Uutiset

Työkoneet

Cat-materiaalikoneet teloilla

Caterpillar lanseerasi viime vuoden lopulla kaksi päivitettyä, tela-alustaista materiaalikonemallia. Uudet MH3250 (48,9 t/232 kW) ja MH3260 (60,4 t/316 kW) syrjäyttävät tuotannosta vanhat mallit Cat 330D MH ja 345 C MH. Päästöluokka on Stage V. Pienemmässä mallissa on moottorina Cat C9.3B ja suuremmassa Cat C13.

Caterpillarin mukaan uudet materiaalinkäsittelyyn tarkoitetut koneet vähentävät käyttökustannuksia jopa 20 prosenttia vanhoihin malleihin verrattuna. Tämä saavutetaan esimerkiksi pidentyneiden huoltovälien ja pienentyneen polttoaineenkulutuksen ansiosta.

Molemmissa koneissa on mekaanisesti levitettävä alavaunu. Se helpottaa kapeimmillaan kuljetusta, mutta lisää vakautta työmaalla, kun telat ovat leveimmässä asennossa (3 720 mm). Maksimi työskentelykorkeudet ovat 16,85 ja 17,82 metriä. Ulottuvuudet maantasossa vastaavasti 16,01 ja 18,0 metriä.

Kuljettaja työskentelee uudistuneessa ohjaamossa. Valmistajan mukaan uusi ohjaamon kumityynyillä toteutettu kiinnitys on vähentänyt värinöitä ja melutasoakin on saatu edelleen laskettua äänieristystä parantamalla. Maksimi mukavuus saavutetaan valitsemalla ilmajousitettu istuin sekä lämmitys- ja ilmastointilaitteella varustettu malli.

10 tuuman kokoista näyttöruutua voidaan hallita joko koskettamalla tai kääntörullan avulla. Kuljettajakohtaiset asetukset voidaan tallentaa muistiin henkilökohtaisen ID-numeron taakse.

Edelleen kuljettajalla on valittavana kolme erilaista työaluetta: Eco, Smart ja Power. Eco-valinnalla päästään tietenkin kaikkein pienimpään kulutukseen. Smart-asetus sovittaa automaattisesti moottorikierrokset ja hydrauliikan tuoton työtehtävän vaatimalle tasolle, mikä myös optimoi valmistajan mukaan polttoaineen kulutusta. Poweria käyttämällä saadaan maksimitehot käyttöön silloin, kun työ on erityisen raskasta. Ohjaamo nousee kuutisen metriä ylöspäin, jolloin kaikenlainen lastaustyökin on ergonomista ja turvallista suorittaa.

Näkyvyys ympäristöön on hyvä ohentuneiden ohjaamon pilareiden, litteän konepeiton sekä vakiovarusteena olevien kameroiden ansiosta (molemmille sivuille ja taakse).

Uusissa materiaalikoneissa on käytössä jo kaivukoneista aiemmin tuttu E-fence-järjestelmä. Sen avulla puomille voidaan asettaa äärirajat. Näin esimerkiksi työlaitteen törmääminen ohjaamoon voidaan estää tehokkaasti. Turvallisuusnäkökohta on myös ohjaamon laskumahdollisuus, vaikka hydrauliikka jostain syystä mykistyisi. Hätälasku voidaan suorittaa sekä ohjaamosta että maan tasosta.

Huoltovälejä on pidennetty. Caterpillarin mukaan esimerkiksi polttoaine- ja ilmansuodattimet vaihdetaan nyt 1 000 tunnin välein. Hydrauliikkaöljynsuodattimen vaihtoväli on nostettu jopa 3 000 tuntiin. Kuljettaja voi ohjaamon näytöstä tarkistaa tulevat suodattimien vaihdotkin ja siihen jäljellä olevat työtunnit. Jäähdyttimien kennot puhdistuvat automaattisesti pyörimissuuntaa vaihtavan tuulettimen siiven ansiosta.

Caterpillar tarjoaa laajan valikoiman erilaisia materiaalin käsittelyyn tarkoitettuja työvälineitä käytettäväksi uusien materiaalikoneiden kanssa. MH3250 voidaan varustaa jo tehtaalla magneettia varten 25 kilowatin generaattorilla. Turvallisuuden takaavat iskunkestävästä lasista valmistettu, ritilällä suojattu tuulilasi ja niin ikään teräsritilällä suojattu ohjaamon katto.


Suomessa Caterpillar-koneet myy Avesco Cat Finland.Lue seuraavaksi