Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016 on rautaa rakastavan taivas

Bauma on jälleen kerran ohi. Seitsemän päivän aikana näyttelyssä vieraili ennätykselliset  580 000 vierasta 200 eri maasta. Kasvua edelliskertaan oli peräti yhdeksän prosenttia. Näytteilleasettajia oli 3 423 kappaletta. Jatkuva tungos vaikeutti jo koneisiin ja laitteisiin tutustumista.  Toimittajan näkökulmasta valokuvaaminen käy mahdottomaksi ja sille paras aika onkin aamulla juuri näyttelyn auettua tai mieluummin hieman ennen. Myös illan viimeiset tunnit ovat rauhallisempaa aikaa.

Vaikka Baumaa vaivaa mammuttitauti, on näyttelyssä jotain maagista. Se vangitsee kävijänsä juuri sillä valtavuudellaan ja massallaan. Joka kerta jaksaa hämmästellä sitä, kuinka suuria koneita kentälle on koottu tai kuinka paljon henkilökuntaa suurimmat osastot kuten esimerkiksi Liebherr ja Wirtgen sitovat viikoksi Baumaan. Myös kustannukset kohoavat tähtitieteellisiksi.

Baumassa näytteilleasettajien paikat pysyvät vuodesta toiseen lähes samoina ja siksi suunnistaminen on helppoa. Saksalaisella täsmällisyydellä riviin asetellut sisähallit sekä ulko-osastojen suorat käytävät ja osastojen Baumasta toiseen jatkuva samankaltaisuus lisäävät messukävijän tyytyväisyyttä.

Uudelleen Baumaan palaava tuntee olevansa kotonaan.

Näyttelyn suurin ongelma sijoittuu porttien ulkopuolelle. Kaikki ihmettelvät majoitushintoja ja niiden taso alkaa täyttää jo laillisen ryöstön tunnusmerkit. Me Konepörssin Baumakävijät asuimme vajaan tunnin matkan päässä näyttelystä, lähellä lentokenttää sijaitsevassa vaatimattomassa hotellissa.

Se veloitti 390 euroa huoneelta/yö. Toisin sanoen kiskoi. Normaaliksi huonehinnaksi ilmoitettiin 90 euroa. Baumakerroin on häkellyttävän suuri. Messujärjestäjät ovat nostaneet kätensä pystyyn asian suhteen ja epäilemättä seuraavalla kerralla hintoihin on taas tehty roima korotus, kun menekki on taattu.

Vuoden 2016 Bauma on ensimmäinen todellinen some-näyttely. Messuorganisaatio, näytteilleasettajat ja messuvieraat suoltavat näyttelyviikon aikana ja sen jälkeenkin materiaalia eri kanaviin. Esimerkiksi Facebook pursuaa kuvia ja videoklippejä näyttelystä.

Youtube-videoita on varmasti odotettavissa myöhemmin. Näyttelyn väliin jättänyt saa internetistä kyllä hyvän käsityksen siitä, mitä Bauma on.

Isot koneet keräävät eniten ihmisiä ympärilleen. Kun esimerkiksi Liebherrin tai Komatsun kaivoskoneet käynnistettiin, osoitti satoja kännykkäkameroita heti kohti keltaista mammuttia. Kohteista otetaan viikon aikana tuhansia ja taas tuhansia kuvia.

Konepörssi paneutuu Baumaan ja sen antiin tulevissa lehdissä sekä täällä internet sivuillaan.   Konepörssin Facebook-sivulla on jo nyt runsaasti kuvia näyttelystä.

Lue seuraavaksi