Uutiset

Työkoneet

Doosan menee raiteille

Englannissa, Etelä-Walesin Blaenavonissa sijaitseva GOS Tool & Engineering Services Ltd on erikoistunut rautateillä ja sen ympäristössä operoiviin koneisiin ja laitteisiin. Sen ominta alaa on modifioida esimerkiksi pyöräalustaisia kaivukoneita kiskoilla kulkeviksi. Nyt yritys täyttää 50 vuotta ja samalla se on valmistamassa sadannen Daewoo-/Doosan -merkkisen rautatieversionsa. Kone on saapunut varusteluun tehtaalta ilman vastapainoa (kuva).

Kaivukoneiden muutostöiden lisäksi se valmistaa ratakoneiden lisälaitteita, kuten erilaisia peräkärryjä sekä betonisten ratapölkkyjen asennustyökaluja. Myös kaapelikelojen sekä kaapelien käsittelyyn yritys tekee laitteita. Juhlakone on siis mallia Doosan DX170W-5 (17 t), mutta myös muun muassa tela-alustainen Doosan DX140LCR-5 (15 t) on yrityksen innovaatioiden pohjana.

Yksi yrityksen varustelemista ratakonemalleista on GOS DX270 HS.

“Kaksi avainasiaa rautateille soveltuvassa kalustossa ovat nostokyky sekä hydrauliikan tuotto. Olemme vuosien varrella huomanneet Doosan-kaivukoneiden soveltuvan parhaiten meidän tarkoituksiimme. Niiden muunneltavuus erilaisiin työtehtäviin radalla on tyydytäänyt meitä”, kertoo toimitusjohtaja Neil Gregory (GOS).

“Päämarkkinamme ovat perinteisesti olleet Englannissa ja Irlannissa, mutta vienti on kasvamaan päin. Esimerkiksi Australiaan olemme saaneet jo koneita myytyä. Suurin osa ratapyöräratkaisuistamme on helposti muunneltavissa maailman eri raideleveyksille”, lisää Gregory.

Yhteistyö Doosanin kanssa on tiivistä ja tehdasmatkoilla Etelä-Koreaan on sovittu tarkkaan GOSille tulevien koneiden speksit. Koneet toimitetaan siis aina ilman vastapainoa tehtaalta Englantiin.

Varusteluprosessissa kaivukoneisiin asennetaan ruunsaasti lisälaitteita kuten kahden istuttava ohjaamo, lisähydrauliikat, korkeusrajoittimet, ulosotot peräkärryjen jarruille (hydrauliset tai paineilmakäyttöiset), offset-puomi, henkilönostokori, sammutusjärjestelmä, kamerat ym. Varustelista on pitkä ja takaa koneiden täyden soveltuvuuden ratatöihin. Rataversioiden lisäksi yhteistyötä aiotaan jatkossa laajentaa myös pitkäpuomikoneisiin ja purkusektorille.

Pyöräalustaisen Doosan DX170W-5 kaivukoneen moottoriteho (Stage IV) on 113 kilowattia, missä on lisäystä 10 prosenttia vanhaan IIIB-moottoriin verrattuna. Myös vääntö on kasvanut viitisen prosenttia. Partikkelisuodatinta ei tarvita tässäkään, kuten ei muissakaan vitossarjalaisissa. Pakokaasujen takaisinkierrätys (EGR) ja AdBlue (SCR) takaavat viimeisimpien päästörajojen alituksen.

Lue mallista Doosan DX140LCR-5 tästä.

Lue seuraavaksi