Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Kobelcon suurin

Kobelcon osaston vetonaulana tullee eittämättä olemaan malliston suurin tela-alustainen kaivukoneSK850LC-10E (kuva yllä). Se painaa varusteista riippuen 80,2-86,6 tonnia. Malliston seuraavaksi järein on SK500(V)LC-10 reilun 50 tonnin työpainollaan. Uusi 80-tonninen saa voimansa kuusisylinterisestä Hino-dieselmoottorista (Stage V), joka kehrää 380 kilowatin tehon. Kobelco-kaivukoneissa on nyt uusi jäähdytysjärjestelmä, joka pitää sisällään hydraulisesti pyörivän kaksoishihnan tuulettimen siiville. Entistä tarkemmin toimiva anturitekniikka pitää siipien pyörintänopeuden sellaisella tasolla, että ylijäähdytystä ei valmistajan lupausten mukaan pääse tapahtumaan.

Päästörajat alitetaan muuttuvatilavuuksisen turboahtimen (VG) sekä SCR-katalysaattorin ja pakokaasujen takaisinkierrätyksen (EGR) avulla. Partikkelisuodatinta ei Kobelcon peltien alla ole. Vakiovarusteena on automaattinen tyhjäkäynnille pudotus sekä tietyn tyhjäkäyntijakson jälkeen tapahtuva moottorin sammuminen. Kaivuhydrauliikassa (2×504 l/min) on kolme työaluetta (H, S ja E), joista Eco-alue takaa parhaimman polttoainetalouden.

Kobelco lupaa 17 prosenttia pienemmän kulutuksen kuin edellisessä mallissa SK850LC-1. Edelliseen malliin verrattuna kaivuvipujen käytön luvataan olevan kevyempää.

Kobelco SK75SR-7.

Myös midiluokkaan esitellään uudet lyhytperäiset 7-perheen jäsenet eli SK75SR-7 ja SK85MSR-7, joista molemmat sijoittuvat varusteista riippuen 7-8 tonnin painoluokkiin. Edellisiin malleihin SK75SR-3 ja SK85MSR-3 verrattuna uutukaiset ovat kokeneet monia parannuksia. Esimerkiksi ylä- ja alavaunun väliä on kasvatettu 20 millimetriä ja puskulevyn muotoilua on muutettu edistämään entistä parempaa tyhjentymistä.

Moottorin tehoa on nostettu 23 prosenttia entiseen verrattuna, joten kaivuliikkeisiin on tullut lisää nopeutta ja myös hydauliikan teho on kohentunut. Esimerkiksi kaivuvoima on valmistajan mukaan noussut 52,7 kilonewtonista 60,3:een. Myös näissä pienemissä koneissa on edellä mainitut kaivualueet esivalittavana tilanteen mukaan. Ohjaamossa on vakiona lämmitetty ja ilmajousitettu istuin. Kaivuvipujen konsolit liikkuvat tuolin mukana edestakaisin.

Kosketusnäyttö ohjaamossa on 10 tuuman kokoinen eli varsin reilu. Valikoissa kulkemiseen on myös rulla, jota voi käyttää käsineetkin kädessä. Työvalot ovat tietenkin ledejä ja koneissa on vakiona sekä taka- että sivukamerat. Huolto- ja tarkistuskohteet on keskitetty koneen oikealle kyljelle. Molempiin koneisiin saa sekä mono- että taittopuomin. Moottorina on Yanmar 53,7 kilowatin teholla.

Lue seuraavaksi