Uutiset

Työkoneet

Bobcatin autonomisen kuormaajan ensiesiintyminen Intermatissa

Bobcatin uusi, täysin autonomisesti toimiva kuormaaja RogueX2 nähdään ensikertaa julkisesti Pariisin Intermat-näyttelyssä huhtikuussa. Bobcatin osastolla nähdään myös muita valmistajan uusia ja nykyisiäkin tuotteita, joiden avulla asiakkaat pystyvät parantamaan tuottavuuttaan.

Bobcat tulee esittelemään Intermatissa uusimman version RogueX2-autonomisesta kuormaajasta, joka perustuu aiempaan versioon RogueX. Esillä on myös uusia trukkeja ja erilaisia kunnossapitokoneita. Ne kaikki ovat tutusti Bobcatin väreissä sekä valmistajan logolla varustettuja merkin maailmanlaajuisen strategian mukaisesti.

Muita Intermatissa nähtäviä Bobcatin uutuuksia ovat uusi kurottajaperhe sekä perässä vedettävä, säädettävällä paineella varustettu kompressori.

RogueX2-konsepti

RogueX2

RogueX2-kuormaajakonsepti perustuu viime vuonna Conexpossa Las Vegasissa nähtyyn RogueX-kehitysversioon. RogueX2 on täyssähkökäyttöinen ja autonominen eli täysin itsenäisesti toimiva kone, jonka käyttö on paikallisesti päästötöntä.

Siinä on litiumioniakku, sähköinen ajovoimansiirto sekä sähkökäyttöiset lineaarisylinterit hoitamassa kuormaajan liikkeitä. Koneessa ei myöskään ole ohjaamoa eikä kuljettajaa tarvita, mistä on osaltaan apua ainaiseen kuljettajapulaan.

RogueX2-konsepti antaa esimakua siitä, millaiselta tulevaisuuden autonomiset koneet tulevat näyttämään ja mitä teknologiaa ne tulevat sisältämään. Työtavoissa tulee näin varmasti tapahtumaan muutoksia.

RogueX2-kuormaajassa on polttomoottori korvattu täyssähköisellä voimalinjalla. Koneessa ei ole siis myöskään hydrauliikkaa eli ei hydrauliikkaöljyä, ei liittimiä, ei letkuja, ei putkia eikä venttiilejä. Ne kaikki ovat alttiita vaurioille ja häiriöille. Hydrauliikan puuttuminen öljyineen vähentää ympäristön likaantumisen riskiä oleellisesti.             

Ensimmäinen konseptimalli RogueX suunniteltiin tela-alustaiseksi. Siinä yhdistyivät tehokkaasti vaaka- ja kiertoliikkeet sekä moninaiset noston liikeradat. RogueX2-mallissa on pyörät telojen sijaan. Sen myötä akun kestoa on saatu pidemmäksi. Molemmilla akseleilla on oma ajomoottorinsa, mikä parantaa vetokykyä. Valmistaja lupaa koneen selviytyvän hyvin kaltevillakin alustoilla. Luvassa on myös runsaasti tehoa erilaisten työlaitteiden käyttöön.

RogueX ja RogueX2 ovat jo saaneet paljon patentteja ominaisuuksistaan.
”Patentit ovat todiste muustakin kuin pelkistä uutuusominaisuuksista. Ne kertovat omaa kieltään siitä, miten me rikomme rajoja saavuttaaksemme uusia menetelmiä työntekoon”, sanoo Joel Honeyman Bobcatilta.

Uusi ympäripyörivä kurottajaperhe

Intermatissa saa ensiesittelynsä myös uusi ympäripyörivien kurottajien mallisto. Se koostuu yhdeksästä mallista, joissa kaikissa on Stage V -normit täyttävä polttomoottori. Eurooppaan tuotava mallisto sisältää koneet nostokorkeushaarukkaan 18–39 metriä. 18–26 metriä nostavissa koneissa on Deutzin moottori ja ylemmäs nostavissa malleissa Volvon moottori.

Yksi uuden mallisarjan kurottajien tärkeimmistä ominaisuuksista on patentoitu panoraamaohjaamo, joka tarjoaa valmistajan mukaan markkinoiden parhaimman näkyvyyden.Uusi kompressori

Intermatissa nähdään ensikertaa myös uusi kompressori malliltaan PA12.7V. Kyseessä on perävaunualustainen ja näin helposti siirrettävä laite, jonka ilmantuoton paine on säädettävissä. Sen mahdollistaa laitteessa käytetty FlexAir-teknologia.

Paine on säädettävissä 5,5–12,1 baarin välillä ja ilmantuotto haarukassa 5,2–7 m3/min. Säädettävyyden ansiosta samaa kompressoria voidaan käyttää monissa eri kohteissa kuten käsityökalujen voimanlähteenä, hiekkapuhalluksessa ja kaapelien puhalluksessa.         

PA12.7V-kompressoriBobcat-koneet tuo maahan ja jälleenmyy Wihurin Tekninen Kauppa.


Lue seuraavaksi