Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Tadano 100 vuotta

Masuo Tadano aloitti yritystoiminnan elokuussa 1919. Yhden miehen hitsausfirmasta Tadano on kasvanut kansainväliseksi, 3 200 ihmistä työllistäväksi menestystarinaksi. Ja kasvu jatkuu nyt yritysfuusion seurauksena. Aiemmin tänä vuonna Terex nimittäin ilmoitti myyvänsä Demag-mobiilinosturitoimintonsa Tadanolle. Kauppahinnaksi ilmoitettiin helmikuussa 2019 noin 215 miljoonaa dollaria (191 miljoonaa euroa). Kauppa pitää sisällään paitsi Demagin tuotantolaitoksen ja pääkonttorin Zweibrückenissa Saksassa myös eri jakeluyhtiöitä esimerkiksi Skandinaviassa ja Ranskassa.

Baumassa ei asiaa sivuttu kovinkaan paljon, mutta pääjohtaja Koichi Tadano mainitsi, että kaupan myötä Tadanon maailmanlaajuinen näkyvyys kasvaa ja positio markkinoilla vahvistuu. Kauppa pyritään saattamaan päätökseen puolivälissä kuluvaa vuotta.

Rotator Oy:n myyntijohtaja Vesa Valtonen ja uusi 120-tonninen mobiilinosturi ATF-120-5.1 juhlistivat Tadanon 100-vuotista taivalta Baumassa.

Maailman nosturikauppa käy kiivaana ja Tadanonkin tiettyjen mallien toimitusajat ovat muiden nosturivalmistajien tapaan venyneet jo kohtuupitkiksi. Tämä vaikeuttaa tietenkin koneiden saantia ja vaikuttaa siten jo koko nosturialaan.

Pääjohtaja Koichi Tadano.

”Sen suuntaista kehitystä on ollut nyt nähtävissä. Toimitusaikojen pidentyminen johtuu maailman vilkkaasta taloustilanteesta ja rakentamisen buumista”, täydentää Baumassa Tadanon osastolta tavoitettu, maahantuoja Rotator Oy:n myyntijohtaja Vesa Valtonen.

Tadanolle on Suomessakin aina ollut vankka jalansija ja etenkin mobiilinostureilla on jo pitkä historia meilläkin.

Baumassa oli esillä kaksi uutta mallia eli viisiakselinen, 120 tonnin ATF-120-5.1 sekä pykälää pienempi eli neljäakselinen sadan tonnin ATF-100-4.1.

”Molemmissa kokoluokissa on sama yläkerta ohjaamoineen ja 60 metrin puomeineen. Tämä tarkoittaa sitä, että niissä voi esimerkiksi käyttää samoja jibejä ja vastapainoja. Näin eri kokoluokissa voidaan säästää kustannuksia. Nämä ovat myös ensimmäiset nosturimallit Tadanolta, joissa on Euromot 5 -moottorit”, valistaa Valtonen.

Valtosen mainitsemat moottorit ovat Mercedes-Benzin valmistamia ja 100-tonnisessa tehoa saadaan siirtoajoon 345 ja nosturin liikkeisiin 131 kilowattia. Isommassa mallissa dieselmoottoreiden vastaavat tehot ovat 395 ja 131 kilowattia. Molemmat mobiilinosturimallit tulevat markkinoille loppuvuodesta.

Innovatiivinen tuotekehitys on yksi Tadanonkin menestyksen salaisuuksista. Baumassa esiteltiin muun muassa nostotyötä visualisoivaa ”Lift Visualizer” -järjestelmää. Se tarjoaa isolle näytölle kuvaa koko nostotyöstä lintuperspektiivin kautta. Kamerat on sijoitettu nostopuomin kärkeen. Kameroita on sijoitettu myös neljään eri suuntaan: eteen, taakse ja sivuille, jolloin saadaan laajakulmakuvaa koneen ympäriltä (Wide Sight View).

Muita esiteltyjä, kohta nosturien ohjaamosta löytyviä ominaisuuksia ovat ”Human Alert System”, joka nimensä mukaisesti hälyttää, kun koneen vaikeasti nähtäville alueille tulee liikettä. Ja myös etävalvonta ja datan kerääminen helpottuu, kun käyttöön otetaan ”Hello Data Link”. Kaikki nämä edellä mainitut järjestelmät parantavat turvallisuutta niin koneen ohjaamossa kuin sen ulkopuolella.

Lue seuraavaksi