Uutiset

Työkoneet

Bobcatin keksijöille tunnustusta

Cyril ja Louis Keller saivat Amerikassa merkittävän huomionosoituksen. Bobcatin esi-isän idoineet veljekset nimitettiin kansalliseen keksijöiden Hall Of Fameen (National Inventors Hall of Fame). Järjestö nimeää vuosittain uusia jäseniä, jotka ovat merkittävien innovaatioidensa avulla osoittaneet erityistä luovuutta.


Artikkelikuva: Bobcat M440-prototyypin koeajoa vuonna 1962.


1950-luvulla Kellerin veljeksillä oli pieni kyläpaja Minnesotassa. Kätevät miehet rakensivat paikallisille maanviljelijöille koneita ja laitteita sekä korjasivat ja huolsivat kalustoa laidasta laitaan. Yksi pientä kevyttä kuormaajaa kaipaava, kalkkunafarmia pitävä maanviljelijä lähestyi veljeksiä. Koneen piti olla erittäin kevyt nostettavaksi kerroksiin ja sillä piti suoriutua myös erilaisista siivous- ja puhdistustöistä eri rakennuksissa.

Kellerin veljesten rakentama, Bobcatin kehityksen käynnistänyt pienkuormaaja.

Asiakkaan tarpeet tunnistettiin ja tuloksena syntyi kolmipyöräinen pieni kuormaaja, jonka katsotaan olevan nykyisen liukuohjatun pienkuormaajan esi-isä. Siinä oli kaksi vetävää pyörää edessä sekä ohjaava pyörä takana.

Melroe Manufacturing Company, joka nyt tunnetaan nimellä Bobcat, kutsui vuonna 1958 Kellerit esittelemään kuormaajaansa alan näyttelyyn Minnesotassa. Menestyksekkään tapahtuman jälkeen Melroe osti tuotteen oikeudet itselleen ja kutsui Kellerin veljekset uudistamaan suunnittelua ja panemaan alkuun tuotannon tehtaalla.

Bobcat M440 sarjatuotantomalli

Kehitystyö johti mallin M400 markkinoille tuloon. Se oli jo nelivetoinen eli koneen taakse lisättiin toinen pyörä. Ketterästä, oman pituutensa tilassa ympäri kääntyvästä M400 -mallista katsotaan liukuohjattujen pienkuormaajien historian alkavan vuonna 1960. Myöhemmin kone ristittiin Pohjois-Amerikan metsissä elävän villikissan mukaan Bobcatiksi. Kissasta löytyy kovuutta, ketteryyttä ja nopeutta, samoin kuin nimeään kantavasta koneesta.

”Bobcat-pienkuormaajat ovat vaikuttaneet positiivisesti tuhansiin yrityksen palveluksessa työskenteleviin ihmisiin, jälleenmyyjiin sekä asiakkaisiin ympäri maailmaa. Kaikki eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, että Bobcat on vaikuttanut aika monen ihmisen elämään. Bobcateilla osallistutaan esimerkiksi ruuan alkutuotantoon ja niiden avulla rakennetaan ihmisille uusia koteja, toimistoja ym.”, kertoo Louisin poika Joe Keller.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun Kellerit kokosivat ensimmäisen pienkuormaajansa. Bobcatin paletissa on tänään yli 100 erilaista konetta variaatoineen. Lisälaitevalikoima koostuu 150 erityyppisestä tuoteperheestä.

Louis (vas.) ja Cyril Keller

Lue seuraavaksi