Uutiset

Työkoneet

Caterpillar Malaga 2015: Tarkkaile kulutustasi

Caterpillar esitteli maaliskuun alussa Euroopan lehdistölle uutusmallejaan vuodelle 2015. Tällä kertaa niitä olikin runsaasti eikä vähiten Stage IV –moottorien päivitysvaiheen jatkumisen takia. Strategiassaan maailman suurin maarakennuskonevalmistaja tähtää kokonaisvaltaiseen palveluun, johon kuuluu kaikki työmaan suunnittelusta ja koneautomaatiosta aina työmenetelmiin ja kuljettajien valistamiseen. Erilaiset koneohjaus- ja punnitusjärjestelmät liitetään tulevaisuudessa yhä usemmin koneisiin jo tehtaan kokoonpanolinjoilla.

Euroopan maarakennuskoneteollisuus eli kulta-aikaansa vuonna 2008, jonka jälkeen pudotus on ollut raju. Tänä vuonna koko teollisuuden volyymi on 58 prosenttia pienempi kuin seitsemän vuotta sitten. Selvää on, että koko teollisuuden haara on ollut kovien muutosten kourissa ja tuottavuus on ollut heikkoa.

”Koska markkinatilanne Euroopassa on ollut vaikea jo useita vuosia, olemme mekin luoneet uusia strategioita palvellaksemme asiakkaitamme yhä tehokkaammin. Urakoitsijat ovat myös paineessa alentaa omia kustannuksiaan, mikä onnistuu vain tekemällä työt tehokkaammin. Jokainen tonni pitäisi saada siirrettyä ja jokainen kuutio kaivettua ja lastattua entistä pienemmin kustannuksin. Käytettävällä kalustolla on tässä suuri merkitys, mutta muihinkin asioihin on syytä kiinnittää huomiota”, aloittaa johtaja Paolo Fellin.

”Uutuusmalleissa on viety tätä strategiaa eteenpäin paitsi polttoaineen kulutusta pienentämällä myös liittämällä koneisiin automatiikkaa, joka helpottaa työmaan valvontaa ja suunnittelua. Esimerkiksi autojen lastauksessa auttaa se, että tonnit näkyvät nyt reaaliaikaisena koneen näytöllä. Kuljettaja ei vahingossakaan lastaa ylikuormia.”

Polttoaineen kulutuksen pienentäminen on ollut viime vuosina yksi Caterpillarin tuotekehityksen johtotähdistä. Dieselpolttoaineiden hinta on tuplaantunut  25 vuoden aikana suurimmassa osassa Eurooppaa.

”Polttoaine on suurin menoerä maarakennuskoneissa niiden elinaikana. Se vastaa jopa 30 prosenttia koko kulurakenteesta, kun kuljettajan ja remonttikulujen osuus on 25 prosenttia molemmilla. Nämä kolme muodostavatkin 80 prosenttia kaikista kustannuksista”, tietää Fellin.

Tähän lukuun voidaankin vaikuttaa paitsi kuljettajan tottumuksilla myös järjestämällä työmaan olosuhteet mahdollisimman optimaalisiksi.

Caterpillar haastatteli reilut tuhat asiakasta ympäri maailmaa ja pieni polttoaineen kulutus listattiin toiseksi tärkeimmäksi koneen hankintakriteeriksi. Tärkein oli kestävyys.

Tutkimuksissa on myös todettu, että eniten kulutukseen voidaan vaikuttaa tyhjäkäyntiaikoja vähentämällä, kuljettajaa kouluttamalla, kone- (koko ja tyyppi) ja työlaitevalinnoilla, seurantateknologiaa hyödyntämällä sekä työmaan järjestelyillä. Caterpillar on seurannut eri työmailla työskentelyä ja joissain tapauksissa tyhjäkäynti on vastannut jopa 40-50 prosenttia koneen käyntiajasta.

Lue myös: Kohti taloudellisempaa louhosta.

Massoja siirrettäessä litraa tunnissa ei tietenkään ole se tärkein seurattava lukema vaan se, kuinka paljon tonneja tai kuutiometrejä siirtyy litralla. Tai kuinka monta metriä esimerkiksi kanaalia saadaan kaivettua litralla. Caterpillar puhuukin polttoainetehokkuudesta.

Lehdistötilaisuudessa esiteltiin koe, jossa viiden kuution kauhalla varustetulla pyöräkuormaajalla työskenneltiin sekä 50 että 10 prosentin tyhjäkäynnillä. Tyhjäkäynnillä kulutus oli 4,1 ja lastatessa 27,7 litraa tunnissa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa tuntikulutus jää suuren tyhjäkäynnin osuuden takia 15,9 litraan tunnissa, kun taas 90 prosentin työskentelyteholla kulutus on 25,3 litraa tunnissa. Massaa siirtyy 50 prosentin tyhjäkäynnillä 250 tonnia tunnissa, kun taas 10 prosentilla reilusti enemmän eli 450 tonnia.

Runsaalla tyhjäkäynnillä jäädään polttoainetehokkuudessa kuitenkin 15,7 tonniin/litra. Tyhjäkäynnin pudottaminen 10 prosenttiin kasvattaa tehokkuuden 17,8 tonniin/litra.

Vuositasolla kustannusvaikutus edellä mainitussa tapauksessa on polttoaineen osalta useita tuhansia euroja.

Toki polttoaineen kulutukseen vaikuttavat myös esimerkiksi oikean kokoinen konetyöpari, lastausjärjestelyt, renkaat sekä esimerkiksi oikeankokoisen tai tyyppisen kauhan tai muun työlaitteen valinta. Myös esimerkiksi kuluneet kauhan kynnet voivat lisätä kulutusta huomattavasti.

Caterpillarin kehittämä Cat Production Measurement (CPM) on tuonut nyt reaaliaikaisen kuorman punnituksen osaksi kaivukonetta tai pyöräkuormaajaa. Sen avulla kuormat voidaan mitata ja kuljettaja saa optimoitua lastaustapahtuman ja samalla polttoaineen kulutuksen. Näytöltä voidaan lukea muun muassa tonnit ja kauhallisten lukumäärä.

Vision Link auttaa tarkkailemaan eri kuljettajien kohdalla koneiden kulutusta. Myös tyhjäkäyntitunnit näkyvät järjestelmässä. Pyrkimys on oikean suuntainen. Skandinaviassa näitä asioita on hoidettu jo pitkään maahantuojan asentaminen lisälaitteiden avulla.

Lue seuraavaksi