Uutiset

Työkoneet

Conexpo 2023: Bobcatilta sähköä ja autonomiaa

Bobcat esitteli Las Vegasin Conexpo-messuilla uutta täyssähköistä liukuohjattua kuormaajaa sekä itsenäiseen työskentelyyn pystyvää konseptikuormaajaa. Näiden uutuuskoneiden myötä Bobcat sanoo siirtyvänsä innovaatioissaan seuraavalle tasolle.

Esitelty täyssähköinen liukuohjattu kuormaaja S7X on jatkumoa valmistajan viime vuonna julkaisemalle T7X-telakuormaajalle, joka niin ikään on sähkökäyttöinen. Molemmat ovat valmistajansa mukaan maailman ensimmäisiä kategoriassaan. Toinen uutuus, Bobcat RogueX on vastaus rakennusalalta kuultuihin tarpeisiin itsenäisesti toimivasta koneesta.

S7X

RogueX on täysin uusi kuormaajakonstruktio. Se on vielä konseptitasolla, mutta tavoitteena on kone, joka toimii sähköllä ja kykenee itsenäiseen (autonomiseen) työskentelyyn. Siinä on kaksiaisainen kuormaaja.

”Me Bobcatilla pyrimme aina rikkomaan rajoja, jotta pystyisimme tarjoamaan asiakkaillemme välineitä, joilla he voivat saavuttaa enemmän. Pyrimme kehittämään alaa koko ajan”, kertoi Doosan Bobcatilta Scott Park. ”Olemme koko organisaation leveydeltä keskittyneet innovaatioiden luomiseen, jotta asiakkaamme pystyvät tehokkaaseen ja tuottavaan työskentelyyn.”

RogueX

S7X-liukuohjattu sähkökuormaaja

T7X-telakuormaajan tavoin, uusi S7X on täyssähkökäyttöinen. Litiumakun kapasiteetti on 60,5 kilowattituntia. Ajovoimansiirtoa pyörittävät sähkömoottorit ja aisaston toiminnot hoituvat lineaarisylintereillä, joissa sähköisesti synnytetty pyörivä liike muutetaan lineaariseksi. Sähkökäytön myötä valmistaja lupaa vääntömomentin olevan kolminkertainen verrattuna perinteisiin kuormaajiin. Tämä päästötön ja suorituskykyinen uusi kuormaaja tulee Bobcatin mukaan varmasti pesemään dieselkäyttöiset edeltäjänsä kaikilla osa-alueilla.

Bobcatin uusi S7X-sähkökuormaaja ei ulkoisesti juurikaan poikkea polttomoottoriesi-isästään. S7X kuvassa etualalla.

Tämän uuden sähköisen kuormaajan käyttö on pehmeää ja värinätöntä. Lisäksi kone on lähes äänetön. S7X:n akku riittää jopa kahdeksan tunnin yhtäjaksoiseen käyttöön työn luonteesta riippuen. Näin kone tarjoaa useimmille mahdollisuuden yhden kokonaisen työpäivän työskentelyyn, kun tauot ja muut katkot huomioidaan. Akun tyhjästä täyteen lataaminen kestää noin kymmenen tuntia.

”Alkuperäisen liukuohjatun kuormaajan luojana olemme innolla mukana kehittämässä tätä keksintöä edelleen”, sanoi Doosan Bobcatin Joel Honeyman. ”S7X on erinomainen tuote, joka tuo käyttäjille etua ilmastotavoitteisiin, melun vähentämiseen sekä sisäkäyttöön.”

Messuilla S7X nähtiin prototyyppiasteella olevana koneena.

RogueX, konseptikone joka rikkoo rajoja

Bobcat RogueX on valmistajan mukaan täynnä teknologian uusimpia saavutuksia tehden siitä täysin omaa luokkaansa olevan työkoneen. Telakuormaajaa muistuttava kone painii aivan omassa sarjassansa. Koneen kehityksessä on noudatettu Bobcatin tulevaisuuden suuntalinjoja, huomioitu käyttäjien tuntoja ja haastettu koneen toiminnallisia rajoja.

RogueX:n suunnittelussa pyrittiin huomioimaan tulevaisuuden työmaiden luonne sekä se, miten asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Etusijalla ovat helppo käyttö, kauko-ohjatut toiminnot, autonominen toiminta kestävän kehityksen ehdoilla sekä ominaisuudet, joilla pystytään saavuttamaan enemmän”, sanoo Honeyman.

RogueX on Bobcatin uusin innovaatio. Tämä tela-alustainen ja sähkökäyttöinen kone pystyy Bobcatin mukaan täysin itsenäiseen työskentelyyn ilman kuljettajan panosta.

Monilla työmailla tullaan siirtymään tulevaisuudessa etäkäyttöön. Bobcat on jalostanut tätä ajatusta poistamalla koneesta kokonaan kuljettajan paikan. Ajatuksena on, että koneella voi operoida paikoissa, joihin ihminen ei voi mennä sekä tehdä töitä yhä useammissa kohteissa etänä. Ilman ohjaamoa toteutettu kuormaaja hyödyntää geometrian kaikkia ulottuvuuksia.

RogueX:ssä yhdistyvät nostojen vaakasuorat sekä säteittäiset liikkeet tehokkaalla tavalla. Täyssähkökäyttöinen sekä autonomisesti operoiva kone ei tuota lainkaan paikallisia päästöjä. Koneessa on litiumioniakku ja sähkömoottorilla toteutettu ajovoimansiirto. Hydrauliikkaa ei koneessa ole.

”Kehitettyämme menestyksellisesti uuden täyssähköisen T7X-telakuormaajan, halusimme ajatella isommin ja tehdä harppauksen pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Bobcatin Matt Sagaser.

”Innokas tuotekehitystiimimme otti avoimen sekä rohkean näkökannan ja kehitti koneen, joka rikkoo kaikki rajat. RogueX asettaa raamit sille, mikä jo nyt on mahdollista. Seuraavaksi tiimi aloittelee uusien, innovatiivisten haasteiden parissa.”

RogueX nähtiin messuilla Bobcatin tutkimus- ja tuotekehitysosastolla.


S7X
RogueX


Lue seuraavaksi