Uutiset

Työkoneet

Caterpillarin pyöräalustaisiin uutta teknologiaa

Pääosin Ranskassa valmistettavien Caterpillarin pyöräalustaisten kaivukoneiden sarja on kokonaisuudessaan täydentynyt Next Gen -mallistoksi. Next Genin historia ulottuu aina vuoteen 2017 saakka, jolloin markkinoille tuotiin tela-alustaisten mallit 320 ja 323 (20–25 t). Siitä päivitykset ovat laajentuneet kattamaan molemmat kaivukoneiden mallistot. Tyypillistä Next Gen -koneille on kuljettajan työtä helpottavat avustajat sekä pitkälle viety tehdasvarustelu ja lisälaitteiden integraatio koneen omaan järjestelmään.

Avesco Oy:n kaksipäiväisillä pyöräalustaisten kaivukoneiden demopäivillä esiteltiin Next Gen -mallistoa ja luentojen jälkeen niihin tutustuttiin myös lähemmin.

Caterpillarin valmistamien maarakennuskoneidenkin kehityskaari kulkee kohti yhä kattavampaa tehdasvarustelun tasoa. Kaikkinainen tehtaan kokoonpanolinjalla tehtävä varustelu vähentää maahantuojan tekemien jälkiasennusten määrää. Kaikissa uusissa kaivukonemalleissa on jo vakiona Trimblen kanssa yhteistyössä kehitetty 2D-koneohjausjärjestelmä (Cat Grade 2D), joka on helposti päivitettävissä jälkikäteenkin 3D-tasolle (Cat Grade 3).

Pasi Kivimäki (tekninen tuki, Gat Grade -koneohjausjärjestelmät) esitteli koulutuksessa Cat-teknologiat.

Caterpillarin kauhanpyörittäjämerkki, mustaksi maalattu, Rototiltin valmistama Cat TRS on sekin nykyään olennainen osa kaivukoneiden työlaitteita ja tulevaisuudessa mahdollisesti jopa osa tehdasvarustelua.

Molemmissa koneohjausjärjestelmissä täyden hyödyn edellytys on jälkiasenteinen kallistusanturi. Cat Grade 2D -järjestelmä pystyy hyödyntämään Cat TRS -kauhanpyörittäjien pyöritystietoa. Trimblen EarthWorks-sovellusta käyttävässä Cat Grade 3D -järjestelmässä pyöritystieto on hyödynnettävissä muiltakin kauhanpyörittäjävalmistajilta. Muun muassa nämä asiat kävivät ilmi, kun Avescon asiantuntijat kävivät läpi tuoreimpia pyöräalustaisten kuulumisia.

Tela-alustaisten Next Gen -kaivukoneiden ominaisuuksia ja tekniikkaa on käyty useasti läpi Konepörssin artikkeleissakin ja ne löytyvät näiltä uutissivuilta vaikkapa hakusanalla Caterpillar. Vuonna 2020 koeajossa kävi tela-alustainen Cat 325. Monet sen ominaisuuksista pätevät myös pyöräalustaisissa malleissa.

Cat M319CR painaa hieman alle 20 tonnia ja on Caterpillarin mallistossa aivan uusi kokoluokka.

20 tonnin molemmin puolin

Pyöräalustaisten perheessä on kahdeksan mallia. Lyhytperäiset ovat M315CR (17 t/110 kW), M317CR (18,8 t/112 kW) ja M319CR (19,2 t/129 kW). Niitä täydentävät perinteiset pidemmän perän omaavat M314 (16 t/100 kW), M316 (18 t/110 kW), M318 (19 t/129 kW), M320 (20,5 t/129 kW) ja malliston järein M322 (22,5 t/129,4 kW).

Edellä mainituista varsinkin M315CR on niin sanottu volyymimalli. M319CR on täysin uusi kokoluokka.

Kuten jo todettiin, koneisiin asennetaan tehtaalla anturit muun muassa kauhanvarteen, kauhan linkustoon, pääpuomiin sekä ylävaunuun ja kääntöön. Kun koneohjausjärjestelmien vaatima anturointi ja johdotukset tehdään jo tehtaalla, on ne helppo laittaa suojaan puomin sisään. Olemassa olevaa anturitekniikkaa hyödynnetään koneohjausjärjestelmien lisäksi myös erilaisissa avustajissa.

Huomionarvoista on, että muunmerkkistä koneohjausjärjestelmää käytettäessä ei Caterpillarin tekemästä anturoinnista ole hyötyä.

Vakiona koneessa on muun muassa vaaka, joka punnitsee kauhalliset vauhdissa eli liikettä ei tarvitse pysäyttää. Sitä ei ole hyväksytty laskutuskäyttöön, mutta työmaan sisäisiin, esimerkiksi ylikuormaamisen estämiseen se soveltuu hyvin.

Caterpillar lupaa vaa’an tarkkuudeksi viisi prosenttia, mutta sitä käyttäneet suomalaiset asiakkaat ovat raportoineet jopa 2–3 prosentin tarkkuudesta.

Tuotehallintajohtaja Iiro Haatajan mukaan Avesco toimittaa kauhanpyörittäjät integroituna koneisiin ja koneohjausjärjestelmät toimintavalmiina ”one stop one shop” -taktiikalla.

Älä törmää, käytä avustajaa

Asettamalla raja-arvoja esimerkiksi käännölle tai nostolle, kuljettaja estää törmäysmahdollisuudet seiniin, ilmajohtimiin yms. Ohjaamoon osuminen kauhalla tai muulla työlaitteella voidaan sekin estää raja-arvot asettamalla.

Perustoimintoja ja avustajien käyttöä varten ohjaamossa on vakiona kymmenen tuuman kokoinen näyttö. Sen avulla onnistuu 2D-koneohjausjärjestelmän käyttö. 3D-järjestelmää varten ohjaamoon asennetaan vielä toinen Trimblen näyttö.

Kamerajärjestelmä tarjoaa perusnäyttöön myös 360-asteen lintuperspektiivikuvan. Näkyvyyttä on parannettu kaikkia ikkunoita, myös kattoikkunaa suurentamalla. Tuulilasi on laminoitu ja kaksiosainen. Yksiosaisenkin saa erikseen tilaamalla.

Huoltokohteisiin luvataan pääsevän käsiksi maantasolta ja liukumisenestopinnoilla varustettuja nousuportaita ja -kaiteita on lisätty.

Akselilukitus ja kaivujarru toimivat nyt automaattisesti ja siirtoajon mukavuutta lisäävä puomin jousitus (Ride Control) on saatavana tehtaalta asiakkaan niin halutessaa. Konetta voidaan ohjata joystickin rullasta aina 15 kilometrin tuntivauhtiin saakka.

Muita ohjaamoon kohdistuneita muutoksia ovat tehostunut tärinän vaimennus, pidennetyt ja nousevat kyynärnojat, usb-portti ja bluetooth-radio handsfree-toimintoineen. Säilytystiloja on enemmän kuin edeltäneessä F-sarjassa.

”Caterpillar on minimoinut osien käyttöä siten, että moniin eri malleihin käyvät samat varaosat. Se säästää kustannuksia, kun hyllyssä ei tarvitse pitää niin suurta valikoimaa esimerkiksi erilaisia suodattimia”, kertoo tuotehallintajohtaja Iiro Haataja.

Työalueita kuljettajalla on valittavana kolme. Ne säätävät automaattisesti moottorin kuormitusta ja kierroksia. Ajan hengen mukainen eco-tila parantaa taloudellisuutta. Caterpillar lupaa sille 30 prosenttia alemman polttoainekulutuksen kuin tallan pohjaan tallovalle teho-alueelle.

Cat TRS -mallisto


Cat TRS -kauhanpyörittäjät valmistaa Rototilt. Niiden säätö ja hallinta ei enää vaadi erillistä näyttöä, vaan koneen omaan järjestelmään integroituna homma hoituu

Mustaksi maalatut kallistuvat kauhanpyörittäjät Caterpillarille valmistaa siis Rototilt. Pyöräalustaisiin on sovitettavissa kolme mallia eli TRS10 (M314–M315CR), TRS14 (M316–M319CR) ja TRS18 (M320–M322). Integroitu kauhanpyörittäjä tarjoaa monia etuja niinsanottuun jälkiasenteiseen verrattuna.

Ensinnäkin se vaatii vähemmän komponentteja ja sähköliitäntöjä. Suuri etu on, että erillinen näyttö jää ohjaamosta pois. Kaikkia kauhanpyörittäjän säätöjä ja toimintoja voidaan hallita Catin omasta näytöstä. Pyörittäjä liitetään suoraksi jatkumoksi koneen omaa järjestelmää.

”Koneen eri avustajat reagoivat nekin automaattisesti siihen, että pyörittäjä on kytketty puomin päähän. TRS-mallistossa on monia kestävyyttä lisääviä ratkaisuja, muun muassa järeä matopyörä sekä lämpöä haihduttava ja epäpuhtauksia poistava öljykylpyvoitelu”, muistuttaa Haataja.

S-kiinnikkeet ja hydrauliset Cat HCS -pikaliittimet saa pyörittäjiin tilattua myös tehtaalta konekaupan yhteydessä. Ylä- ja alatappilukituksia hallitaan kätevästi koneen omalta näytöltä. Avescolta muistutetaan, että HCS-pikaliittimien ainutlaatuinen rakenne mahdollistaa jopa kymmeniä prosentteja tehokkaamman öljyvirtauksen.

Caterpillar on siis järkevästi tuonut kauhanpyörittäjät kiinteäksi osaksi koneen omaa järjestelmää.

Avesco on kouluttanut asentajia myös koneohjausjärjestelmiin ja kauhanpyörittäjiin. Kun asiakas tarttuu näihin Caterpillarin ratkaisuihin, helpottuu huollon ja teknisen tuen saanti jatkossa. Kun yksi asentaja hallitsee koko kokonaisuuden peruskoneesta lisäkilkkeisiin, poistuu tarve soitella useampaan paikkaan. Ja säästyy kenties eurojakin.

Mikko Wahlroos on käyttökouluttaja.
Iiro Haataja opastaa hallintalaitteiden saloihin.

Avesco Oy Kerava

Avesco Oy:n Keravan päätoimipiste on ollut toiminnassa nyt vuoden päivät. Vuonna 2020 Suomessa Cat-liiketoiminnan aloittaneella Avesco Oy:llä on Suomessa kahdeksan toimipistettä. Vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli 165 miljoonaa euroa ja työntekijöitä oli 225. Keravalla toimii Cat-koneiden maahantuonnin, myynnin, vuokrauksen, varaosavaraston ja huollon lisäksi yrityksen johto sekä valtakunnalliset tukipalvelut.

Myyntijohtaja Matti Laaksonen esitteli Avescon toimintaa ja Keravan toimitiloja pyöräalustaisten kaivukoneiden demopäivillä maaliskuun loppupuolella.

Myyntijohtaja Matti Laaksonen (vas.) esitteli asiakkaille Avesco Oy:n Keravan tiloja ja huollon toimintaa.

Toimintaa kehitetään koko ajan ja monipuoliset huollon toiminnot kiinnostivat demopäiville saapunutta urakoitsijaryhmää. Suomessa on jo seitsemän Avesco-korjaamoa, joissa työskentelee 79 asentajaa. Näiden lisäksi teloja ja pyöriä pitää käynnissä 35 piirihuoltomekaanikkoa. Teknisessä tuessa työskentelee kuusi piirihuoltoja tukevaa asiantuntijaa.

Nyt on mahdollista tilata varaosia myös verkosta osoitteesta parts.cat.com. Asiakas voi liittää profiilinsa omat koneensa ja sopivien varaosien löytyminen helpottuu. Luvassa on jatkossa seitsemän prosentin alennus verkossa tilattaviin varaosiin, kun vertailukohtana on tiskiltä haettu osa.

”Korjaamon pinta-ala täällä Keravalla on 3 500 neliömetriä ja sisällä voi samanaikaisesti olla yli 20 konetta, toki koosta riippuen. Komponenttikorjaamo on eriytetty omaksi osastokseen ja siellä korjataan moottoreita sekä voimansiirron ja hydrauliikan komponentteja”, kertoo Laaksonen.

Dieselmoottoreita testataan dynamometrillä, jonka kapasiteetti tällä hetkellä on 840 kilowatin tehoon saakka.

”Tätä tullaan kehittämään ja tulevaisuudessa kapasiteetti tulee olemaan noin 2 000 kilowatissa. Tällöin ollaan Suomen oloissa aika ainutlaatuisessa tasossa”, jatkaa Laaksonen.

Kunnostettujen moottoreiden testaus ennen koneisiin asennusta kestää noin kaksi päivää sisältäen koneesta irrotuksen ja takaisin kiinnityksen.

”Kaikki Caterpillar-koneiden hydrauliikkaletkut ovat varaosanumeroituja. Letkupajamme toimittaa, tarpeen vaatiessa vaikka kellon ympäri Caterpillarin speksit täyttäviä letkuja. Tilaajan täytyy vain varmistaa varaosanumero kyseiselle letkulle ja me toimitamme uuden nopeasti”, päättää Laaksonen.

Lyhyen kierroksen jälkeen ryhmä siirtyi tutustumaan Caterpillarin NextGen-perheen pyöräalustaisiin kaivukoneisiin.

Pertti Karppinen (huollon palvelumyyntipäällikkö) valisti kurssilaisia Avescon jälkimarkkinointipalveluista.





Lue seuraavaksi