Uutiset

Työkoneet

Bobcat-hallintaa etänä

Bobcat on lanseerannut MaxControl Remote Control -järjestelmän, joka antaa suuntaviivoja tulevaisuuden koneohjaukseen. Sen avulla käyttäjät voivat ohjata Bobcat-pienkuormaajia etänä eli iPhonen tai iPadin sovelluksella. MaxControlia käyttääkseen Bobcat-pienkuormaajien omistajat eivät tarvitse uusimpia malleja tai kalliita laitteistopäivityksiä. Järjestelmä on nimittäin yhteensopiva kaikkien Bobcat-pienkuormaajien kanssa, joissa on jo vuonna 2004 lanseerattu SJC (Selectable Joystick Controls).

MaxControl on nyt saatavilla iOS-laitteille, mutta Android-versio on sekin Bobcatin mukaan tulossa pian.

”Tulevaisuuden työmaa on sekoitus kaikenlaisia etäohjaus- ja telematiikkajärjestelmiä. Eri ohjausjärjestelmät kehittyvät pelimaailmasta tuttuun suuntaan. Asiakkaidemme mieltymykset ajavat toimialamme uusiin menetelmiin, jotka ovat ennennäkemättömiä tai joita ei vain ole ennen otettu käyttöön konesektorilla. Samaan aikaan ympäristövaikutuksista, turvallisuudesta ja seisokkien eliminoinnista on tullut työmailla ensiarvoisen tärkeää”, sanoo Vijayshekhar Nerva, Doosan Bobcatin EMEA-alueen kehitysjohtaja.

”Innovaatiotiimimme on nyt kehittänyt ratkaisun, joka on riittävän monipuolinen parantamaan tuottavuutta työmaalla. Se on tehty myös nopeasti asennettavaksi ja helppokäyttöiseksi. MaxControl kehitettiin parantamaan kilpailukykyämme. Haluamme olla alan edelläkävijä sekä raudassa että digitaalisella puolella”, Vijayshekar Nerva jatkaa.

Hänen mukaansa järjestelmää kehitetään edelleen ja esimerkiksi esteiden ja ihmisten havainnointi sekä autonominen ajo ovat lähitulevaisuuden lisättäviä ominaisuuksia.

Etäkäyttö sormenpäissä

MaxControl-järjestelmän etu on, että kauko-ohjain on aina käyttäjän sormien ulottuvilla. Käyttöönottoa varten kuljettaja yksinkertaisesti tarttuu taskussaan olevaan puhelimeen ja alkaa muutamassa sekunnissa ohjata Bobcat-pienkuormaajaansa vaikkapa lepotuolissa maaten.

Hallinta perustuu sovellukseen ja näin uusimmat ominaisuudet on helppo saada heti käyttöön päivittämällä sovellus. Tuttua puuhaa nykyään.

Etäohjaukseen soveltuvissa töissä ja sään salliessa kuljettajan ei tarvitse hyppiä ohjaamoon sisään ja sieltä ulos. MaxControl-järjestelmä antaa Bobcatin lupaamana kuljettajalle tarkan hallinnan työkohteen vieressä.

Mahdollisuus työskennellä ohjaamon ulkopuolella tarjoaa myös täysin erilaisen näköalan työalueelle, mikä auttanee uusia ja vähemmän kokeneita kuljettajia ahtaissa paikoissa. Suuria kuormia nostettaessa ja kuljetettaessa MaxControlin käyttö poistaa kuolleet kulmat kuorman edestä ja lisää tietoisuutta ympäröivästä ympäristöstä.

Ohjaamon ulkopuolella oleminen mahdollistaa myös helpomman yhteydenpidon työmaalla olevien työtovereiden kanssa. Kuljettajan voi olla etukäteen vaikea tietää, mikä työvaihe soveltuu etäohjaukseen, mutta MaxControl on puhelimessa aina valmiina mahdollisiin uusiin haasteisiin.

Bobcatin mukaan sovelluksen käyttäminen on helppoa ja nykyinen kännykkäsukupolvi ottaneekin tämän mahdollisuuden innokkaana vastaan. Yksi ihminen voi sen avulla myös helposti ajaa vaikka kahta konetta samaan aikaan. Yhden koneen ohjaamosta voi kännykällä hallita toista. Useiden koneiden lisääminen järjestelmään on valmistajan mukaan helppoa ja nopeaa.

MaxControl-järjestelmä käyttää Wi-Fi-signaalia yhteydenpitoon kuljettajan iOS-laitteen kanssa. Valmistaja lupaa sen toimivan jopa 100 metrin etäisyydellä. Kuormaajan hallinnan lisäksi järjestelmä antaa älypuhelimeen diagnostiikkaa moottorista, voimansiirrosta ym. Jopa mahdolliset vikakoodit ja käyttötunnit saadaan puhelimen näytölle.

Asennus lasten leikkiä

MaxControl on ollut käytössä jo muutamilla asiakkailla Euroopassa. Rakennusalalla toimiva Obras y Construcciones Corbera oli ensimmäinen yritys Espanjassa, joka osti MaxControl-järjestelmän. Saksassa vastaavan tempun teki Bobcat-koneiden pitkäaikainen käyttäjä Poth Garten + Landschaftsbau Darmstadtista.

”Tämä on kuin ajaisi kauko-ohjatulla autolla. Se on erittäin helppokäyttöinen ja nopeasti aktivoitavissa”, sanoo Eduard Heredia, Obras y Construcciones Corberan johtaja.

”Opin ajamisen vain muutamassa tunnissa oman iPhoneni sovelluksella. Nostan ehdottomasti esille myös turvallisuusnäkökohdat. MaxControl-järjestelmän avulla voin käyttää monipuolisesti kaikkia lisälaitteita turvallisen välimatkan päästä. Tällä hetkellä meillä on vain Bobcatin tela-alustainen pienkuormaaja, mutta saatan hankkia myös liukuohjatun mallin. Näin voin yksin käyttää MaxControlia molempien koneiden ohjauksessa”, jatkaa Heredia.

Saksalainen Poth Garten + Landschaftsbau on erikoistunut raivaustöihin ja istutuksiin puistoissa, hautausmailla ja leikkikentillä. Yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Markus Poth kertoo:

”Järjestelmän käyttöönotto oli lastenleikkiä. Laite vain liitetään koneeseen joystick-ohjaimen kautta ja koneen hallintajärjestelmä näkyy hetkessä älypuhelimen näytössä. Kuljettaja voi yksinkertaisesti käynnistää koneen, vetää esiin matkapuhelimen ja ohjata konetta etänä. Paluu manuaaliseen ajoon on yhtä nopeaa.”

”MaxControl tarjoaa meille kaksi ylimääräistä kättä, mikä säästää aikaa ja rahaa. Se ratkaisee ongelman, joka liittyy jatkuvaan koneeseen nousemiseen ja sieltä poistumiseen tietyissä töissä, kuten materiaalien lastaamisessa. Se on helppo ja intuitiivinen käyttää, ja toimintasäde on laaja. Voisin myös hyvin kuvitella käyttäväni MaxControlia yhdessä Bobcat-koneidemme kanssa arkeologisilla kaivauksilla”, selvittää Poth

”Laitteisto on helposti päivitettävissä. Tämä on lupaava järjestelmä, joka antaa monia uusia sovellusmahdollisuuksia, joita muut valmistajat eivät tarjoa. Olisin iloinen, jos siitä tulisi vakio kaikille suuremmillekin koneille”, visioi Poth lopuksi.


Bobcatit tuo maahan ja jälleenmyy Wihuri Oy Tekninen Kauppa.


Lue seuraavaksi