Uutiset

Työkoneet

Arkistojen Aarteita: Lännen C10-4

Lännen Tractors Oy esitteli tänä vuonna uuden K-mallin, joka on jatkumo pitkään ja perinteiseen konevalmistuksen ketjuun. Lännen kaivurivalmistuksella onkin juuret syvällä suomalaisessa maaperässä. Monet muistavat vastapainokaivureiden ja kaivurikuormainten kulta-ajan, joka ajottui 60-luvulta 80-luvulle. Sen jälkeen markkinat ovat siirtyneet yhä enemmän kaivukoneiden suuntaan ja entisestä kaivurikuormaimesta on muotoutunut monipuolisesti varusteltu erikoiskone erikoistöihin. Lännen valmisti pitkään kahta kaivurimerkkiä; James ja Lännen. Vuosittain myytiin satoja koneita.

Lännen C10-4 oli yksi tuolloisen Lännen Tehtaat Oy:n menestystuotteista. Sen kulta-aika osuu 80-luvun loppuun ja 90-luvun alkuun, jolloin kauppa kävi erinomaisesti. Siitä ja pikkuveljestään C8-4 käytettiin myös nimityksiä Lännen Mestarit. Tämän artikkelin kuvat ovat 80-luvun lopulta, jolloin Lännen C-10 -kaivurikuormaaja edusti alansa terävintä teknistä kärkeä. Kehitys noista ajoista on ollut huimaa, kuten kuvista voi päätellä. Nykyohjaamo on eri planeetalta kuin 30 vuoden takainen esi-isänsä. Mistään päästöasioistakaan ei tuolloin vielä nähty edes painajaisunta ja kaivulaitteesta puuttuu kuvien yksilössä jopa hydraulinen pikakiinnike. Tappeja iskettiin lekalla auki ja kiinni.

Lännen puhui tuolloin mieluusti komponenttirakenteisista kaivurikuormaajista. Traktorikaivurin nimityksestä haluttiin päästä eroon, sillä Lännen C10 ja pikkuveljensä C8 olivat tosiaan koottu osista, eikä peltien alta löytynyt maataloustraktorin runkoa. Kansan suussa traktorikaivuri on kuitenkin säilynyt näihin päiviin saakka.

Lännen-koneissa oli jo vuosikymmeniä sitten hyvät maasto-ominaisuudet itsestään selvänä asiana. Suomea on rakennettu turpeen päältä, ei asfaltilla. Nelivetoisissa Mestareissa oli iso maavara (450 mm), suuret etupyörät ja 11 asteen keinuntakulma etuakselilla. Tämä takasi hyvän pidon epätasaisilla alustoilla. Tuohon aikaan esimerkiksi pelto- ja metsäojia kaivettiin vielä paljon kaivurikuormaimilla. Lännen koneisiin sai täystelat, mikä oli oleellinen ominaisuus. Myös täydellinen, saranoilla avattava pohjapanssarointi oli varusteena, mikä tuontikoneista puuttui.

Merkillepantavaa on, että jo tuolloin takahallintalaitteet olivat Lännen koneissa täydelliset. Powershift-vaihteistoa, jarrua ja kaasua saattoi hallita myös kaivuasennosta. Kaivuhallinta oli hydraulisesti esiohjattu. Rasvaprässin teline mainitaan erikseen vakiovarusteena eli keskusvoitelujärjestelmät antoivat vielä odottaa itseään. Hieno yksityiskohta tuolloin oli keskitetty öljyn tyhjennys. Moottoriston, vaihteiston ja tasauspyörästön öljyn tyhjennystulpat oli sijoitettu vierekkäin.

Lännen C10-4 painaa työkunnossa noin yhdeksän tonnia. Hydraulijärjestelmässä 2000 kierroksella öljyn tuotto on 135 litraa minuutissa ja paine 190 baaria. Noista ajoista ovat tuotot nousseet ja paineet kasvaneet aika lailla. Hammaspyöräpumput ovat vaihtuneet säätyvätilavuuksisiin. C-10: voimanlähde on Valmetin suorasuihkutusdiesel noin 70 kilowatin teholla.

Lännen C10-4 on yksi tärkeä osa suomalaista koneenrakennushistoriaa. Maaseudulla koneita näkee vielä täydessä työn touhussa. Usein tuon ajan Länkkärit ovat päätyneet viimeisenä kommenuksenaan maatilojen kuormaus- ja kaivuhommiin.

Katso tästä lisää Arkistojen Aarteita -artikkeleita.

Lue seuraavaksi