Uutiset

Työkoneet

Case Roadshow Englannissa – sähköä ja prototyyppejä

Suomen Case-maahantuoja Rentti vei ryhmän avainasiakkaitaan Englannin Derbyshiren kreivikuntaan tutustumaan Casen maarakennuskonetarjontaan. Karavaani oli kulkenut jo Saksan, Italian ja Ranskan kautta saarivaltakuntaan. Kattaus käsitti laajasti yrityksen sortimenttia. Tietysti sähkökäyttö on Casenkin kehityslistalla korkealla ja tilaisuudessa pääsi koeajamaan kahta täyssähkökäyttöistä minikaivukonetta ja prototyyppiasteella olevaa pyöräkuormaajaa.

Vuonna 2021 CNH ilmoitti ostaneensa 90 prosenttia italialaisvalmistajan osakekannasta. Sampierana tunnetaan meillä ECM- ja Eurocomach-tuotemerkeistä. Yhteistyö on edennyt siihen pisteeseen, että Italian tehtailla valmistuvia konemalleja brändätään nyt myös Caseiksi. Ensimmäinen Italiassa Sampieranan tehtailla valmistunut midiluokan E-sarjalainen kaivukone oli nähtävillä. Noin 7,5 tonnia painava tyvitaittoinen Case CX75E on varustettu taittopuomilla ja lähiaikoina odotellaan markkinoille myös rinnakkaismallia CX70E, joka on perinteisellä varustettu monopuomilla.

Jatkossa tyvitaittoiset E-sarjalaiset midikaivukoneet tulevat Italiasta. D-perheen koneet kun ovat Sumitomo-yhteistyön hedelmiä Japaninmaalta. Ensimmäinen uuden malliston edustaja on 7,5 tonnin painoinen CX75E.

Taittopuomillisella versiolla on puolisen metriä enemmän ulottuvuutta kuin velipojallaan ja kuten tiedetään, on taittopuomi geometrialtaan sopivampi ahtaisiin urbaaniolosuhteisiin. Näitä seuraa tulevaisuudessa myös raskaammat 8 ja 10 tonnin mallit.

D-sarjalaiset ovat tulleet ja tulevat perinteisesti Case-Sumitomo-yhteistyön tuloksena Japanista. Ne mitä todennäköisimmin jäävät myös tuoteohjelmaan tyvitaitollisten vaihtoehdoksi. D-sarjalaisissa kun puomi on ohjaamon sivulla. Konepörssin koeajossa kävi juuri äskettäin Case CX85D SR, josta tehty artikkeli on luettavissa osoitteessa tästä.

Case sähköistää

Prototyyppiasteella nähtiin 3,7 tonnin painoinen täyssähkökäyttöinen pyöräkuormaaja, jonka lopullinen ulkoinen habitus ei tule olemaan kuten tämän artikkelin kuvassa. Sarjatuotantoon lähiaikoina siirtyessään se saa yllensä saman ohjaamon kuin muissakin F-sarjan kompakteissa pyöräkuormaajissa on. Myös takapeiton alla oleva, akutkin sisältävä tila tulee Casen edustajien mukaan vielä kokemaan muutosta.

Kuvan täyssähkökäyttöinen pyöräkuormaaja on kuvassa vielä viimeistelyä vailla. F-sarjalaisista kompaktipyöräkuormaajista tuttu ohjaamo tulee tähänkin ennen sarjavalmistuksen alkamista.

Huomattavaa on, että koneen etupainon vähentämiseksi on kuormaajan aisastoa rei’itetty sopivista kohdista.

Akuston kapasiteetti on 23 kilowattituntia ja mukana kulkee vaihtovirtalaturi, joka selviytyy 10–12 tunnissa nollasta sataan -latauksesta. Ulkoisella tasavirtaa hyödyntävällä pikalatauslaitteella latausnopeus on prosentti minuutissa eli tyhjästä täyteen päästään noin 100 minuutissa. Ajoaika on Casen mukaan työtehtävistä riippuen 3–6 tuntia.

Jo Maxpossa esillä oli viime vuoden alussa maailmanensi-iltansa saanut sähkökäyttöinen CX15EV-minikaivukone, jonka työpaino on noin 1 300 kilogrammaa ja akkukapasiteetti 21,5 kilowattituntia.

Nyt sen isoveli, 2 220 (turvakaarella) tai 2 320 kilogrammaa (ohjaamolla) painava CX25EV-minikaivukone oli myös koeajettavissa. Sen litiumioniakuston kapasiteetti on 32,3 kilowattituntia ja sähkömoottorin teho 32,3 kilowattia. Mukana tulevalla latauslaitteella latausaika on noin yhdeksän ja pikalatauksella puolestatoista tunnista (80 %) kahteen tuntiin (100 %).

Kaksi täyssähkökäyttöistä minikaivukonetta (1,3 ja 2,3 t) kiinnostivat Case Roadshow:n kävijöitä. Hiljaista käyntiä ja erittäin nopeita kaivuliikkeitä kiiteltiin. Pikalatausmahdollisuus ja melko pitkä työjakso yhdellä latauksella tekevät näistä jo varteenotettavan vaihtoehdon.

Molemmat koneet ovat tyvitaitollisia ja niissä on levennettävä alavaunu. Esimerkiksi isomman mallin leveys on säädettävissä välillä 990–1 300 millimetriä.

Tämä ominaisuus käytönaikaisen päästöttömyyden ja meluttomuuden kanssa tekee niistä varsin käyttökelpoisia esimerkiksi rakennusten sisällä tapahtuvaan purkuun tai saneeraukseen. CX25EV tulee sekin markkinoille lähikuukausina.

Caset pyörillä

Prototyyppinä esillä oli myös pieni dieselmoottorilla varustettu liukuohjattu pienkuormaaja mallimerkinnältään TL100. Se sai ensiesittelynsä Conexpo-näyttelyssä alkuvuodesta. Pohjois-Amerikka onkin liukuohjattujen koneiden päämarkkina-alue maailmassa. Toki L100 saattaa olla varsin käyttökelpoinen meilläkin silloin, kun tilaa on vähän ja siirrettävää massaa kohtuullisesti.

Tuotekoulutuksiin osallistuneita Rentin miehiä kiinnosti myös pieni liukuohjattu pienkuormaaja TL100.

TL100 on niin sanottu perässä seisottava malli eli vastapainon kilot määräytyvät kuljettajan massan mukaan. Koneen kapasiteetti jatkuvassa työssä on 450 kilogrammaa.

E-sarjalaiset kaivukoneet olivat hyvin edustettuina, niin teloilla kuin pyörillä. Pyöräalustaisista lyhytperäinen WX175SRS ehti jo sekin Maxpoon. Casen mukaan uusi mallisto on herättänyt kovaa kysyntää Euroopassakin. Koeajettavina Englannissa olivat normiperäiset mallit WX140E ja WX160E. Edellä mainittujen lisäksi mallistoon kuuluvat lyhytperäinen WX155 SR ja malliston tulevaisuudessa täydentävä WX210E.

Juho Manninen (Maarakennus P.Manninen Oy) Oulusta on Case-mies henkeen ja vereen. Konepörssinkin sivuilla aiemmin jo esiintynyt Juho kertoi, että talonpohjien kaivaminen on jäänyt heilläkin nyt vähemmälle ja enemmän tehdään aliurakointia. Tottunein liikkein mies ohjasti Casen pois sateen pehmittämästä kuravellistä.

Moottorina kaikissa on Cummins, jonka polttoaineina voidaan käyttää niin uusiutuvaa dieseliä (HVO) kuin muitakin synteettisiä polttoaineita. Päästöluokka on tietenkin Stage V. Neljässä pienimmässä koneessa moottorin malli on B4.5 ja teholukema kaikissa 129 kilowattia. Suurimman mallin WX210E peltien alta tulee löytymään Cummins B6.7 (145 kW). Pakokaasut lannistetaan järjestelmillä DOC+SCR+DPF.

Suomalaisryhmään kuului 11 urakoitsijaa ympäri Suomen ja Rentin edustustossa oli seitsemän ihmistä. Koneita koeajettiin Englannin sateen pehmittämässä maaperässä kiitettävällä innostuksella.

Toimitusjohtaja Juha Leivo laskeskeli, että mukana olleille asiakkaille Rentti/Tracwest Oy on toimittanut yhteensä kolmisenkymmentä Casea. Maahantuonti siirtyi Honkajoen miehille vuonna 2017.

Nuori yrittäjä Robert Jensen asuu Salossa, mutta työmaat kolmisen vuotta vanhalle Case CX145D -kaivukoneelle ovat pääkaupunkiseudulla. Usein työviikon päätteeksi kone nousee lavetille ja viikonloppuna töitä tehdään kotipuolessa. Mies rakentaa parhaillaan myös omakotitaloa, joten kiirettä pitää. Case Roadshow oli omiaan nostattamaan koneenvaihtokuumetta. Lue parin vuoden takainen tarina tästä.
Lue seuraavaksi