Uutiset

Työkoneet

Bucher 5006 tarjoaa uutta voimansiirtoa

Bucher 5006 on syrjäyttänyt tuotannossa vanhan mallin 5000.  Mercedez-Benz -dieselmoottori on niin ikään korvattu SCR/AdBlue-teknologiaa hyödyntävällä Ivecolla (188 kW). Jäähdytin puhaltimineen sijaitsee moottorin ja ohjaamon välissä. Järeän pakokaasujen puhdistusyksikön sovittaminen on vaatinut hieman akselivälin pidentämistä (2450 mm) ja koneen korkeuden nostamista (2500 mm). Kokonaisleveys on pidetty ennallaan (1798 mm).

Vesisäilöt (2×440 l) sijaitsevat auton molemmilla sivuilla ja ovat nopeasti irrotettavissa, kun halutaan päästä moottoritilaan ja hydrauliikan komponentteihin käsiksi. Hydraulilinjojen letkuja on korvattu teräsputkilla, minkä luvataan vähentävän hydrauliikan letkuvaihdokkeja oleellisesti.

Imutehoa on tullut  lisää. Sekä vesi- että roskasäiliöiden tilavuutta on kasvatettu, mikä merkitsee pidempää työrupeamaa ilman roskien tyhjennystä tai veden täydentämistä. Roskasäiliö on tilavuudeltaan 5600 ja vesisäiliö 880 litraa. Viisitonnisessa vastaavat lukemat olivat 4000 ja 790 litraa.

Roskasäiliön puhdistus on helppoa. Säiliön sivuilla on kaksi letkuliitintä, joihin painevesi johdetaan. Kuljettaja käynnistää ”pesuohjelman” ja muutaman minuutin kuluttua säiliö on valmistajan lupausten mukaan puhdas imujätteestä.

Uudessa versiossa imuyksikkö on kontin päällä, eikä enää roskakontin sisällä. Se on helppo puhdistaa ja näin ollen ehkäisee korroosiovaurioita. Ohjaamo, joka on saatavilla kolmipaikkaisenakin, on uusittu. Harjoja ohjataan oikealle sijoitetuilla minijoystickeillä.

Uusinta uutta on ohjaamossa sijaitseva, seitsemän tuuman värinäyttö.

Näytön kautta voidaan saada esiin muun muassa ajoneuvon paikkatietoja, polttoaineen kulutus sekä harjaus- sekä siirtoaikoja. Myös esimerkiksi harjaus- ja imutehon säätö onnistuu tämän paneelin kautta. Järjestelmästä data voidaan tallentaa USB-tikkuun.

CityCat 5006 -lakaisukoneen kantavuus on 5500 kiloa. Ajoneuvon kokonaispaino täydellä kuormalla on 10 500 kiloa. Kaksiportainen hydrostaattivoimansiirto antaa nopeudet 0–18 ja 0–50 kilometriä tunnissa. Uutta on myös Bosch Rexrothin ja Bucherin yhdessä kehittämä voimansiirron ja moottorin välinen automatiikka, joka on ristitty nimellä EcoELS.

J-Trading Oy:n myyntipäällikkö George Gustafsson selittää EcoELSin toimintaperiaatteen seuraavasti.

”Aiemmin hydrostaattisessa voimansiirrossa kuljettaja valitsi moottorikierrokset ja hydrauliikka toimi niiden mukaan. Jos esimerkiksi moottorikierrokset oli asetettu täysille, niin myös hydraulijärjestelmää ajettiin täydellä teholla. Nyt tavallaan hydrauliikka on isäntä ja moottori on orja. Kuljettaja ei enää säädä suoraan moottorin kierroslukua, vaan esimerkiksi halutun imutehon. Hydrauliikka säätää sen jälkeen moottorin kierroksia ja takaa näin tarpeeksi virtausta kuljettajan asettaman imutehon saavuttamiseksi. Järjestelmällä säästyy polttoainetta, tulee vähemmän päästöjä ja melutasokin on alempi.”

Pakokaasujen SCR-jälkikäsittely-yksikkö on koteloitu yhtenäiseksi paketiksi ja sijoitettu koneen takaosaan. Akseliväliä on jouduttu hieman jatkamaan. Moottorin jäähdytin puhaltimineen sijaitsee nyt toisella puolen moottoria heti ohjaamon takana.

Harjojen liikkeitä ohjataan kahdella pienellä joystickillä oven sisäpuolelle kiinnitetystä paneelista.

Lue myös: Bucher – sveitsiläistä laatua ja Vantaalle ensimmäiset Bucher 5006 -mallit.

Lue seuraavaksi