Uutiset

Työkoneet

Caterpillarilta uutta purkuvoimaa

Kaivukonepohjainen Cat 340 UHD Ultra High Demolition -purkukone on toinen nyt esitellyistä uutuuksista. Koko komeus painaa 54,7-55,5 tonnia puomivarustuksesta riippuen. Työskentelykorkeutta on tullut lisää 13 prosenttia edelliseen malliin 340F UHD verrattuna. Nyt onnistuukin kahdeksankerroksisen rakennuksen purku.

Purkupuomi (UHD) on valmistajan mukaan vaihdettavissa kaivuvarustukseen ilman erikoistyökaluja (Retrofit) noin 15 minuutissa. UHD-vaihtoehtoja on kaksi eli 22 ja 25 metriä (kauhanvarren pään tappikorkeus).

Lyhemmällä UHD-versiolla sallittu työlaitteen paino on 3 700 ja pidemmällä 3 300 kilogrammaa. Vastaavasti ulottumat maantasossa ovat 13,33 ja 13,55 metriä. Kun asennettuna on maansiirtotöihin tarkoitettu Retrofit-puomi 3,9 metrin kauhanvarrella, on maksimi kaivusyvyys noin kuusi metriä.

Hydraulisesti levitettävä alavaunu helpottaa kuljetusta työmaalta toiselle. Lavetille ajettaessa kokonaisleveys saadaan 600 millimetrin telalapuilla puristettua 3 000 millimetriin. Työskentelyyn tuo vakautta metrin levitys eli kokonaisleveys on tuolloin 4 000 millimetriä. Koneen F-sarjasta pienentynyt kuljetuskorkeus on puomikonstruktiosta riippuen 3 000-3 403 millimetriä.

Pikakiinnikevaihtoehtoja on tehtaalta saatavilla useita. Suomessa purkukoneet varustellaan lähes poikkeuksetta jollain mekaniikan ja hydrauliikan kytkevällä pikakiinnikkeellä ja nyt sellainen on saatavana jo tehdasasenteisenakin niin halutessa.

Koneisiin sopivat Cat Multi-Processor työlaitteet ovat tyypiltään MP332 (22 m) ja MP324 (25 m). Kyseessä on yksi runko, jonka leukoja vaihtamalla käyttötarkoitus muuttuu pulveroinnista metallin leikkaamiseen jne.

Kaivu- ja lastaustöitä varten UHD-versio riisutaan pois ja tilalle voi asentaa joko mono- tai taittopuomin. Kauhanvarsivaihtoehtoja on kolme; 2,8, 3,2 ja 3,9 metriä.

Moottorina on 232 kilowatin tehoinen Cat C9.3B (Stage V).

Ohjaamossa on 254 millimetriä korkea kosketusnäyttö. Purkukoneissa on aktiivinen vakauden seurantajärjestelmä. Kun työlaite lähestyy tasapainon kannalta kriittistä etäisyyttä, järjestelmä varoittaa äänimerkillä ja visuaalisesti näytöllä. Digitaalinen palkki kasvaa ja muuttaa myös väriään vihreästä punaiseksi työlaitteen sijainnin mukaan.

Istuin on viisi prosenttia aiempaa leveämpi ja sen vakiovarusteena on lämmitys/jäähdytys. Kuljettaja voi ohjelmoida teknisiä asetuksia itselleen sopiviksi entistä enemmän. Muun muassa joystickien painonappeihin voi ohjelmoida toimintoja oman maun mukaan.

Ohjaamo kallistuu 30 astetta ja tarjoaa esteettömän näköyhteyden ylös purkukohteeseen. UHD-versiossa on kamera myös kuvaamassa työlaitetta.

Turvallisuuden takaamiseksi ohjaamon katto on suojattu metallikaltereilla. Laminoidut kattoikkuna ja etulasi ovat 10 millimetriä paksuja. Molemmissa edellä mainituissa laseissa on myös yksiosainen pyyhin, joka voidaan ohjelmoida kolmelle eri nopeudelle. Koneessa on vakiona kamerat eteen ja taakse. 360 asteen näkymän tarjoama lintuperspektiivin kamera on lisävaruste.

Huollettavuutta on parannettu esimerkiksi pidentämällä hydrauliöljysuodattimen vaihtoväliä 3 000 tuntiin. Ilmansuodattimen suodatuskyky on kaksinkertaistettu. Polttoainesuodattimet vaihdetaan 1 000 tunnin välein. Kaikki tulevat huollot voi lukea ohjaamon näytöltä.

Myös purkukoneissa on vakiona kaikki kaivuavustajat, joista Konepörssinkin sivuilla on ollut jo monesti tarinaa.

Cat 352 UHD

Cat 352 UHD on samaan konseptiin rakennettu, mutta vieläkin enemmän tehoa tarjoava purkukoneuutuus. Tappikorkeus on kolme metriä enemmän kuin edellä mainitussa Cat 340 UHD -koneessa. Ylöspäin se nimittäin on 28 metriä. Ulottuvuus maantasossa on 15,8 metriä. Maksimi työlaitteen paino on 3 700 kilogrammaa.

Alavaunun minimi- ja maksimileveydet ovat täysin samat kuin pienemmässä mallissa eli 3 000 ja 4 000 millimetriä. Moottori on kokoluokkaa tehokkaampi eli 304 kilowatin tehoinen Cat C13 ja päästöluokka on tietenkin Stage V. Ohjaamo on täysin yhteneväinen mallin Cat 340 UHD kanssa.

Lue seuraavaksi