Uutiset

Työkoneet

Caterpillarin 30- ja 35-tonniset pyöräkuormaajat

Caterpillar esitteli kaksi uutta pyöräkuormaajamallia eli 980 (30,3 t) ja 982 (35,5 t). Molemmat mallit ovat saatavilla myös isommista pyöräkuormaajista tutulla CVT-voimansiirrolla (continuous variable transmission). CVT-mallien tyyppinumeroiden perässä ovat kirjaimet XE (980 XE ja 982 XE). Kaksoisvoimansiirron tavoitteena on tietenkin pienentää polttoaineen kulutusta ja huoltokustannuksia sekä parantaa tuottavuutta. Jo 10 vuoden kokemus on kertynyt aiemmista CVT-malleista: 966K XE, 966M XE ja 972M XE.

Edellisiin M-sarjan koneisiin verrattuna Caterpillar lupaa CVT-malleille jopa 35 prosenttia paremman polttoainetehokkuuden ja 25 prosenttia alemmat huoltokustannukset. Moottorina kaikissa malleissa on Cat C13 ja teholukemat ovat 313 (980) ja 322 kilowattia (982).

Cat 982 XE

Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että CVT-voimansiirto yhdistää hydrostaattisen ja mekaanisen voimansiirron edut. Hydrostaattinen puoli maksimitehoilla on käytössä matalilla nopeuksilla, esimerkiksi vaikkapa altakannossa. Mekaaninen puoli kytkeytyy maantienopeuksille täysin kuljettajan huomaamatta.

Kuten Caterpillarilla on ollut tapana, myös pyöräkuormaajiin on sisällytetty uutta teknologiaa. Vakiona on Cat Payload, joka nimensä mukaisesti punnitsee kauhalliset. Kehittyneempi ja lisävarusteena saatava Cat Advanced Payload sisältää vieläkin monipuolisemmat vaakatoiminnat. Esimerkiksi tavoitekuormaan pääsemistä helpottaa varistustoiminto eli järjestelmä mitoittaa viimeisen kauhallisen automaattisesti oikeaan painoon.

Uusi Cat Autodig yhdessä Auto Set Tires -toiminnon kanssa estää sutimista rintaukseen työnnettäessä. Se siirtää automaattisesti painoa etuakselille, kun pito on vaarassa. Myös kauhan täyttö on automaattista eli kuljettajan ei tarvitse kuormaajan vivulla (vivuilla) ujuttaa materiaalia kauhaan. Caterpillar lupaa kauhan täyttöasteen olevan automatiikan ansiosta noin 10 prosenttia manuaalikäyttöä paremman. Tämä on yksi tehokkuutta lisäävä tekijä.

Uutta hallintaa

Ohjaamo on uusittu ja ovi on leveämpi kuin aiemmin. Se helpottaa Caterpillarin mukaan pääsyä komentosillalle. Jalkatilaa on laajennettu. Istuinvalintoja on kolme eli Comfort, Deluxe ja Premium. Parhain vaihtoehto tarjoaa muun muassa kuljettajan takapuolen lämmitystä tai tarpeen mukaan myös viilennystä.

Caterpillar lupaa ohjaamon melutason alentuneen paremman äänieristyksen ja uusitun kiinnityksen ansiosta. Edelleen aisojen vaimennusjärjestelmä on tehostettu tarjoamaan vieläkin mukavampaa siirtoajoa. Korkearesoluutioinen kosketusnäyttö ohjaamossa on sekin uusi. Kuormaajan joystick konsoleineen on kiinnitetty istuimeen. Pienempään malliin saa myös perinteisen ohjauspyörän vipuohjauksen sijaan.

Käynnistys on suojattu kuljettajan henkilökohtaisella PIN-koodilla, joka näpytellään näytölle tai syötetään lisävarusteena saatavan Bluetooth-avaimen avulla. Ohjaamon uudistuksiin kuuluu myös lattiasta kattoon ulottuva etulasi, josta näkee valmistajan mukaan erinomaisesti kauhalle. Turvallista käyttöä edesauttavat myös vakiona olevat peruutuskamera sekä uutta kuperaa muotoilua olevat taustapeilit.

Tutkajärjestelmä yhdistettynä 360-asteen kamerajärjestelmään hälyttää äänekkäästi, kun esimerkiksi jalkamies osuu koneen lähelle. Tämäkin mainitaan lisävarusteeksi.

Aiempia 500 tunnin huoltovälejä on nyt kasvatettu 1 000 tuntiin. Ja tietenkin uudetkin mallit pystyvät hyödyntämään kaikkia Caterpillarin etähallinta- ym. järjestelmiä. Esimerkiksi ohjelmistopäivitykset hoituvat automaattisesti taustalla kuljettajan työn keskeytymättä.


Cat 982

Cat 980 XE


Lue seuraavaksi