Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Sarakalta plug-in-hybridi

Saraka Oy on valmistanut hybridikäyttöisiä betoniautoja jo 1980-luvulla. Tuolloin hyödynnettiin verkkovirtaa säiliön toimintoihin purun yhteydessä. Nyt Baumassa nähtiin maailman ensimmäinen litiumioniakkukäyttöinen ja teleskooppivalurännillä varustettu betoniauto, kuten Sarakan Tapani Hollming totesi.

Sarakan hybridijärjestelmässä säiliön ja rännin toiminnot hoituvat joko dieselmoottorin pyörittämänä tai akulla. Akkukäytöstä on etua monissa kohteissa, joissa töitä tehdään öisin. Melu vähenee oleellisesti, kun säiliötä pyöritetään akulla auton dieselmoottorin sijaan. Sama koskee rännin liikuttelua. Huomionarvoista on myös päästöjen väheneminen, kun dieselin ei tarvitse olla aina käynnissä. Auton varsinaiset ajotoiminnot toki tehdään normaalisti polttomoottoria hyödyntäen. Suurkaupunkien liikenneruuhkat ovat yksi väistämätön asia nykyisin. Myös siellä seisoskellessa hoituu säiliön pyöritys päästöttömästi akkukäytöllä, vaikka auton moottori olisi pysäytettynä. Näin esimerkiksi voidaan hyödyntää henkilöautoista tuttua start/stop-toimintoa. Ajon aikana säiliön pyöritys hoituu polttomoottorin avulla, ja kun moottori sammuu risteyksessä seistessä, jatkuu säiliön pyöriminen akkukäytöllä.    

Hollmingin mukaan akun virta riittää vähintään viiden betonikuorman viemiseen työvuoron aikana. Akun kapasiteetti on noin 40 kilowattituntia, ja se on nopeasti ladattavissa, vaikka säiliön täytön yhteydessä betoniasemalla. Lähes tyhjä akku latautuu 50 prosenttiin alle kahdessa kymmenessä minuutissa. Akku latautuu myös ajon aikana ja järjestelmä ottaa talteen energiaa jarrutuksista. Kyseessä on siis plug-in-hybridi. Säiliön hybridikäytöstä on etua myös vauriotapauksissa. Mikäli toiseen järjestelmään tulee häiriö, voidaan pyöritystä jatkaa toisella. Näin vältytään lastin harmilliselta kiinni jämähtämiseltä.

Baumassa oli esillä Ruotsiin Swerockille toimitettavan kuuden kappaleen betoniautoerän ensimmäinen yksilö. Messuilta auto lähti heti asiakkaalle töihin. Loput viisi autoa tullaan toimittamaan länsinaapuriin kuluvan vuoden aikana. Hybridikäytön lisäksi Swerockin autoissa on myös peruskokoonpanoa pidempi ränni, Big Reach. Siinä kymmenen metrin vakiorännin päässä on vielä yhden metrin jatke laajentamassa toimintasädettä.

Sarakan miehet Baumassa. Tapani Hollming (oik.) ja vastikään myyntiä vahvistamaan tullut Marko Kiviranta. Miesten takana on maailman ensimmäinen litiumioniakkukäyttöinen ja teleskooppivalurännillä varustettu betoniauto, joka lähti messuilta suoraan asiakkaalle betonin ajoon.

LUE MYÖS: Betonilaitteita yli 40 vuotta

Lue seuraavaksi