Uutiset

Työkoneet

Bobcat lanseerasi uuden kurottajamalliston

Bobcatin uusi rakennuksille, konevuokraamoille ym. tarkoitettu R-perhe tarjoaa 12 mallia nostokorkeuksilla 6–18 metriä. Myös seitsemän uusittua maatalousmallia on nyt saatavana nostokorkeuksilla 6–8 metriä. Muotoilu on tuoretta, joten uuden malliston tunnistaa kertasilmäyksellä. Suurin muutos on ehkä jyrkästi alaspäin viettävä, uuden kuvioinninkin saanut konepeitto. Sen luvataan parantaneen 15 prosenttia näkyvyyttä koneen oikealle puolelle, konepeiton yli. Myös ohjaamo on kokenut muutoksia niin ulkomuotoon kuin sisätiloihinkin.

Seuraavat mallit ovat saatavilla ensin mainittuun ryhmään: TL26.60, TL30.60, TL30.70, TL35.70, T35.105, T35.105L, T36.120SL, T35.130S, T35.130SLP, T35.140S, T41.140SLP ja T40.180SLP (kuva yllä). Maatalouteen tarjolla ovat mallit: TL26.60, TL30.60, TL30.70, TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF ja TL43.80HF.

Malleissa on eroja käyttötarkoituksen mukaan. Kuten kilpailijoillakin, maatalousmallit ovat hieman paremmin varusteltuja jo tehtaalla. Parasta varustelutasoa haluava valitseekin niin sanotun maatalousmallin, vaikka tehtävillä töillä ei olisi mitään tekemistä maatalouden kanssa. Tämä tosin, jos järeimmän mallin kahdeksan metrin nostokorkeus riittää. Rakennuksilla työskenneltäessä se useimmiten ei ole tarpeeksi.

Bobcat T36.120SL

Raksalle nostamaan

6–18 metrin malleissa nostokapasiteetit ovat välillä 2,6–4,1 tonnia. Kaikissa koneissa päästöluokka on Stage V.

“Jäykkärunkoiset kurottajat ovat liiketoimintamme tärkeä segmentti ja osa uutta “Next is Now” -strategiaamme. Korkean suorituskyvyn ja tarkan hallinnan avulla niillä pystyy tyydyttämään kaikki rakennustyömaiden nostotarpeet. Uuden mallisarjan tuotekehitykseen jatkossakin laitettavan panostuksen myötä uskomme tuplaavamme kurottajien tuotantomäärät vuoteen 2025 mennessä”, lupaa pääjohtaja Gustavo Otero (Doosan Bobcat EMEA).

“Bobcat-kurottajat ovat perinteisesti suosittuja ympäri maailmaa. Uusilla malleilla vahvistamme läsnäoloa kaikkialla, missä tämänkaltaisia koneita tarvitaan.”

Hydrostaattisessa voimansiirrossa on asetukset Dynamic ja Flex Drive. Ensin mainitussa voimansiirron reagointi on nopeaa ja jälkimmäisessä ajonopeus säätyy riippumatta moottorin kierroksista.

Ohjaamosta näkee ympäristöön entistä paremmin. Joystick on uusi ja hallinnan luvataan olevan entistä tarkempaa. Etana-/rusakkonappi on nyt hallintavivussa. Voimansiirtolinja on laitettu sekin uusiin puihin ja ryömintäpolkimen avulla saadaan taakat sijoitettua tarkasti. LCD-näyttö näissä malleissa on viiden tuuman kokoinen. Melkein kaikki värikoodatut ja taustaltaan valaistut katkaisijat sijaitsevat joystickin juuren paneelissa. Ohjaustapojen vaihtoa varten on rullakytkin.

Valmistajan mukaan runkoa ja puomia on vahvistettu kautta koko linjan. Myös hydrauliikkaletkut ja sähköjohdot on vedetty rakenteiden suojassa. Pohjapanssari on vakiona. Uuden konepeiton alla on kaikissa malleissa Bobcat D34 -dieselmoottori. Päästöt leikataan partikkelisuodattimen avulla. AdBlueta ei tarvita. Tehot vaihtelevat mallista riippuen välillä 55–74 kilowattia.

Kaikki uudet mallit voidaan kytkeä osaksi Bobcatin etähallintajärjestelmää, joka parantaa laivaston seurantaa esimerkiksi konevuokraamoissa. Painojakauma on myös optimoitu parhaaksi mahdolliseksi. Painopistettä on onnistuttu tuomaan alemmas ja akselivälejä on hieman kasvatettu. Vastapaino on hitusen raskaampi kuin ennen. Nämä muutokset antavat valmistajan mukaan lisää vakautta raskaillakin taakoilla työskenneltäessä. Ilman tukijalkojenkin antamaa tuentaa pärjää nyt hyvin.

Kaikkiin Bobcat-kurottajiin myönnetään nyt kolmen vuoden tai 3 000 tunnin tehdastakuu.

Ohjaustapa vaihtuu rullaa kiertämällä.
Konepeitto on muotoiltu uudestaan ja se tarjoaa parempaa näkyvyyttä myös koneen oikealle puolelle.

Ohjaamossa luksusta

Maatalousmallien ohjaamossa on paljon mukavuusvarusteita, kuten säilytyslokero jäähdytyksellä tai lämmityksellä. Istuin on Grammerin ilmajousitettu huippumalli lämmityksellä. LCD-näyttö on seitsemän tuuman kokoinen. Se pitää sisällään muun muassa radion hallinnat.

Taustapeilien säätö on hallittavissa sähköisesti ohjaamosta. Led-valoja on koneessa joka suuntaan kattaen 360 astetta. Joystickin peukalorullalla hallitaan muun muassa lisähydrauliikkaa. Kauhan ravistustoimintokin on alistettu joystickin toiseen peukalorullaan.

Näissä farmimalleissa maksimi nostokyvyt ovat 2,6–4,3 tonnia.

Bobcat TL38.70HF

Bobcatit tuo maahan ja jälleenmyy Wihuri Oy Tekninen Kauppa.

Lue seuraavaksi