Uutiset

Työkoneet

Emppu Suoranta: 40 vuotta Willen ohjaimissa

Mäntän katukuvassa tapahtuu ensi kesänä merkittävä muutos, kun miltei koko kaupungin tuntema Markku ”Emppu” Suoranta siirtyy ansaituille eläkepäiville Mänttä-Vilppulan kaupungin palveluksesta. Yli 45 vuoden ura samalla työnantajalla on poikkeuksellisen pitkä, ja erikoinen on myös Empun työkonehistoria. Suoranta on nimittäin jo 1980-luvun puolivälistä lähtien käyttänyt tehtävissään lähinnä kotimaisia Wille-työkoneita. Heinäkuussa koittavia eläkepäiviä kohden mies urakoi Wille 875 Delta -mallilla, joka on Empun kuudes Wille ja hänen mielestään jälleen kerran edeltäjiään kehittyneempi malli.

Emppu Suoranta tuli tunnetuksi aikanaan jo Mäntän kovan ikäluokan jääkiekkojoukkueen maalivahtina, ja Risto Siltasen johtama pikkukaupungin seura olikin vuosia isojen seurojen kiusankappaleena ylimmillä sarjatasoilla. Kiekkoilun ohessa Emppu siirtyi vuonna 1978 Mäntän kaupungin palvelukseen, ja urakoinnin mies aloitti lähinnä Kubotan sekä Ford Countyn ohjaksissa. Merkittävä muutos Suorannan urassa koettiin vuonna 1985, kun Mäntän kaupungille hankittiin ensimmäinen loimaalainen Wille-työkone. Työkaverien lämminhenkisen naljailun mukaan Emppu ei tämän jälkeen olekaan ajanut kuin kahta konetta: partakonetta ja Willeä.

Wille liikkuu ympäri vuoden

Jo ensimmäinen Mäntän kaupungille hankittu Wille 745 edusti malliston raskaampaa päätyä, ja sama linja on hankinnoissa jatkunut tähän päivään saakka.

Emppu Suoranta ja Wille on ollut tunnettu yhdistelmä Mäntän katukuvassa jo 1980-luvulta lähtien. Miehen toiveena tulevien kuljettajien perinnöksi olisi, että liikenteessä vähennettäisiin kuulokkeiden sekä kännyköiden käyttöä ja muistettaisiin taas heijastimien tärkeys. (Kuva: Markku Suorannan arkisto)

”Hoidamme Wille-koneilla esimerkiksi aurauksia, hiekoituksia, kuormauksia, maarakennuksen pohjatöitä sekä niittourakointia, ja lisälaitteita hankitaan aina tarpeen mukaan. Uusin Wille 875 Delta saapui meille viime joulukuussa ja noin 250 tunnin kokemuksella voin todeta sen olevan jälleen edeltäjiään kehittyneempi monessa suhteessa. Raskailla 130 kilometrin aurausreiteillä koneen 140 hevosvoimaa tulevat hyvään käyttöön ja myös ohjaamon hyvä ergonomia sekä näkyvyys joka suuntaan ovat näissä hommissa arvokkaita ominaisuuksia”, kertoo Suoranta.

”Wille, kun parempaa ei löydy”

”Olen arvioinut vuosien mittaan viettäneeni erilaisten Wille-mallien ratissa yli 40 000 tuntia, ja merkin loogisia kehitysaskelia ei voi kuin ihailla. Esimerkiksi uutuuskoneen uusi käyttöjärjestelmä herätti alussa kysymyksiä, mutta sen helppokäyttöisyys ja monipuolisuus ovat osoittautuneet hyvin tehtäviimme soveltuviksi. Myös muiden hallintalaitteiden selkeys, eri ajotapojen määrä, ketteryys, nopea ohjaus, hiljaisuus sekä kamerajärjestelmien tuoma turvallisuus tulevat urakoinnissamme tarpeeseen”

”Willellä selvästi kuunnellaan kuljettajien toiveita ja moni kertomamme kehitystä kaipaava yksityiskohta on usein seuraavan sukupolven koneessa jo korjattu. Uusimmasta emme vielä ole kovankaan hakemisen jälkeen keksineet parannettavaksi kuin ureatankin kannen sijoittelun”, Emppu jatkaa.

Palvelu pelaa

Arvokkaita koneinvestointeja tehtäessä koneen ominaisuuksien lisäksi täytyy luonnollisesti myös jälkimarkkinointipalveluiden toimivuuteen kiinnittää huomiota.

”Wille-koneiden kanssa ei suurempia murheita ole vuosien mittaan ollut, mutta kaikki tarvittavat varaosa-, takuu- ja huoltotehtävät ovat Willen tai Wihurin kautta hoidettu mallikkaasti. Apua saa aina yhdellä puhelinsoitolla, ja huollot sekä korjaukset hoidetaan Mäntässä, mikä säästää meidän aikaamme huomattavasti. Myös lisälaitteiden hankinnassa saa aina järkeviä neuvoja, ja Wihurin Pasi Eronen osaa huomioida meidän työtehtävämme investointeja mietittäessä”, korostaa Suoranta.

Willen mallisto kunnossa

Wihuri Teknisen Kaupan konemyyjä Pasi Eronen on toiminut yhteyshenkilönä Mäntän kaupungin kahden viimeisimmän Willen hankinnassa myynnin puolelta.

Wihuri Teknisen Kaupan Pasi Eronen vieraili Mäntässä kuuntelemassa Emppu Suorannan käyttökokemuksia järeästä Wille-työkoneesta. Alan konkari Suorannan palaute otetaan tarkoin huomioon niin Wihurilla kuin Willen tehtaalla.

”Konepuolen myynnissä on tärkeää tuntea tarkoin asiakkaan tarpeet ja koneen yksityiskohtaiset käyttötarkoitukset. Näin pystytään rakentamaan toimiva kokonaisuus, jossa sopivan kokoisen isäntäkoneen kapasiteetti ja käyttötuntien määrä saadaan optimoitua sopivilla lisälaitteilla. Samalla kertaa huomioidaan tietysti Wihurin toimivat huoltosopimukset sekä mielenkiintoiset korkotukikampanjat. Willen kannalta kannattaa huomioida myös traktorityypitysmahdollisuus, joka lisää ympärivuotista käyttöä esimerkiksi kärryjen siirroissa ja samalla asiakas säästää myös vakuutuskustannuksissa”, kertoo Eronen.

”Viime vuosi oli Wille-myynnin kannalta hyvä ja komponenttipulan helpottaminen on nopeuttanut toimituksia. Willen kotimaisuutta arvostetaan entistäkin enemmän ja Willen toimintakyky korostuu työn laadun korostuessa kilpailutuksissa. Willen mallisto on myös hyvin kattava ja tämän vuoden uutuusmalli 275 Delta on jo herättänyt ansaittua huomiota. Merkittävä kehitysaskel on myös Willen edistyksellinen Smart Link -kaluston seurantapalvelu, jonka selainpohjaisen käyttöliittymän kautta koneen reaaliaikainen tilan tarkkailu sekä työskentelyn suunnittelu ja ennakointi onnistuu vaivattomasti. Näin esimerkiksi CO2-päästöjen ja polttoainekulutuksen tarkka seuranta ja raportointi onnistuvat työtehtäväkohtaisesti, päättää Eronen.

Lue seuraavaksi