Uutiset

Työkoneet

Dinolle oma maastorata

”Asiakkaat eivät tahdo uskoa kuinka vaikeasta paikasta nämä uudet itsekulkevat ja tela-alustaiset menevät”, kertoo Dino Lift Oy:n valmistuspäällikkö Kari Mattila. ”Nyt tämän maastoradan ansiosta voimme viedä asiakkaat itse toteamaan näiden laitteiden maastokyvyt.” Maastoradalla on tela-alustaisen XTC-sarjan mäennousukykyä vastaava 43 prosentin nousu sekä pyöräalustaiselle RXT:lle vastaava 35 prosentin mäki.

Uusia malleja

Dino-mallisto käsittää 23 nostinmallia, joista 17 on hinattavia ja kuusi omin voimin siirrettäviä; kolme pyörä- ja kolme tela-alustaista mallia. Mallisarjoista uusin on tela-alustainen XTC-sarja, jonka uusin tulokas on Dino 220XTC. Se täydentää aikaisempien mallien 16,5 metrin ja 18,5 metrin työskentelykorkeudet 22 metrin korkeudella.

Uudet Dino XTC-telakoneet ovat vaativiin työkohteisiin suunniteltuja tyylikkäitä, kapeita ja kompakteja nostimia. Erinomaisen mäennousukyvyn (43%) ja tehokkaan moottorin ansiosta koneet ovat helppoja käyttää vaativissakin työkohteissa. Niveltukijalat nostavat koneen metrin korkeuteen, jolloin pienikokoisella kuorma-autolla tai peräkärryllä mahtuu ajamaan alustan alle. Kapea tuentaleveys pienellä pintapaineella sekä nopeat ja helppokäyttöiset tukijalat mahdollistavat telakoneen monipuolisen käytön.

Tehokkaat Dino XTC-mallit ovat ketteriä vaativissakin työkohteissa. Automaattitasaus aktivoidaan yksinkertaisesti napin painalluksella ja koneen tasaus saavutetaan sekunneissa, jopa 16° kaltevassa mäessä. Telojen ohjaus on portaaton. XTC-mallissa on kaapeliohjaus, mutta uutuutena on saatavilla myös radio-ohjaus, joka mahdollistaa ajon ja tukijalkojen käytön joko korista tai maasta sopivalta näköetäisyydeltä. Alustan rakenteen ja telojen pituuden ansiosta Dino XTC on vakaa myös ajettaessa pehmeässä ja kaltevassa maastossa.

XTC-malleissa on suosittu XT-varsisto, joka helpottaa esteiden ohittamista. Puomiston kahta yhtäaikaista liikettä voidaan ohjata portaattomasti kahdella joystickillä tilavasta korista käsin. Työkohde saavutetaan nopeasti maksimi liikenopeuksilla (EN280). Sisällä työskentelyä varten XTC-malli voidaan varustaa sähkömoottorilla. Saatavilla on myös valkoiset telat, jotka eivät jätä jälkiä alustaan. Telakoneissa on kiinnitetty myös erityistä huomiota huoltokohteiden helppoon saavutettavuuteen.

Uusin ja korkein itsekulkeva

Dino 265RXT on uusin ja 26,5 metrin työskentelykorkeudella korkein jäsen itsekulkevien mallien perheessä. Kone on kevyt, ketterä ja helppokäyttöinen rajussakin maastossa. Keveytensä ansiosta RXT-malleilla voidaan työskennellä aroillakin alustoilla ja ne on helppo kuljettaa kuorma-auton lavalla. Ne ovat jopa riittävän keveitä nostettavaksi monikerroksisten rakennusten sisään. Pienet mitat yhdistettynä nelivetoon ja kolmeen eri ohjaustapaan mahdollistavat Dino RXT:n liikkumisen haasteellisimmissakin työkohteissa. Koneella on erinomainen mäennousukyky (35%) ja sitä voidaan käyttää myös erittäin kaltevassa maastossa. RXT-mallien uudenaikaiset moottorit ovat vähäpäästöisiä ja täyttävät vaativimmatkin ympäristövaatimukset.

Vaikka RXT-mallit ovat keveitä, niillä on myös suuri sivu-ulottuma oikean painonjaon ansiosta. Hydrauliset tukijalat mahdollistavat Dino RXT:n tasauksen erilaisissa maasto-olosuhteissa ja työkohde saavutetaan mahdollisimman sopivasta suunnasta. Kuten muissakin Dinoliftin XT-malleissa, nivelvarsiston ja teleskooppipuomin yhdistelmä varmistaa pääsyn hankaliinkin työkohteisiin, jopa esteiden yli. Puomin liikkeet ovat portaattomat ja niitä voidaan ohjata yhtäaikaisesti.

Kaikki Dino RXT:n ajo- ja puomitoiminnot ovat helppoja käyttää ja ohjataan hyvin suunnitellusta paneelista tilavassa korissa. Ohjaus on toteutettu IQAN väyläohjauksella. Itsekulkeva Dino voidaan tasata korista käsin; elektroninen näyttö osoittaa, kun kone on vaaterissa. Automaattitasaus on saatavana lisävarusteena.

Hinattavien uutuuksia

Dino 120TN on uusi pienikokoinen ja helppokäyttöinen nostin. Vahva puomi pitkällä 7,9 metrin sivu-ulottumalla koostuu kolmesta osiosta, mikä mahdollistaa lyhyen kuljetuspituuden (5,50 m). Keveytensä ansiosta konetta on helppo hinata normaalilla henkilöautolla. Kori kantaa 120 kg painon sivu-ulottuman ääriasennossakin. Mallissa on myös useita erikoisominaisuuksia, kuten pyöreä yhden miehen kori, joka varmistaa pääsyn ahtaisiinkin kulmiin ja tilaa löytyy hyvin myös työkaluille. Akseli voidaan muuttaa kapeaan asentoon hydraulisesti nappia painamalla – nostin muuttuu kapeaksi automaattisesti. Tukijalat on helppo kääntää alustan suuntaisesti sen jälkeen, kun lukitus on irrotettu. Kapeassa asennossa 120TN on vain 88 cm leveä.

Dinoliftin uudet akkukäyttöiset TB- ja XTB-mallit ovat muuten samoilla ominaisuuksilla, mutta XTB-mallit ovat lisättynä nivelvarsistopuomilla.

Uudet akkumallit ovat kompakteja, helppokäyttöisiä ja tyylikkäällä muotoilulla varustettuja koneita. Tavoitteena näiden mallien suunnittelussa on ollut täyttää asiakkaiden toiveet sekä käyttää uusimpia ja tehokkaimpia komponentteja. Akkujen latausjärjestelmä sallii suuren verkkojännitteen vaihtelun ja niitä voidaan ladata niinkin matalalla jännitteellä kuin 100 V. Työskentelyä voidaan jatkaa heti kun tyhjien akkujen lataus alkaa. Laitteilla voi työskennellä kokonaisen työpäivän yhdellä latauksella.

Portaaton ohjaus ja teleskooppipuomi varmistavat vakaan pääsyn työkohteeseen jopa pitkällä ulottumalla ja hydrauliset tukijalat mahdollistavat koneen nopean ja helpon asemoinnin. Ajolaite ja korin kääntö ovat standardeja kuten kaikissa Dino-malleissa. Huolimatta akkukoteloista, koneet ovat kevyitä ja näin ollen myös helppoja hinata sekä siirrellä työmaalla. Ainutlaatuinen ”up and over” –ominaisuus tarjoaa helpon pääsyn esteiden yli.

Dino-akkukoneet ovat myös ympäristöystävällisiä; ne ovat energiataloudellisia, koska moottori käy vain silloin kun käytetään puomitoimintoja.

Suomessa Dinoliftit myy Rotator.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi