Uutiset

Työkoneet

Ennätyksellinen huutokauppa Leedsissä

Kansainvälisen maarakennus- ja maatalouskoneiden huutokauppapaikka Euro Auctionsin järjestämästä Englannin Leedsin tapahtumasta muodostui elokuun lopulla ennätyksellinen. Kolmepäiväisessä tilaisuudessa vasaroitiin kauppaa yli 40 miljoonan punnan arvosta (yli 43,5 M€) ja nimikkeitä rullattiin läpi huimat 4 738 kappaletta. Näillä luvuilla se on suurin koko Euroopassa viime aikoina järjestetty kone- ja laitehuutokauppa.

Euro Auctionsin johtohahmoihin kuuluva Jonnie Keys myhäilee tyytyväisenä Leedsin huutokaupan ennätyksellisiä tuloksia. ”Saavutimme 40 miljoonan punnan rajan. Lisäksi ensirekisteröityneiden ja ensi kertaa ostaneiden määrä oli ennätyksellinen.” Hän uskoo suurten lukujen olevan osaltaan seurausta isojen konevuokraamojen viimeaikaisista kaluston uudistamisista. Muutoinkin laitteita on ollut tarjolla runsaasti maailmanlaajuisesti. Kauppaa tehtiinkin kaikille mantereille, mikä osoittaa, että maarakennusala on laajasti elpymässä. Silmään pistävät etenkin Etelä-Amerikan maihin tapahtuneet kaupat. Siellä on viime aikoina ollut alalla melko hiljaista.

Myös myyjien määrä oli ennätyksellinen, yhteensä 522. He kaikki uskovat, että Euro Auctions maksimoi asiakkaiden kiinnostuksen heidän koneitaan kohtaan. Pitkäaikaisen ennakkomarkkinoinnin myötä vasaran alta saadaan paras mahdollinen hinta. Huutajia oli yli 2 200 70:stä maasta. Nämäkin luvut ovat ennennäkemättömiä. Ostajat ovat pääosin Englannista, Irlannista ja muista Euroopan maista, mutta kasvua on selvästi havaittavissa USA:n, Lähi- ja Kauko-Idän maiden taholta. Näistä maista kirjattiin ostajia nyt lähes tuhat.

Valtaosa voittaneista huudoista tehtiin paikan päällä. Lisäksi tilastoitiin, että ensirekisteröityneet tekivät paljon voittohuutoja. Ostajat suosivat nykyään paikallaolon ja verkkohuudon sekoitusta. Monet käyvät ensimmäisinä päivinä tarkastamassa koneita ja osallistuvat sitten huutoihin myöhemmin netin kautta. Näin ei paikan päällä tarvitse olla kaikkia kolmea päivää.

Leedsin ennätyksellisessä loppukesän huutokaupassa myytiin lähes 700 kaivukonetta kolmen päivän aikana.

Tämänkertaisen huutokaupan edustetuin koneryhmä oli kaivukoneet. Niitä oli tarjolla lähes 700. Se on ehkä suurin koskaan kerralla kaupattu erä kaivukoneita. Luku sisältää noin 300 mini-, 110 yli 6-tonnista, 117 yli 10-tonnista ja lähes 150 yli 20-tonnista kaivukonetta. Useimmat koneet olivat kohtalaisen uusia malleja. Ne olivat myös runsaasti varusteltuja sekä alhaisilla käyttötunneilla.
Kolmen päivän tapahtumassa myytiin myös yli 250 kurottajaa sekä kaivurikuormaajaa, puskukoneita, trukkeja, liukuohjattuja pienkuormaajia ja dumppereita, kutakin noin 50 kappaletta. Lisäksi vasaran alla kävi reilut sata pyöräkuormaajaa ja pyöräalustaista kaivukonetta – siis kaikille jotakin. Suurimmaksi yksittäiseksi huudoksi muodostui vuoden 2014 mallinen CAT D6T -puskukone. Hintaa sille kertyi 187 000 puntaa (lähes 204 000 euroa).

Jonnie Keys jatkaa, ”Leeds on nyt havaittu maailmalla hyväksi paikaksi tehdä kaivukonehankintoja. Tarjonta on laajaa ja tuotteet laadukkaita. Myyjät ja huutajat ovat kaikki tyytyväisiä. Se lupaa hyvää myös tuleville huutokaupoille. Seuraavaan Leedsin suurtapahtumaan 18.–20. lokakuuta on jo nyt ilmoitettu runsaasti koneita huudettavaksi.” Elokuun ennätyshuutokaupassa myytiin myös yli 60 maataloustraktoria. Keihäänkärkenä 2013-mallinen New Holland T7.210, josta huudettiin 42 000 puntaa (lähes 46 000 euroa). Omistajaa vaihtoivat lisäksi 249 hyötyajoneuvoa ja perävaunua sekä sekalainen määrä saksinostimia, marjanpoimureita ja nostureita. Murskaus- ja seulontakalustoakin myytiin, kuten myös generaattoreita ja kompressoreita sekä lukematon määrä muita pienlaitteita.

Euro Auctions on juuri avannut huutokauppapaikan Dubaihin. Siellä kuullaan ensimmäiset vasaraniskut syyskuun puolessa välissä.

”Punnan suotuisa kurssi euroon ja dollariin nähden on tehnyt Englannista houkuttelevan kohteen konehankintoja tekeville”, jatkaa Jonnie Keys. Tämä tekijä yhdessä laajan ja laadukkaan tarjonnan kanssa johti ennätykselliseen myyntiin.

”Euro Auctions on todellinen kansainvälinen tekijä. Nyt onkin nähtävissä suurta kiinnostusta kaikissa huutokauppapaikoissamme ympäri maailman. Meillä on kaksi uutta pistettä, Dubai ja Hong Kong. Molemmissa niissä on ensimmäinen huutokauppa syyskuussa.

Leedsin huutokauppapaikan koko on jo yli reilusti yli 30 hehtaaria. Alue kasvaa koko ajan.

Euro Auctions on ollut kiinnostava kohde myös verkossa. Tämänkertaisen kolmen päivän huutokauppatapahtuman aikana kirjattiin yli 25 prosenttia enemmän nettiliikennettä verrattuna edelliseen. Uusien kävijöiden määrä sivuilla kasvoi lähes 40 prosentilla. Viimevuotiseen samaan tapahtumaan verrattuna nettiliikenne kasvoi yli 30 prosenttia.

Euro Auctionsin Leedsin huutokauppa-alueen koko kasvoi kymmenestä hehtaarista 32:teen vuonna 2016. Alueella on nyt kaikki tarvittavat rakennukset ja laajat asiakaspysäköintitilat. Edelleen kasvaneen tarjonnan myötä tullaan huutokaupattavia koneita varten ottamaan käyttöön lisätilaa. Näin koneiden tarkastelu ennen niiden huutoa helpottuu. Huutokaupassa yhdelle nimikkeelle on varattu yhden minuutin läpimenoaika. Päälavalle ajoa varten on tehty kaksi lisäsyöttölinjaa, joita pitkin pienemmät nimikkeet tuodaan vasaran alle.

 

Tässä Euro Auctionsin lähitulevaisuuden huutokauppoja:

   6.-7.9. Dormagen, Saksa
  13.9. Dubain uuden toimipisteen vihkiäishuutokauppa
  14.9. Hong Kongin pisteen ensimmäinen huutokauppa
  15.-16.9. Dromore, Pohjois-Irlanti
  20.9. Zaragoza, Espanja
  20.9. Ashland, Ohio, USA (Yoder & Frey)
  18.-20.10. Euro Auctions Leeds, Englanti; kolmepäiväinen suurtapahtuma
  25.10. Florida, USA (Yoder & Frey)

 

Lue seuraavaksi