Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Mecalac siirtää painopistettä

Pyöräalustaisten kaivukoneiden ongelma on korkealle kohoava painopiste. Sen myötä kaivuvakaus kärsii ja ollaan kiikkerällä pohjalla. Ranskalainen Mecalac kulkee tunnetusti omia polkujaan esitellessään innovaatioitaan. Nyt yritys on paneutunut juuri tähän painopisteongelmaan.

Uudessa MWR-kaivukoneessa on akselien väliin alas sijoitetun ohjaamon avulla päästy matalampaan painopisteeseen. Myös polttoainesäiliön sijoittaminen alavaunuun on tuonut massaa oikeaan paikkaan, kun parannetaan koneen stabiliteettia. Ohjaamoon nousu on sekin helpompaa, kun kipuamismatka on lyhyempi. Suunnittelussa on tavallaan yhdistetty kurottajan ja pyöräalustaisen kaivukoneen ominaisuuksia. Uusi MWR onkin oiva käsittelemään raskaitakin taakkoja stabiliteetin kärsimättä, luvataan Mecalacilta.

Koska konseptia olisi ollut vaikea sovittaa olemassaoleviin malleihin, päättivät ranskalaisinsinöörit piirtää aivan uuden koneen, joka sallii kaikkien komponenttien sijoittelun mahdollisimman alas. Silmää hivelevä muotoilu on huomattu heti, sillä uutuus on muotoilugategoriassa ehdolla palkinnon saajaksi Bauman yhteydessä järjestettävässä kilpailussa. Mecalacin mukaan uutuudessa moottori ja hydraulikomponentit ovat kätevästi tsekattavissa maan tasossa seisten.

Teknisiä tietoja ei koneesta ole saatavilla, mutta Baumassa nähdään kuinka idea on muuttunut raudaksi (ja muoviksi).

Perinteisesti Mecalac tosin esittelee kaivavan puolen uutuuksiaan jo paljon ennen, kun niitä nähdään asiakkailla.

Muutamat lumet ehtinee Alpeiltakin sulaa, ennen kuin uusi matalan painopisteen kaivukone on sarjavalmistuksessa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan.

Tiesitkö, että SL-Mediat valmistaa myös ”avaimet käteen” -asiakaslehtiä. Viime vuonna teimme muun muassa ”Mecalac uutiset”.

Bauman uutuuksiin luetellaan myös kääntyvällä kuormaaja-aisalla varustettu, Saksan tehtaalla valmistettu Mecalac AS 1600 (11 t), joka tosin esiteltiin jo vuosi sitten Intermatissakin. AS 1600 on siis jo sarjavalmistuksessa ja tuotannossa se korvasi 13 vuotta vanhan AS 150 –mallin. Kuormaaja on rakennettu siten, että kaatokuorma on kaikkiin suuntiin 6000 kiloa. Täysi mälli päällä ei siis tarvitse varoa, kun kääntää runko-ohjauksen sivulle.

Mecalac-kaivukoneet Suomessa myy Hansa-Machines ja pyöräkuormaajat vastaavasti RealMachinery Oy.

Lue seuraavaksi