Uutiset

Työkoneet

Ensimmäinen biokaasukäyttöinen traktori T6.180 on nyt Suomessa

New Holland T6.180 on maailman ensimmäinen biokaasua käyttävä sarjavalmisteinen traktori: Upouusi Suomeen tilattu tuotantokone on juuri saapunut ensiesittelyyn.

Biokaasulla käyvä traktori on jo etukäteen herättänyt huomattavan paljon kiinnostusta sekä biokaasulaitosten kehittäjien että niiden tavallisten maanviljelijöiden keskuudessa, jotka haluavat investoida biokaasun tuotantoon ja käyttöön. Myös kuntasektori ja kiinteistönhuolto ovat erittäin kiinnostuneita saamaan traktorit mukaan kaasuajoneuvojen verkostoon ajoneuvojen hiilijalanjäljen vähentämiseksi.

Dieselin tehokkuus, mutta alhaisemmat kustannukset

Biokaasua käyttävällä New Holland T6.180 -traktorilla saavutetaan sama suorituskyky kuin dieselillä; sama teho 180 hv, vastaava vääntömomentti 740 Nm sekä sama korkeatasoinen luotettavuus, mutta lisäetuna jopa 30 prosenttia alhaisemmat käyttökustannukset.

Erinomainen suorituskyky saavutetaan ympäristöystävällisessä muodossa. Todellisissa kenttäolosuhteissa biokaasukäyttöinen T6-traktori tuottaa 99 prosenttia vähemmän hiukkaspäästöjä kuin vastaava dieselpolttoaine, pienentää hiilidioksidipäästöjä 10 prosenttia ja vähentää kokonaispäästöjä 80 prosenttia.

T6.180-biokaasutraktori pitää sisällään aivan uuden 6,7 litran NEF-moottorin, joka on kehitetty erityisesti maatalouden sovelluksiin. Sen valmistaja FPT Industrial on CNH Industrialin moottorimerkki, jolla on jo yli 20 vuoden kokemus biokaasuun perustuvasta teknologiasta. FPT:n tekemät yli 50 000 kaasumoottoria osoittavat tekniikan ja kaasun luotettavuuden polttoaineena.

Moottori on teholtaan ja kooltaan samanlainen kuin dieselversiossa. Suurin ero on sylinterinkannessa, jossa on nyt sytytystulpat ruiskutussuuttimien tilalla. Myös rakenteissa on eroja, jotta moottorin lämpötilan nousu liian korkeaksi voidaan estää.


BIOKAASUN ETUJA

  • Vastaavan dieseltraktorin teho ja vääntöominaisuudet
  • Max. teho 159/180 hv, 1 800 r/min
  • Max. vääntömomentti 650/740 Nm, 1 500 r/min
  • Vääntömomentin nousu 36/40 %
  • Alhaiset päästöt ja pieni hiilijalanjälki
  • Ei tarvita SCR-katalysaattoria
  • Ei tarvita hiukkassuodattimia


Tankkaaminen ja kaasusäiliöt

Biokaasun pääsäiliö on sijoitettu samaan paikkaan kuin tavallisen T6-mallin dieseltankki. Se tekee mahdolliseksi hyvän näkyvyyden ohjaamosta eikä haittaa ohjaamoon kulkemista, ja käytettävissä ovat normaali rengasvalikoima ja raideleveyden asetukset.

Tankkaus tapahtuu standardiliittimen (NGV1:ISO 14469-1:2004) avulla. Tankkauspisteen vieressä on painemittari. Tankkauksen jälkeen maksimipaine voi olla hetkellisesti 260 baaria. Normaali käyttöpaine on 20–200 bar. Kaasun lämpötila voi vaihdella välillä -40°C–+82°C. Pikatankkauksella tankit täyttyvät muutamassa minuutissa.

Vakiona koneessa on säiliöitä molemmilla puolilla runkoa, yhteensä 190 litraa. Lisävarusteena on saatavana kiinteästi traktorin eteen asennettava 270 litran lisäsäiliö. Yhteensä säiliötilavuutta on siis saatavana 460 litraa.

New Holland ja maatilalla tuotettu biokaasu: kohti hiilivapaata viljelyä

T6-biokaasutraktori on avaintekijä New Hollandin energiariippumattomassa konseptissa. Se merkitsee todellista kiertotaloutta pellolta energiantuotantoon ja takaisin peltoon. Lopullisena päämääränä täydellisen hiilineutraali maatila.

Viljelijät voivat kasvattaa energiakasveja tai hyödyntää maatalousjätettä biometaanin tuottamiseen ja käyttää T6-biokaasutraktoria kestävästi tuotetulla polttoaineella saavuttaen lähes nollatason hiilidioksidipäästöt. Lihakarjatilat ja maidontuottajat voivat edistää positiivista sykliä entisestään tuottamalla biokaasua lannasta, mikä vähentää hiilidioksidia ympäristöstä ja johtaa jopa negatiiviseen hiilijalanjälkeen.


Lue seuraavaksi