Uutiset

Työkoneet

ECM 50ZT -minikaivukone, puuttuva lenkki

ECM:n valikoimasta on tähän asti puuttunut viiden tonnin painoinen kaivukone, mutta ei enää. ECM 50ZT täyttää merkin 4- ja 6-tonnisten mallien väliin jäävän aukon. Pienistä eroista on kyse, mutta tarve on ollut olemassa. Jo muutaman vuoden markkinoilla ollut lyhytperäinen 50ZT selviää melko korkealaitaisten lavojen kuormaushommistakin optiona saatavan pidemmän kaivuvarren ja lisävastapainon ansiosta. Siihen pienempi 4-tonninen ei pysty ja taas isompi 6-tonninen kone on moniin paikkoihin liian suuri.

Italialaisvalmisteisen ECM:n kaivukonemallistossa on koneita painohaarukkaan 1–10 tonnia eli puhutaan mini- ja midikaivukoneista. Malleja tuohon haarukkaan mahtuu viitisentoista. Kaikki mallit ovat kumitela-alustaisia ja pääosin lyhytperäisiä. Mallistossa on niin yksiosaisia puomeja kuin taittopuomeja. ECM 50ZT on saatavana vain yksiosaisella puomilla, mutta kahdella erimittaisella kaivuvarrella. Kuvan koneessa on 250 millimetriä normaalivartta pidempi kaivuvarsi. Vakiovarren mitta on 1 500 millimetriä. Lisäksi kuvien koneyksilö on varustettu 280 kilogramman lisävastapainolla. Ne yhdessä mahdollistavat jopa kuorma-auton lastauksen viiden tonnin kaivukoneella.

ECM 50ZT -minikaivukone paikkaa aukon ECM:n tarjonnassa. Viiden tonnin painoista konetta ei mallistossa ole vielä ollut. Pidemmällä kaivuvarrella ja lisävastapainolla varustettuna, kuten tässä, koneella onnistuu vaikka kuorma-auton lastaaminen.
ECM 50ZT -minikaivukone paikkaa aukon ECM:n tarjonnassa. Viiden tonnin painoista konetta ei mallistossa ole vielä ollut. Pidemmällä kaivuvarrella ja lisävastapainolla varustettuna, kuten tässä, koneella onnistuu vaikka kuorma-auton lastaaminen.

Aidosti nollaperäinen

Lisävastapainollakin varustettuna perä tulee vain hitusen yli telalinjan.

ECM 50ZT:n kohdalla tämä väite pätee. Edellä mainittu lisävastapainokaan ei tuo peränylitystä kuin reilut viisi senttimetriä. 50ZT:ssä on kiinteä alavaunu. Telasto on ECM-koneita maahantuovan Minikoneen Aleksi Lampisen mukaan kokoluokkansa pisimmästä päästä, mikä näkyy käytössä vakautena. Muutoinkin ECM:t ovat Lampisen mukaan vakaita käyttää.

50ZT:n konepellin alla sykkii Kubotan Stage V -normit täyttävä dieselmoottori. Tehoa siitä saadaan 42,6 kilowattia (58 hv).

”Näillä tehoilla kone on kokoluokkansa tehokkaimpia. Tehosta on hyötyä siinä mielessä, että konetta voi käyttää pienilläkin moottorin kierroksilla suorituskyvyn siitä kuitenkaan kärsimättä. Käytännössä se tarkoittaa pienempää polttoaineenkulutusta, mikä varmasti miellyttää kaikkia”, sanoo Lampinen. Hydrauliikan komponentit ovat Rexrothin tuotantoa. Käytettävyyttä lisää kuljettajan mahdollisuus säätää lisähydrauliikan tuottoja.

Moottori on hieman vinossa ohjaamon oikealla puolella. Huoltokohteet ovat hyvin esillä ja helposti hoidettavissa suurempikouraisemmaltakin huoltomieheltä. Polttoaine- ja hydrauliikkaöljynsäiliöiden täytöt ovat nekin helpossa paikassa lukittavan luukun alla koneen takana.

Minikoneen Aleksi Lampinen myy ja vuokraa ECM:n mini- ja midikaivukoneita. Minikone vuokraa myös muun merkkisiä kaivukoneita sekä muita konetyyppejä, kuten pyöräkuormaajia ja jyriä.


Uusi ohjaamo

ECM:n 5–6-tonnisten mallien ohjaamo päivittyi äskettäin uuteen versioon. Kuvan koneessa on jo tämä uudistunut ohjaamo. Mittaristona toimii kallistettava värinäyttö. Se ei kuitenkaan ole kosketusnäyttö, vaan toimintoja hallitaan kierrettävällä ohjaimella. Koneen asetuksia, kuten esimerkiksi edellä mainittuja hydrauliikan säätöjä tehdään näytön kautta. Oikeanpuoleisen käsinojan konsolissa on muutama oikea kytkinkin vielä jäljellä. Niiden käyttö hoituu työhanskat kädessä varmasti paremmin kuin kosketusnäytön, hyvä näin. Pienenä yksityiskohtana voi mainita näytön alla olevan kännykkätelineen ja sen vieressä olevan tupakansytyttimen pistorasian. Mukitelinekin on integroitu sivupaneeliin. Tilaa on ainakin 190 senttimetriselle kuljettajalle hyvin ja näkyvyys on erinomainen. Ergonomiankaan puolesta ei ole huomautettavaa.

Kallistettava värinäyttö hoitaa mittariston virkaa. Kosketusnäyttö se ei ole, vaan toimintoja ja asetuksia hoidetaan kierrettävällä kytkimellä, joka näkyy lyhyen käsinojan etupuolella. Sivupaneeleissa on jäljellä ”oikeita” kytkimiä, joiden toimivuus on taattua kelillä kuin kelillä. Näytön alla on kännykkäteline. Siinä puhelin näkyy hyvin ja on helposti poimittavissa käyttöön.

Myös sähkökoneita

ECM:n kaivukonemallistossa on jo tarjolla myös yksi täyssähköinen malli. Kyseessä on turvakaarellinen, 1,5 tonnia painava minikaivukone malliltaan 15X. Niitä on Lampisen mukaan tuotu Suomeen muutamia, josta osa on myyty ja osa on vuokrakäytössä. ECM:ltä on kuulemma pian odotettavissa myös hieman suurempi noin 2,5 tonnin painoinen, täyssähköinen minikaivukone.

Konemyyntiä ja vuokrausta

Minikone tuo maahan ja jälleenmyy konevuokrauksen ohella ECM:n kaivukoneita. Konemyynti ja -vuokraus näyttelevät kutakuinkin yhtä suurta osaa liikevaihdosta. Vuokrattavia nimikkeitä on toista sataa sisältäen kaivukoneita 1–15, pyöräkuormaajia 1–10 ja jyriä 2,5–13 tonnin painohaarukassa. Kaivukoneita on tarjolla sekä tela- että pyöräalustaisia. Myös kurottajia ja pienkuormaajia on vuokrattavana. ECM:n koneiden ohella vuokrakalustossa on muitakin konemerkkejä.

Uusimpana asiana Lampinen mainitsee juuri sähkökoneet. Niitä on ECM:n minikaivukoneen ohella tarjolla vuokralle muitakin konetyyppejä, kuten pienkuormaajia. Näin esimerkiksi sisätiloissa tehtävät kaivu- ja massansiirtotyöt hoituvat tehokkaasti ja päästöttömästi.

Minikoneen konevuokraus sisältää myös kuljetuspalvelun koko Suomen alueella. Toki koneen voi itsekin noutaa Minikoneen Vantaan toimipisteeltä. Vuokrattavat kokoonpanot sisältävät aina tietenkin tarvittavat lisä- ja työlaitteet, kuten kauhanpyörittäjät ja kauhat.

Lampinen sanoo konevuokrauksen tukevan hyvin konemyyntiä ja päinvastoin. Maahantuojana heillä on näin tarjolla aina uutta kalustoa vuokralle, ja kun tulee vuokrakoneen vaihdon aika, on koneen historia tarkasti tiedossa. Tarjolla on tällöin yhdellä omistajalla ollut vaihtokone.

ECM 50ZT:n moottori on ohjaamon oikealla puolella. Lukittavien luukkujen alta paljastuu avoin näkymä. Huoltokohteet, kuten suodattimet ja nestetäytöt ovat helpoissa paikoissa. Akkukin näkyy kuvassa alhaalla. Polttonesteen ja hydrauliikkaöljyn täytöt ovat koneen takana, nekin lukittavan luukun alla.

Lampinen sanoo, että rakennusalan syksyn synkkä uutisointi ei ainakaan vielä ole näkynyt Minikoneella. Saneeraustöitä tehdään aina, ja juuri niihin Minikoneelta löytyy sopivaa kalustoa.
Ja ainakin haastattelun lomassa Lampisen puhelin soi jatkuvalla syötöllä kyselyistä.

”Minikone on kotimaisessa omistuksessa oleva konevuokrauspalveluita tarjoava yritys ja siksi Minikoneen, kuten muidenkin vastaavien yrityksien palveluiden käyttäminen on aina isänmaallinen teko. Isot monikansalliset vuokraamot levittäytyvät parhaillaan Suomeen. Minikone pärjää kuitenkin kentällä hyvin, koska toiminta perustuu perisuomalaisiin arvoihin”, kiteyttää Lampinen lopuksi.


Tekniset tiedot:  

ECM 50ZT
Paino: 5 080 kg
Moottori: Kubota V2403-CR-T, Stage V
Moottoriteho: 42,6 kW (57,9 hv)
Siirtonopeus: 2,6/4,5 km/h
Max. kaivusyvyys:   3 330 mm (3 580 mm pidemmällä kaivuvarrella)
Max. ulottuvuus:5 630 mm (5 870 mm pidemmällä kaivuvarrella)
Max. kaivuvoima:
– Puomi:23,5 kN 
– Kauha:43,0 kN
Lisähydrauliikka 1:70 l/min
Lisähydrauliikka 2: 40/30 l/min
Polttoainesäiliö:  75 l
Leveys:    1 900 mm
Korkeus: 2 570 mm


Pidemmällä kaivuvarrella ylettyy pidemmälle.
Pyörii, pyörii ja kallistuu kans.
Koneessa on neljä led-työvalopaneelia, tässä yksi niistä.
Lisää led-työvaloja. Ilmastointilaitteen lauhdutin on ohjaamon takakulmassa. Näkyvyyttä se ei haittaa.
Polttoaine- ja hydrauliikkaöljynsäiliöiden täytöt ovat koneen takana, lukittavan kannen alla. Saman kannen alla on myös hydrauliikkaöljyn paluusuodatin.
190 cm:n kuskin jalat, muttei sukkasillaan.
Näytön alla on kännykkäteline ja sen alla mukiteline. 12 voltin virtapistorasia jää joystickin taakse.
Moottorin kierroslukua säädetään virta-avaimen vasemmalla puolella näkyvällä kiertokytkimellä.
ECM:n isompia konemalleja; myyntiin tai vuokralle.


Lue seuraavaksi