Uutiset

Työkoneet

ConExpo 2020: Case ja Project Zeus

Case Construction Equipment etenee ennakkoluulottomasti kohti dieselmoottorivapaita ratkaisuja. Tuoreessa muistissa on viime vuoden Baumassa esitelty Project Tetra. Se on yhtä kuin biokaasua käyttävällä FPT-moottorilla varustettu pyöräkuormaaja. Sen luvataan olevan sarjatuotannossa ensi vuonna. Nyt ConExpossa esiteltiin jo markkinoille valmis Project Zeus eli akkukäyttöinen kaivurikuormainmalli 580EV. Kaksi konetta on jo myyty Amerikassa.

Valmistaja lupaa tälle litiumioniakuilla (90 kWh) varustetulle innovaatiolleen täsmälleen samat suoruitusarvot kuin samankokoiselle dieselmallilleen. Päästöt, melutaso ja ylläpitokustannukset ovat akkuversiossa huomattavasti alhaisemmat kuin perinteisessä konstruktiossa. Kyseessä on siis erittäin hyvin taajamiin soveltuva kone.

”Dieselkäyttöisessä koneessa, kuten tiedämme, vääntöä ei juuri ole tyhjäkäynnillä. Vääntömomentin nostaminen moottorikierrosten avulla vastaamaan kulloisessakin työssä esiintyvää tarvetta, kestää kauan ja on epätaloudellista. Akkukäyttöisessä koneessa huippuvääntö on käytössä heti startista ja kaikilla nopeuksilla”, sanoo Case-kompaktikoneista vastaava johtaja Eric Zieser.

Kaivurikuormaajan 480 voltin jännitteellä toimivat akut ovat ladattavissa verkkovirralla (220 V). Koska kaivurikuormaajan työt harvoin ovat keskeytyksettä jatkuvaa, niin Case lupaa parhaimmillaan akuista energiaa jopa kahdeksan tunnin työpäivään. Akut antavat voimaa hydrauliikalle ja voimansiirrolle aivan dieselmoottorin tapaan, ja sen ansiosta suoritusarvot ovat samat.

Akkukone maksaa hankintavaiheessa enemmän kuin dieselversio, mutta Case on laskenut ylläpitokustannusten olevan 90 prosenttia pienemmät. Sitä kautta siis väliä on kurottavissa kiinni.

Lue myös: Tupalan veljekset ovat ympäristörakentamisen ammattilaisia.Lue seuraavaksi