Uutiset

Työkoneet

ConExpo 2020: Dressta ja näet enemmän

Vaikka itse en ole ikinä ajanut työkseni puskukonetta, olen monenkin ohjaamossa käynyt. Ja usein ihmetellyt, näkeekö täältä ympäristöön yhtään mitään. Toisaalta 3D-koneohjaus on ehkä tehnyt sen, että ei sieltä istuimelta tarvitse paljon ulos nähdäkään.

Puolassa valmistuvat Dressta-puskukoneet ovat varsin tunnettuja laitteita monissa maissa ja maanosissa. Meillä puskukone on jo pitkään ollut katoavaa kansanperinnettä. Kun pellot saatiin raivattua ja Tarvontie tehtyä, niin puskukoneiden käyttö romahti.

(kuva Nick Drew)

Nyt näyttää siltä, että Dressta on onnistunut rakentamaan ainakin ohjaamoltaan aika ainutlaatuisen koneen. Uutuus, mallimerkinnältään TD16-N on parhaillaan esillä ConExpossa, tosin prototyyppinä, sillä sarjavalmistus alkaa vasta ensi vuonna.

Dressta oli kutsunut ConExpoon useita kokeneita puskukoneen kuljettajia tutustumaan uutuuteen. Pääasiassa kehuttiin juuri näkyväisyyttä. ”Tuntuu kuin ohjaamoa ei olisikaan”, kehaisi irlantilainen John Mckeown.

Koko komeus painaa noin 19 tonnia ja moottorissa on tehoa 127 kilowattia. Hallinta on sähköhydraulinen ja puskulevy kallistuu ja kääntyy kuuteen suuntaan. Järjestelmässä on valmius 2D- ja 3D -koneohjausjärjestelmiin.

Hieno yksityiskohta on ohjaamoon kiipeäminen. Koneen takaa komentosillalle vie nyt askelmat, joten telojen päälle ei tarvitse kavuta. Tässä kokoluokassa harvinaisuus.

Katso tästä 360-kuva ohjaamosta ja ylläty.

(kuva Nick Drew)

Lue seuraavaksi