Uutiset

Työkoneet

Bobcat Indiana Jonesin jalanjäljillä

Maailman ensimmäinen yhden tonnin painoluokkaan sijoittuva sähkökäyttöinen minikaivukone Bobcat E10e osallistuu arkeologisiin kaivauksiin Prahan lähellä Tšekissä. Hiljainen ja vähäpäästöinen kaivukone soveltuu hyvin linnanraunioiden tutkimiseen.

Raunioitunut linna on peräisin 1200-luvun loppupuolelta. Arkeologisten tutkimusten jälkeen akkukäyttöinen E10e-kaivukone otettiin käyttöön, jotta pystyttäisiin löytämään linnan vallihauta sekä selvittämään alkuperäisen linnan koko. Sitä varten piha-alueelle kaivettiin 57 metriä pitkä kaivanto tutkintaa varten sekä toinen 16 metrin kaivanto varmistusten saamiseksi.

”Tällaiset erikoisemmat kaivuhommat vaativat äärimmäistä huomiota ja keskittymistä. Pintakerroksia kaavitaan irti senttimetrin siivuina, vähän niin kun juustohöylällä juustoa siivuttaen. Tärkeää oli olla rikkomatta kaivualueella olevia mahdollisia esineitä tai rakenteita. Näin kuljettajalla piti olla hyvä tuntuma kohteeseen”, sanoo koneen ohjaimissa toiminut Tomáš Mrkvička. Kauhan kynnet irrotettiin ”pehmeämmän” otteen saamiseksi. Näin aiheutettiin mahdollisimman vähän harmia arkeologisesti tärkeälle kohteelle. Onneksi maaperä oli sen verran pehmeää, että kaivaminen onnistui hyvin ilman kynsiä.

Bocbat E10e tutkimushommissa

Arkeologien arviot arvokkaista löydöistä osoittautuivat oikeaksi. Jo muutaman tunnin kaivuun jälkeen tuli maan seasta vastaan linnan muurauksia. Konehommat loppuivat siihen paikkaan ja paikalle kutsuttiin paikallisen museon väkeä tutkimaan kohtaa tarkemmin. Myöhemmin selvisi, että sähkökäyttöinen E10e-minikaivukone oli löytänyt itse asiassa linnan vanhan kellarin jäännökset.
”Kellari saattaa olla jopa 500 vuotta vanha”, totesi paikallisen museon historioitsija Jan Boukal.

Kellarin tutkimuksia jatkettiin käsikaivauksina, vaikka vain E10e painaa vain tonnin verran ja sen paino jakautuu tasaisesti. Vain muutamien kymmenien senttimetrien päästä kaivukoneen alta löytyi holvi, jonka pelättiin sortuvan. Näin sähkökaivukone siirtyi hommiin toiseen kohtaan.

”Vain tonnin painoisen kaivukoneen käyttö tällaisessa tutkimustyössä osoittautui hyväksi valinnaksi. Toki kiitokset kuuluvat myös taitavalle kuljettajalle”, sanoo paikallisen kunnan edustaja Petr Frank. ”Olemme iloisia, että saimme täällä Tšekissä ensimmäisenä mahdollisuuden kokeilla akkukäyttöistä ja nollapäästöistä kaivukonetta työmaallamme. Työnteon aikana oli erittäin helppo keskustella häiriöttömästi kaivukoneen kuljettajan kanssa, koska koneen melutaso on hyvin alhainen. Lisäksi kaivutehoa on hyvin tarjolla tämän kokoiselle koneelle. Uskon, että tulemme näkemään tulevaisuudessa akkukäyttöisiä työkoneita paljon juuri kaupunkien ja kylien keskustoissa.”

Sähkökäyttö ja päästöjen väheneminen ovat tänä päivänä tärkeitä seikkoja maailmanlaajuisesti. Niiden saavuttamiseksi on myös urakointikoneista tullut tarjolle vaihtoehtoisia voimanlähteitä hyödyntäviä ratkaisuja. Doosan Bobcat on yksi alan edelläkävijöistä. Viime vuonna aloitettiin täyssähkökäyttöisen E10e-minikaivukoneen valmistus Dobrisin tehtaalla Tšekissä.

Kone soveltuu mitä moninaisimpiin tehtäviin, vaikkakin se on ajateltu pitkälti sisätiloissa tapahtuviin purkutöihin. Se on ideaalinen työkone paikkoihin, joissa vaaditaan nollapäästöjä sekä pientä melutasoa, esimerkiksi kaupunkien keskustoissa tai yöaikoina tehtäviin töihin. Tai vaikkapa paikoissa, joissa alhainen melutaso on eduksi, kuten koulujen, sairaaloiden ja ostoskeskusten läheisyydessä.

Luokkansa eliittiä

Bobcat E10e on valmistajan mukaan maailman ensimmäinen yhden tonnin painoluokan kaivukone, jossa yhdistyvät nollapäästöt, alhainen melutaso sekä vain 71 senttimetrin leveys. Näin kone mahtuu helposti sisään rakennuksien ovista. Tämän lyhytperäisen koneen voimanlähteenä on huoltovapaa litiumioniakku ja ohjausjärjestelmässä on huomioitu koneen koko.

E10e-kaivukone toimii jopa viisi tuntia yhdellä latauksella hieman tehtävästä riippuen. Lisävarusteena saatavan 400 voltin pikalaturin avulla saadaan akku ladattua 80 prosenttisesti täyteen alle kahdessa tunnissa. Koneessa riittää näin virtaa yhdeksi normaaliksi työpäiväksi perinteisin tauoin. Akun voi myös ladata täyteen yön aikana 230 voltin laturilla.

Bobcat E10e -akkukäyttöiset kaivukoneet rakennetaan samalla valmistuslinjalla kuin merkin suosittu E10z-dieselkäyttöinen minikaivukone. Niitä onkin jo syntynyt tähän mennessä yli 11 000 kappaletta. Kyseinen linja pystyy valmistamaan noin 2 000 konetta vuodessa, joko akku- tai dieselkäyttöisiä riippuen kysynnästä.

”E10e on vasta alkua, kun tulemme hyödyntämään vaihtoehtoisia energialähteitä koneissamme. Jatkossa tulemme valjastamaan muitakin konetyyppejä sähkökäyttöisiksi, kuten liukuohjattuja kuormaajia tai telakuormaajia”, sanoo Róbert Husár Doosan Bobcat EMEA:lta.


Lue myös: ConExpo 2020: Bobcatit akuilla


Lue seuraavaksi