Uutiset

Työkoneet

Bauma 2022 – Bell

Vuoden 2019 Baumassa Bell esitteli ensi kertaa kaksiakselisen, 41 tonnin Bell 45E -dumpperiuutuuden. Tänäkin vuonna runko-ohjattu dumpperimallisto tulee olemaan laajasti esillä. Edellämainitusta esitellään jo toisen sukupolven malli. Sekä kaksi- että kolmeakselisia dumppereita valmistava Bell tarjoaakin varsin laajan malliston. Konepörssin nettisivulla on kattava esittely kolmeakselisesta Bell B45E -dumpperista. Siinä esitellyt piirteet ja tekniikka ovat läsnä myös kaksiakselisessa versiossa. Lue artikkeli tästä.

45E-mallista on siis tehty jo uuden sukupolven B-malli, jossa muun muassa taka-akselin jousitusta ja ripustusta on parannettu. Akselit valmistaa nyt saksalainen Kessler. Ulkomitat on säilytetty ennallaan ja pieni kääntöympyrän halkaisija (17,31 m) takaa ketteryyden. Täydellä kuormalla Bell B45E painaa noin 79 tonnia.

Edelleen uudessa Bell B45E 4×4 -dumpperissa on automaattinen luistonesto ja Bellin etujousitukseen kehittämä ”Comfort Ride” parantaa valmistajan mukaan ajomukavuutta raskaillakin kuormilla. Tasapohjainen lava lämpenee pakokaasulla ja se on muotoiltu uudestaan pitäen silmällä mahdollisimman nopeaa, keskikoon pyöräkuormaajilla tapahtuvaa lastausta. Stage V -vaiheen dieselmoottori on kuusisylinterinen Mercedes-Benz (390 kW).

Bell valmistaa myös tela-alustaisia dumppereita, jotka esiteltiin ensimmäistä kertaa vuoden 2020 Conexpossa. Mallistossa on kaksi eri kokoluokkaa ja Baumassa tullaan näkemään koneista suurempi eli malli TC11A. Sen hyötykuorma on 11 tonnia. Pienempi malli on tyyppimerkinnältään TC7A ja sen hyötykuorma on seitsemän tonnia.

Konetyyppi on Suomessa harvinainen, mutta on varsin käyttökelpoinen pehmeillä alustoilla ja vaikeakulkuisessa maastossa. Kuorma kulkee paikoissa, joihin esimerkiksi runko-ohjatuilla dumppereilla ei ole mitään asiaa. Myös tasapaino rinteissä liikuttaessa on omaa luokkaansa. Molemmissa koneissa on hydrostaattinen voimansiirto ja voimanlähteenä Cummins 168 kilowatin teholla. Lavojen koot ovat 3,5 ja 5,25 kuutiometriä. Kompaktit ulkomitat edesauttavat ahtaissa paikoissa liikkumista. Euroopan markkinoille koneet lanseerataan vuonna 2023.

Autonomisia dumppereita koeajetaan pian Orlandoon Floridaan avattavalla testikentällä ja tälläkin saralla Bellillä on kerrottavaa syksyllä.

Suomessa Bell-dumppereita edustaa Rotator Oy.

Bell-dumpperit ovat Baumassa esillä hallissa C6 ja osastolla 303.


Lue seuraavaksi