Uutiset

Työkoneet

Catilta uusi pyöräkuormaajajättiläinen

Caterpillarin uusi, 994K:n korvaava 995-pyöräkuormaaja tarjoaa lisää hyötykuormaa pienemmällä polttoaineenkulutuksella. Valmistajan mukaan uuden 995:n tuottavuus on kasvanut 19 prosenttia suuremman hyötykuorman myötä, samalla kun polttoaineenkulutuksen sanotaan laskeneen 13 prosentilla. Tuottavuuden kasvu saadaan kuusi prosenttia tehokkaammalla hydrauliikalla, jolloin työnteko nopeutuu. Tehoa on luvassa edelliseen malliin verrattuna reilusti enemmän.

Aisaston valuosien muotoilua on hiottu, hitsaussaumojen määrää lisätty, laakereita ja tappeja suurennettu sekä ainesprofiileja muutettu koneen käyttöiän pidentämiseksi. Uuden, suuremman kauhan myötä saadaan enemmän kuormaa. Cat 994K:n ja 995:n kauhat ovat vaihtokelpoisia keskenään.

Uusi Cat 995 on mitoiltaan edeltäjänsä 994K:n kokoinen tarjoten kuitenkin Catin mukaan paremman hyötykuorman kuormauksessa. Käytännössä se merkitsee kauhallisen vähemmän kuormattavaa, kun lastataan Caterpillarin 785- (+33 %), 789- (+25 %) tai 793-kiviautoa (+20 %). Suluissa tuottavuuden kasvu malleittain.

995:n moottorina on Cat 3516E, joka täyttää Stage V -päästönormit. Vääntömomenttia on luvassa aiempaan lisää 39 prosenttia.  

Mukavuutta ja näkyvyyttä

Kuljettajan paikka on kokenut merkittäviä muutoksia. Jalkatilaa uudessa 995:ssä on 50 prosenttia enemmän edeltäjäänsä verrattuna. Hytti on paineistettu, sen värinöitä on vähennetty ja melutasoa alennettu. Lämpötilan säätö on nyt automaattinen.  Ohjaustehostin on sähköhydraulinen ja ohjaustuntuma jäykistyy suurilla nopeuksilla ja taas puolestaan ”pehmenee” pienemmillä nopeuksilla. Nämä kaikki kuljettajan mukavuuden ja työtehon lisäämiseksi sekä väsymisen vähentämiseksi.

Korkeamman tuulilasin myötä näkyvyys eteenpäin on kasvanut 25 prosentilla ja tuulilasinpyyhkimen pyyhintäala 64 prosentilla, mikä tarkoittaa parempaa näkyvyyttä kauhalle.  Koneen asetuksia ohjataan ja toimintoja tarkkaillaan kahdella 10 tuuman LED-värinäytöllä. Lisäksi näytöiltä voi lukea koneen sähköistä käyttöohjekirjaa. Kolmas, 8-tuumainen näyttö toimii peruutuskameran näyttönä. Se on päivitettävissä 270 asteen näkymää koneen takaa tuottavaksi järjestelmäksi sisältäen objektin tunnistustoiminnon.

Ohjaamoon kulku ja huoltokohteisiin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman turvalliseksi, niin maan tasolta kuin kulkutasoilta. Koneen molemmin puolin on leveät portaat kaiteineen. Nousukulma on 45 astetta. Lisävarusteena on saatavana ohjaamosta tai maan tasalta operoitava laskettava/nostettava taso huoltotoimenpiteitä helpottamaan.  

Lisätehoa teknologian avulla

Kone pitää kuljettajan aina tietoisena toiminnoistaan. Näin tuottavuus voidaan maksimoida. Vakiona oleva nostonrajoitin estää kauhan osumisen sähköjohtoihin tai muihin ylhäällä oleviin rakenteisiin tarjoten kuitenkin täydet nostotehot noston loppuun asti.

Lisävarusteena on saatavana Autodig-toiminto, joka toistaa aisaston liikkeet automaattisesti ja säätää voimansiirtoa esimerkiksi kasasta poimittaessa. Tarjolla on kolme eri ohjelmaa. Valmistajan mukaan toiminto nopeuttaa työntekoa sekä vähentää renkaiden kulumista. Kasaan ajettaessa kone automaattisesti lisää renkaiden pitoa, jotta ei tapahdu sutimista.

Koneessa on järjestelmä, joka opastaa ja seuraa kuljettajan käyttäytymistä; miten tehokas ja tuottava kuljettaja on tai miten hän kohtelee konetta. Videoilla näytetään, miten toimitaan oikein ja miten väärin; miten vähennetään renkaiden sutimista ja näin niiden kulumista, miten lähestytään kauhalla kasaa, miten käytetään voimansiirtoa oikein, mikä on sopiva tyhjennyskorkeus jne.

Kauhan ylitäytön estin nopeuttaa työkiertoa. Aisasto voidaan ohjelmoida joko pysähtymään kokonaan tai hidastamaan liikettä, kun kauhassa on halutun verran tavaraa.      

Cat 995 -koneen toimintoja pystyy valvomaan Standard Vital Information Management System (VIMS) -järjestelmän avulla. Cat Product Link™- ja VisionLink®-järjestelmien avulla voidaan toimintoja seurata etänä. 995 on yhteensopiva myös Cat MineStar™-järjestelmän kanssa.

Helpotusta kunnossapitoon

Moottoriöljyn vaihtoväli on 500 tuntia ja ilmansuodattimelle luvataan pidempää käyttöikää. Näin Cat 995 viettää valmistajan mukaan entistä enemmän aikaa työmaalla. Ohjausjärjestelmän letkujen määrää on vähennetty 15:sta kymmeneen ja putkien määrää 11:sta yhteen. Näin on saatu parannettua ohjausjärjestelmän luotettavuutta. Huoltotaso mahdollistaa helpon luoksepääsyn esimerkiksi jäähdytysnesteen ja öljyjen vaihdoille sekä tarkistuksille. Koneessa on myös latausliitin ulkoista akkulaturia varten sekä valaistus tankkausta helpottamaan.

Hydrauliikkapumpun sijoittelua on muutettu, mikä helpottaa pääsyä voimansiirron komponentteihin. Myös hydrauliikkaletkujen ja -putkien linjauksia on selkeytetty. Pumpun läheisyydessä on helposti vaihdettavia suodattimia. Monia huoltotoimenpiteitä pystyy nyt tekemään tukevasti maan tasalla seisten.


Tekniset tiedot:

Cat 955
Paino: 245 ton
Moottori: Cat 3516E, Stage V
Teho:1 377 kW (1 873 hv)
Vääntömomentti:11 591 Nm / 1 200 r/min
Kauhakoko: 17,2–43,6 m³
Max. kuorma:54,4 ton
Ajonopeus: 24,5 km/h eteen, 27 km/h taakse
Polttoainesäiliö:3 240 l
Moottoriöljytilavuus: 288 l
Hydrauliikkaöljysäiliöt:1022 l + 379 l
Jäähdytysnestemäärä: 520 l
Pituus:19 693 mm
Akseliväli: 6 800 mm
Leveys: 5 758 mm
Korkeus: 7 119 mm
Korkeus kauha ylhäällä:11 966 mm
Max. nostokorkeus tappiin:8 800 mm


Caterpillar-koneet tuo maahan sekä myy ja vuokraa Suomessa Avesco Oy.  


Lue seuraavaksi