Uutiset

Työkoneet

Arkistojen Aarteita – Wille 3P

Eletään vuotta 1992. Samana vuonna Bill Clinton on valittu Amerikan presidentiksi  ja Suomen Kommunistinen Puolue (SKP) on ensimmäinen konkurssiin mennyt puolue Suomessa. Rainer Friman voittaa Syksyn Sävelen kappaleella Virta tuo, virta vie. Arvo Ylppökin siirtyy samana vuonna ajasta ikuisuuteen ja koko Suomi toipuu kärvistellen suuresta lamasta.

Loimaalla Wille-menestystarinaa elävä Vilakone esittelee uuden konemallin Wille 3P. Wille-taajamatraktorit olivat valloittaneet tuolloin jo toistakymmentä vuotta kuntien ja kaupunkien katuja, teitä ja parkkipaikkoja. Omistaja ja toimitusjohtaja Urpo Koivisto löysi Wille 3P:stä pitkään hautomalleen idealleen uutta pohjaa.

”Olin kuullut, että Heinolassa oli rakennettu konsepti kaivavasta koneesta, joka pystyy suoriutumaan myös erilaisista ympäristönhoidollisista töistä. Ajoimme Kimmo Suomisen kanssa katsomaan sitä ja ostin koko konseptin Vilakoneelle”, muistelee vuonna 2006 Vilakoneelta eläkkeelle jäänyt kuvan Urpo Koivisto kotonaan Loimaalla.

Pyöräalustainen kaivukone Wille 3P muuntautui kaivavasta koneesta hoitokoneeksi, kun teleskooppipuomi ja puskulevy pudotettiin pois ja tilalle Wille-kiinnikkeeseen asennettiin vaikkapa harjalaite.

Näin ideana oli tehdä yhdellä koneella mahdollisimman paljon erilaisia töitä. Koivisto kertoo miettineensä konstruktiota jo pitkään ennen kuin sellainen löytyikin yllättäen valmiina. Vilakoneella tehtiin piirustukset ja kone jalostettiin valmiiksi.

”Ongelmaksi muodostui Wille 445:sta tuttu Perkinsin nelisylinterinen, 37  kilowatin tehoinen moottori. Sen teho ei riittänyt. Lisättiin ahdin ja sen jälkeen voimansiirrosta loppui hönkä siirtoajossa. Meillä oli niin kova veto taajamakoneiden kanssa, että Wille 3P:n kehitys tyssäsi siihen. Ei ollut paukkuja ja resursseja viedä asiaa eteenpäin. Jäi vähän tähdenlennoksi”, virnistää Koivisto nyt reilut 20 vuotta myöhemmin.

Vilakone valmisti kuvien proton lisäksi kolme uutta Wille 3P:tä. Koivisto tietää, että ainakin yksi olisi vielä käytössä Tampereella.

Ulottuvaisuus oli teleskooppipuomin ansiosta hyvä. Kone painoi kuvan varustuksessa noin neljä tonnia.

Lue  myös: Jo 4000 Willeä maailmalle ja Vilakoneelta jo 5000. Wille.

Lue seuraavaksi