Uutiset

Työkoneet

Case palkittu – Project Tetra on biokaasukäyttöinen pyöräkuormaaja

Moni viime vuonna Baumassa käynyt muistaa Case Construction Equipmentin osastolta varsin futuristisen pyöräkuormaajan. Jo Ivecon kuorma-autoissaan käyttämän FPT-moottorin polttoaineena on biokaasu.

Koneen ulkomuoto on kuin suoraan tieteiselokuvasta. Virtaviivaista, näköaistia hellivää muotoilua viimeistelevät Michelinin tekemät, komposiitista valmistetut kotelorakenteiset umpirenkaat. Tämän prototyypin pohjalta Case lupailee kaasukäyttöistä pyöräkuormaajaansa sarjatuotantoon kahden vuoden kuluessa.

Viime vuoden Baumassa Project Tetra herätti paljon mielenkiintoa.

Nyt Project Tetra uutuus on huomioitu myöntämällä sille Good Design -muotoilupalkinto. Jo vuodesta 1950 lähtien Chicago Athenaeum Museum of Architecture ja The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies ovat myöntäneet näitä palkintoja eri aloille. Casen pyöräkuormaaja osallistui teollisen muotoilun Industrial-sarjaan.

Kriteereinä olivat innovaatio, toiminnallisuus sekä ympäristövaikutukset. Nämä vaatimukset biokaasulla käyvä pyöräkuormaaja täytti erinomaisesti, todetaan raadista.

Myös ohjaamoon ja hallintaan on ideoitu varsin futuristeselta kuulostavia ominaisuuksia. Näitä ovat muun muassa koko koneen ääniohjaus sekä kokonaishallinta kosketusnäyttöjen avulla.

Ympäristön huomioiminen ja varsinkin esteiden havaitseminen ovat uusinta teknologiaa. Hieno yksityiskohta on myös kuljettajan kasvojen tunnistus, jonka jälkeen ohjaamon ovi avautuu itsestään.Lue seuraavaksi