Uutiset

Työkoneet

Avesco Rent tarjoaa infra-asiakkaille koko paketin

Vuokraustoimintaa harjoittava Avesco Rent Oy eriytettiin sisaryhtiöstään Avesco Oy:stä vuoden alussa. Toimintamalli on Suomessa nyt sama kuin muissakin maissa, joissa Avesco vastaa Caterpillar-tuotteiden myynnistä sekä jälkimarkkinoista ja Avesco Rent hoitaa vuokraustoimintoja. Konepörssi tapasi huhtikuussa Avesco Rentin maajohtaja Tomi Anttilan, joka valaisi tuoreen yhtiön toimintamallia.

Avesco Finlandin historia Caterpillar-maahantuojana Suomessa on kolmen vuoden mittainen. Alkuvuodesta 2020 nimittäin julkistettiin, että vuodesta 1931 Caterpillareita edustanut sveitsiläisyhtiö ottaa haltuunsa myös Suomen toiminnot. Syntyi Avesco Oy.

Infratyömaan tarpeet pyritään nyt kattamaan mahdollisimman laajasti.

Avesco on hoitanut Caterpillar-liiketoimintaa Virossa, Latviassa ja Liettuassa jo vuodesta 2016 lähtien, joten Suomi oli suora jatkumo tähän ketjuun. Kolmessa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Avesco on rekrytoinut lisää ihmisiä, laajentanut liiketoimintaansa ja perustanut uusia toimipisteitä. Niistä merkittävin Keravan liiketila, joka avattiin alkuvuodesta.

Pitkään Ramirentin palveluksessa ollut Tomi Anttila rekrytoitiin elokuussa 2022 perustamaan ja vetämään Avesco Rentin liiketoimintaa.

”Emoyhtiö eriytti Sveitsissä vuokraustoiminnot jo vuonna 2001. Baltian maissakin Avesco Rent näki päivänvalon jo vuonna 2016. Ilman koronaepidemiaa Suomessakin tämä eriyttäminen olisi tehty jo aiemmin. Nyt toiminta on kuitenkin täydessä käynnissä. Keravan pisteen lisäksi toimintaa on jo myös Turussa ja Tampereella”, sanoo Anttila.

Avesco Rent keskittyy vahvasti palvelemaan infra-asiakkaita eli vuokraus tapahtuu yritykseltä yritykselle periaatteella. Tuotteet ja palvelut mietitään infra-asiakkaiden tarpeet edellä.

Tomi Anttila vetää vasta perustetun Avesco Rentin liiketoimintoja Suomessa. Kattava konevalikoima on maustettu laajalla palvelukonseptilla.

”Profiloimme itsemme tälle sektorille ja haluamme siinä tarjota kokonaispalvelut. Emme ole vain pelkkä konevuokraamo, vaan vuokraamme ajanmukaisesti varusteltujen työkoneiden lisäksi työmaalle koko paketin alkaen liikenne- ja turvajärjestelyistä päätyen tankkaus- ja ylläpitopalveluihin.”

Anttila henkilökuntineen on siis ollut luomassa liiketoimintamallia, joka ei perustu pelkän koneen vuokraamiseen.

”Tänä päivänä asiakkaan vaatimustaso on aivan toista kuin takavuosina. Pelkällä peruskoneella ei pitkälle pötkitä. Varustamme koneet jo valmiiksi esimerkiksi kauhanpyörittäjillä. Osassa Catin malleista on jo tehdasvarusteluna Cat Grade 2D -koneohjausjärjestelmä, joka on päivitettävissä nopeasti 3D-tasolle. Vaihtoehtona on myös Novatronin järjestelmä.”

Vuokrakäyttöön voidaan varustella kone myös asiakkaan erikoistoiveiden mukaan. Anttila mainitsee esimerkiksi parhaillaan varustelussa olevan kaivukoneen, johon liitetään pontiniskijä. Tarkoituksena on jatkossakin löytää juuri oikeat lisälaitteet asiakkaan tarpeisiin. Siis täsmäaseita erikoisprojekteihin.

Keväällä lumitöissä käytetyt pyöräkuormaajat palautuvat käyttäjiltä ja kaivava kalusto liikkuu vastaavasti kohti työmaita.

Kattava palvelukonsepti

Avesco Rentin maarakennuskaluston rungon muodostavat kaivukoneet 1–40 tonnia sekä pyöräkuormaajat kuudesta tonnista ylöspäin. Puskukoneenkin saa vuokralle ja myös jyräkalustoa on tarjolla. Generaattoreita löytyy aina 1 000 kVA:han saakka.

”Koneet ja niiden lisälaitteet muodostavat perustan. Niiden ympärille tuomme paljon lisäpalveluita. Työmaan liikenne- ja turvallisuusjärjestelyt hoidamme asiakkaan niin halutessa. Haemme asianmukaiset luvat kaupungilta. Luvat saatuamme lastaamme vuokrakoneen kanssa samaan kyytiin tarvittavat liikennemerkit ja -valot, törmäyssuojat, aidat ym. Asennamme kaiken paikalleen annetussa aikataulussa. Asiakas voi siis niin halutessaan laittaa kuljettajan valmiiksi luvitetulle ja asianmukaisesti varustellulle, turvalliselle työmaalle”, valistaa Anttila.

Liikennejärjestelyihin liittyvät tarvikkeet varastoidaan Tampereella, jossa on myös tämän liiketoiminnan vetäjä. Kun työmaa on käynnissä, kuvaan astuvat huolto- ja ylläpitopalvelut.

Avesco Rentiltä voi vuokrata laajan konearsenaalin lisäksi vaikkapa taukotuvan.

”Voimme hoitaa koneiden tankkaukset niin, että työmaa ei keskeydy. Asiakkaalla on tietenkin vastuu koneelle asetettujen tarkistusten tekemisestä määräajoin. Esimerkiksi nestetasojen ja voiteluaineiden tarkastukset kuuluvat siihen. Me voimme kuitenkin tarjota asiakkaalle aikaa säästävän ratkaisun tähänkin. Niin sanottuna kuukausipalveluna voimme käydä tarkistamassa koneen säännöllisesti. Kaikki tämä tähtää siihen, että asiakas voi keskittyä yksinomaan siihen työhön, josta hänelle maksetaan”, jatkaa Anttila.

Pelkkien generaattoreiden vuokrauksestakin siirrytään astetta monipuolisempaan toimintaan.

”Jatkossa pystymme tarjoamaan työmaan sähköistyksenkin avaimet käteen periaatteella. Generaattoiden jatkeeksi asennamme sähkökeskukset ja kaapeloinnit, joten meiltä voi tilata työmaalle sähköä pistorasiasta.”

Myös taukotuvat ovat Avesco Rentin repertuaarissa. Kehitys kulkee siis kohti kokonaisvaltaista palvelua, jonka keskiössä ovat Caterpillarin valmistamat maarakennuskoneet.

Cat-koneiden vuokraukseen keskittyvä Avesco Rent keräsi Villi Länsi -tapahtumassa runsaasti ihmisiä tutustumaan uuteen toimipisteeseensä Liedossa. Esillä oli muun maussa useita kaivukonemalleja ja vierailijat saivat runsaasti infoa myös erilaisista teknologioista ja palveluista. Koneita voi vuokrata nyt osoitteesta Vakiotie 4.

Maahantuonti ja vuokraus rinnakkain

Avescon ja Avesco Rentin synergia tarjoaa monia etuja. Vaikka vuokrapuolen kalusto on monipuolista ja sitä on runsaasti, voi tulla tilanteita, missä sopivaa konetta ei löydy.

”Tällaisissa tapauksissa saamme hankittua sisaryhtiöltä nopeasti korvaavaa kalustoa. Yhteistyö toimii myös toisinpäin. Vuokrafleetistä saadaan myytyä vähän käytetty kone asiakkaalle, jos sellaista ei Avescon riveistä löydy.”

Maahantuojan tuki näkyy toimitusvarmuutena asiakkaalle. Vuokrakäyttöön tarkoitettu kalusto on myös tuoretta. Kolme vuotta on pitoajan ehdoton maksimi. Rivistä poistettu vuokrakone on aina huollettu asianmukaisesti alkuperäisvaraosin, joten se on luotettava hankinta vähän käytettyä konetta etsivälle.

”Meillä on Rentin puolella omat huoltomiehet, mutta tässäkin kohtaa Avescon yli 40 huoltoauton armeija tarjoaa apua. Vaikka toimipisteet ovat tällä hetkellä painottuneet Etelä-Suomeen, on vuokraustoiminta maanlaajuista. Huolto saadaan maan joka kolkkaan”, lupaa Anttila.Lue seuraavaksi