolloin Machinery tarttui siihen. Tätä jatkui aktiivisena pari–kolme vuotta, kunnes koitti taas lyhyt tauko. Ja nyt se katkos sitten päättyi Wetterin hoteisiin.

Wetteri Trucks Oy ja SANY kulkevat nyt yhdessä. Ensimmäiset koneet on jo maassa ja menossa varusteluun. SANYn kaivukonemallisto on laaja kattaen kokoluokat pienestä minikaivukoneesta järeisiin yli 100-tonnisiin.

Toteutuisikohan nyt vanha sanonta, että kolmas kerta toden sanoo. Mitä siihen kommentoi Wetteri Trucksin toimitusjohtaja Antti Ollikainen?

”Konsernimme liiketoiminta ei ole yksin SANYn varassa, joten siinä on hyvä pohja lähteä kehittämään taas maansiirtokoneliiketoimintaa ja näin tuomaan lisäarvoa Wetterille. Meillä on olemassa jo tuttua asiakaskuntaa, jolla on sekä kuorma-autoja että maansiirtokoneita.”

Wetteri on valtakunnallinen toimija, joten Ollikaisen sanoin verkoston rakentaminen ei vaadi mitään erikoistoimia. Lähtölaukaus on ammuttu ja nyt päästään hyvään etusuoran kiihdytykseen.

”Merkki on uusi ja olemme vielä keskellä oppimisprosessia. Joitain asioita ajattelemme myös ehkä toisella tavalla kuin on totuttu. Ajoneuvojen etäseuranta on meille tuttua, joten tämä on yksi asia, johon panostamme ehti alusta pitäen Sanynkin kohdalla. Nykyinen Sany-kanta Suomessa on noin 80 konetta, joten haluamme ensitöiksemme ottaa vanhat asiakkaat tiiviiseen yhteistyöhön ja huolenpitoon”, jatkaa Ollikainen.

Maansiirtokoneliiketoimintaa vetämään Wetteri Trucksille on palkattu alan vankka ammattilainen eli Markku Lappalainen.

”Tarvitsemme liiketoiminnan vetoon vahvaa osaamista nyt, kun Wetteri palaa taas maansiirtokoneiden pariin. Markun pitkä ja laaja kokemus maansiirtokonekaluston maahantuonnin, verkoston ja myynnin vetämisestä on arvossaan nyt Sany-toiminnan käynnistyessä”, sanoo Ollikainen.

”Palaan maarakennuskonebisnekseen hetken tauon jälkeen. Sany on jo ollut läsnä Suomessa aiemminkin ja odotan innolla pääseväni tekemään merkistä entistä tunnetumman. Aluksi panostamme kaivukoneisiin ja pyöräkuormaajiin”, sanoo Lappalainen.

Doosan-maahantuontia Daetek Oy:ssä vuosia vetänyt mies on ollut myös Rotatorin palveluksessa, muun muassa myyntijohtajana. Kokemusta on siis kertynyt laajalti.

Wetteri Trucksin toimitusjohtaja Antti Ollikainen (kesk.) ja vastikään maansiirtokoneliiketoiminnan vastaavana aloittanut Markku Lappalainen (vas.) saivat Sanyt taustakseen ja tehtaan miehen eli muun muassa teknisestä tuesta vastaavan Kaj Sandbackan seurakseen.

Kärkikymmenikössä

Kiinalainen Sany on kehittänyt ja valmistanut maarakennus- ja satamakoneita noin 35 vuoden ajan. Todellinen Euroopan valloitus alkoi vuonna 2010 Baumassa, jonne oli tuotu isolle osastolle konearsenaalia erittäin näyttävästi.

Sany on jo useamman vuoden sijoittunut konevalmistajien joukossa maailman TOP 10 -kärkeen. Sijoitus hieman heittelee vuodesta ja tilaston tekijästä riippuen. International Constructionin kokoama Yello Table vuodelta 2022 antaa maailmanlaajuiseksi sijoitukseksi numeron neljä. Edellä ovat vain sellaiset tunnetut konevalmistajat kuin Caterpillar, Komatsu ja XCMG.

Joissain tilastoissa Sanyn positio on 6–8, joten varmuudella voidaan sanoa, että lähes 12 miljardin dollarin liikevaihtoa pyörittävä Sany on vakiinnuttanut ehdottomasti paikkansa maailman kärkikymmenikössä.

Sanyn pääkonttori sijaitsee Hunanissa Kiinassa ja Euroopan toimintoja johdetaan Saksasta. Sany Nordicin toimintoja taas hoidetaan Ruotsista käsin. Euroopan varaosavarastot sijaitsevat Saksassa, Hollannissa ja nyt myös Ruotsissa. Maailmanlaajuisesti yritys työllisti 90 000 ihmistä vuonna 2022.

Tehtaan yhteyshenkilönä ja Suomen teknisen tuen sekä koulutuksen vastaavana on Nurmijärvellä asuva Kaj Sandbacka. Mies on tyytyväinen, että Suomeenkin on nyt saatu luotettava ja tunnettu maahantuoja.

”Koneita saamme nopeallakin toimitusajalla Euroopasta Suomeen. Kaivukonemallisto alkaa 1,8 tonnista ja päättyy 125 tonniin. Nämä järeimmätkin ovat jo Stage V -moottorilla ja Eurooppaankin ne saadaan tyypittämällä nopeasti CE-hyväksynnällä”, sanoo Sandbacka.

Tela-alustaisia kaivukoneita on viitisentoista kokoluokkaa, sekä lyhyt- että normiperäisinä. Pyöräalustaisia löytyy 15 ja 17 tonnin painoluokkiin ja tulossa on kohta 9,5-tonninen. Myös sähköön panostetaan vahvasti. Kahdeksan ja 22 tonnin tela-alustaiset ovat jo valmiina. Kaksi dieselmoottorilla varustettua pyöräkuormaajamallia ovat niin ikään saaneet seurakseen jo täyssähkömallin.

Wetteri Trucks laajentui äskettäin Etelä-Suomeen Suvanto Trucks -yrityskaupan myötä. Tästä lisää myöhemmin täällä uutissivulla ja Konepörssi 7/2024 kuljetusosiossa.




Lue seuraavaksi