Uutiset

Työkoneet

Conexpo 2023: DEVELONIN ensiesiintyminen

Develonin osastolla Conexpossa koettiin historiallisia hetkiä, kun sekä vanha nimi Doosan että uusi Develon olivat yhtä aikaa esillä. Doosan poistunee aika nopeasti, kun sillä nimellä valmistetut koneet on myyty. Kovin monessa näyttelyssä ei varmaankaan enää tulla näkemään tällaista rinta rinnan esiintymistä.

Nimenmuutos ei koskaan ole ihan helppo nakki. Sen saattaminen koko maailman tietoon vaatii paljon työtä markkinoinnille, esilläoloa messuilla, mainontaa ym. Conexpo on Develonin ensimmäinen suuri julkinen askel kohti tunnettavuutta.

Nimen muutos julkistettiin tammikuun puolivälissä tänä vuonna. Yhtiö vakuuttaa, että nimi ei konetta pahenna eli sama kehityskulku teknisen kehityksen kärkijoukossa jatkuu. Taustallahan on vuoden 2021 yrityskauppa, jossa HD Hyundai hankki omistukseensa Doosan Infracoren. Uusi iskevä nimi muodostuu englanninkielisistä sanoista DEVELop (kehittää/kehittyä) ja ONwards (eteenpäin).

Conexpossa virallinen lanseeraus toteutettiin nauhan leikkaamisella, johon osallistui Develonin johtajistoa. Muun muassa Hyundai Doosan Infracoren pääjohtajat Young-cheul Cho ja Seung Hyun Oh olivat paikalla juhlistamassa Amerikanmaan debyyttiä.

”Tämä on nimenmuutosprosessin looginen jatko lanseerata uusi nimi täällä Pohjois-Amerikassa ja sen jälkeen muualla maailmassa. Uskomme asiakkaidemme ja jälleenmyyjiemme olevan mielissään uudesta nimestä ja strategiastamme”, sanoi johtaja Todd Roecker julkistamistilaisuudessa.

Ei kuljettajaa, ei ohjaamoa

Kehitys kulkee vääjäämättä kohti etäohjattavia ja autonomisia koneita sekä laitteita. Doosan esitteli vuonna 2019 Concept-X-järjestelmän, joka edusti jo tuolloin toimivaa autonomiaa. Nyt Develon toi Conexpoon seuraavalle tasolle päivitetyn Concept-X2-järjestelmän, johon oli liitetty nyt myös futuristisen ulkomuodon omaava puskukone.

Puskukoneen ajaminen ja terän hallinta ovat täysin autonomisia ja yhteys muodostetaan maailmanlaajuisen GNSS-satellittiverkon avulla. Kaivukoneessa 3D-koneohjaus ja myös kallistuva kauhanpyörittäjä on tuotu osaksi autonomista järjestelmää. Concept-X2 hyödyntää kaivukoneella tehtävässä kaivamisessa ja lastauksessa myös niin sanottua koneoppimista. Turvallisuus on taattu E-Stop-järjestelmällä.

Näyttelyssä autonomista Concept-X2-järjestelmää esiteltiin DD100-CX-puskukoneessa sekä DX225-CX-kaivukoneessa. Myös työmaan ja kaluston hallintaan sekä valvontaan kehitettyä XiteCloud-järjestelmää tuotiin tykö Las Vegasissa.

Myös omaa akkutuotantoa ja hybriditeknologiaa oli esillä.

Nick Drew:n kuvaama video Conexposta.

Lue seuraavaksi