Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Komatsu laajalla rintamalla

Komatsu tulee esittäytymään Baumassa sekä 4 000 neliömetrin sisä- että 2 600 neliömetrin ulko-osastolla. Esillä on yli 30 koneyksikköä ja niihin runsaasti erilaisia lisä- ja työlaitteita. Painohaarukka on MR-5-sarjan minikaivukoneista massiiviseen PC4000-kaivoskoneeseen (kuva yllä), joka noin 400 tonnin työpainollaan on osaston järein. Kerännee taas ihmismuurahaiset ympärilleen käynnistyessään.

Esillä olevien koneiden joukossa ovat myös molemmat hydridikaivukoneet: HB215LC‐3 ja HB365NLC‐3.

Komatsu PW180-11

Aivan ensi kertaa nähtäviä ja melko tuoreita konemalleja on myös esillä reilusti. Tässä niistä muutamia ja loput sitten Baumassa. Tuoreimpia pyöräalustaisten kaivukoneiden lisäyksiä ovat mallit PW148-11 (14,2–17,2 t/90 kW) ja PW180-11 (17,6–20,6 t/123 kW). Näillä mennään vasta Stage IV -tasossa päästöjen suhteen. Moottorin merkki on Komatsu ja molemmista löytyy AdBlue. Suuremmassa mallissa on myös partikkelisuodatin. Uusitussa tyhjäkäyntiautomatiikassa on myös moottorin automaattipysäytys

Komatsu PW148-11

asetetun ajanjakson jälkeen. Samalla lukittuu myös seisontajarru ja hydrauliikka.

Myös puomin jousitusjärjestelmä on laitettu uusiin puihin ja valmistajan mukaan se takaa entistä paremmat ajo-ominaisuudet epätasaisilla alustoilla. Ohjaamossa hallintalaitteita ja katkaisimia on sijoiteltu uudelleen. Istuin on ilmajousitettu automaattisella painon tunnistuksella ja sen sivuilla on jousitetut kaivuvipukonsolit. Lisävarusteena molempiin koneisiin saa myös ohjauksen minivivulla jo tehtaalta, jolloin rattia ei tarvitse veivata ollenkaan. Valmistajan mukaan uudet mallit kuluttavat polttoainetta kolme (PW180-11) ja jopa 13 prosenttia (PW148-11) vähemmän kuin edelliset 10-sarjan koneet.

Komatsun tela-alustainen kaivukone PC1250-11 (115,9–118,3 t/578 kW) on päivittynyt 11-sarjaan ja sen sanotaan olevan Stage V -valmis. Tällä hetkellä peltien alla on partikkelisuodatin, mutta ei urealaitteita. Kaivuvoimaa on tullut lisää ja edelliseen kasisarjalaiseen verrattuna valmistaja lupaa kahdeksan prosentin lisäystä. Tämä valjastetaan käyttöön valitsemalla uusi P+ -kaivualue. Edellisen mallin erilaiset priorisointivaihtoehdot esimerkiksi nostolle tai käännölle ovat säilytetty kuljettajan valittavina.

Komatsu PC1250-11

Valmistajan mukaan alavaunun rakenteita on 11-sarjalaisessa vahvistettu entisestään. Ohjaamoon käyntiä on helpotettu hydraulisesti laskettavilla ja nostettavilla, 45-asteen nousukulman tarjoavilla portailla. Hydrauliikkaa ei pysty käyttämään ennen kuin portaat on nostettu täysin ylös. Koneessa on nyt kolme hätäkatkaisinta, yksi ohjaamossa ja kaksi koneen ulkopuolella. Neljä teräväpiirtokameraa muodostavat lintuperspektiivikuvan ohjaamon näytölle. Ohjaamon seitsemän tuuman kokoisen LCD-näytön käyttöä on yksinkertaistettu: esimerkiksi polttoaineen kulutukset saa näkyviin yhdellä painalluksella. Ylävaunun levennetyltä huoltotasolta pääsee käsiksi keskitettyihin moottorin ja hydrauliikan tarkistuskohteisiin. Tankkausliitin on käsillä maantasossa seisten.

Pyöräkuormaaja WA480-6 korvaantuu uudella WA480-8-mallilla (26 t/224 kW). Kyseessä on Stage IV -päästöluokan kone, jonka peltien alla on sekä partikkelisuodatin että AdBlue-laitteet. Voimansiirrossa on 2–4-vaihteilla mekaaninen lukitusmahdollisuus, joka aktivoituu kahdeksan kilometrin tuntivauhdissa.

Komatsu WA480-6

Lue seuraavaksi