Uutiset

Työkoneet

Bauma 2019: Hyundailta pientä ja suurta

Kuten jo Bauman ennakkoartikkelissa todettiin, Hyundai aloitti uusien A-sarjalaisten maarakennuskoneiden esittelyn kaivukonemalleilla HX220A L (22 t) ja HX300A L (30 t). Pyöräkuormaajissa ensimmäinen on malli HL960A. Suurin muutos niissä on tietenkin Stage V -päästötason moottorit peltien alla, mutta myös muita uudistuksia on tehty.

Hyundai on kehittänyt runsaasti erilaisia diagnostiikan ja koneohjauksen toimintoja, joille on annettu kirjainyhdistelmiä kuten EPFC (Electric Positive Flow Control) ja EPIC (Electric Pump Independent Control). Nämä molemmat liittyvät hydrauliikan ohjaukseen ja tähtäävät polttoainekulutuksen pienentämiseen. Lyhenteen ECD (Engine Connected Diagnostics) taakse kytkeytyy uusi dieselmoottorin valvontajärjestelmä, joka lähettää jatkuvaa dataa esimerkiksi huoltohenkilökunnalle. Näin mahdollisia vikatilanteita varten huoltomies saapunee työmaalle etuajassa.

Hyundai HX10A.

Kaivukoneiden ohjelmistojen päivitys tapahtuu automaattisesti, kun sellaisia on valmistajalta saatavilla. Tähän on menty. Maarakennuskoneissa on tänä päivänä runsaasti edestakaisin kulkevia bittejä, jotka on päivitettävä aika ajoin. Käyttäjän ei tarvitse kuitenkaan näitä hienoja erilaisia lyhenteitä hallita. Pääasia on, että muutoksilla tähdätään entistä parempaan hallittavuuteen, parempaan polttoainetehokkuuteen sekä elinikäisten kulujen alentamiseen. Stage V -tason alittamiseen tarvitaan Hyundaissakin nyt DOC+SCR+DPF eli urea on käytössä sekä partikkelisuodatin. Pakokaasujen takaisinkierrätyksestä (EGR) on näin voitu luopua.

Pyöräkuormaajauutuus HL960A painaa 19 tonnia ja saa siis kunnian aloittaa uuden Stage V -mallisarjan. Hyundai kertoo, että nyt pienemmillä moottorikierroksilla saavutetaan suurempi vääntö. Saatavilla on myös ohjauspyörän korvaava vipuohjaus vasemmalle puolelle. Oven avaus tapahtuu nyt kaukosäätimellä. Lisävarusteena koneeseen saa neljän kameran näytön, jolloin lintuperspektiivistä saatu kuva on entistä tarkempi. Aivan uusi ominaisuus on tutka, joka reagoi liikkeeseen koneen ympärillä.

Erittäin mielenkiintoinen uutus oli 9 tonnin painoluokkaan sijoittuva kaivukone HX85A. Taittopuomilla varustettu kone iskee urbaanin ympäristön työmaiden vaatimuksiin. Esittely tapahtui hieman etuajassa tuotannon aloittamiseen nähden. Tulokkaan luvataan olevan markkinoilla vuodenvaihteessa 2019-2020. Muut mini- ja midikaivukonemallit tulevat jatkossa noudattelemaan samaa linjaa. Koneen peräpään ja katteiden muotoilu on pyritty tekemään siten, että näkyväisyys myös taaksepäin on ensiluokkaista.

Moottorina on Yanmar, josta tehoa saadaan 50 kilowattia. Hyundain lupausten mukaan kuormantunteva hydraulijärjestelmä takaa sen, että hallinnassa kaikkien kaivuliikkeiden yhtäaikainen tekeminen on entistä jouheampaa. Koneeseen saa lisävarusteena kallistuvan ja kääntyvän puskulevyn.

Tarkkaavainen messukävijä havaitsi Hyundain osastolla myös pikkuruisen HX10A-mallin eli todellisen minikaivukoneen. Se kun painaa ainoastaan noin 1 000 kiloa ja on leveydeltään 730 millimetriä. Sillä siis voi ajaa rakennusten sisään kätevästi kapeastakin ovesta. Alavaunun telaleveys on säädettävissä välillä 700-860 millimetriä.

Hyundai HX85A.

Hyundai HL960A ja uusi tutkajärjestelmä.

Lue seuraavaksi