Uutiset

Työkoneet

5G tulee kaivoksiin

Chilen kuparikaivoksilla menee erittäin hyvin tällä hetkellä ja kysyntää raaka-aineille on. Tästä syystä ala pyrkii koko ajan löytämään tehokkuutta lisääviä ratkaisuja tuotantoon. Kupari on yksi tärkeimmistä mineraaleista Chilessä.

Chilen kaivosteollisuus on kasvanut 1900-luvulla kovaa vauhtia ja kuparin tuotannossa maa on maailman kärjessä. Se tuottaa 36 prosenttia koko maailman käyttämästä kuparista. Kaivosala edustaa yli kymmentä prosenttia koko maan bruttokansantuotteesta ja toimivia kaivoksia on yli 30 kappaletta.

Rikkaista mineraaliesiintymistä on tullut niin merkittävä tekijä maassa, että julkiset kaivosyhtiöt etsivät aktiivisesti kustannussäästötoimenpiteitä, jotka samalla voivat myös lisätä tuotantoa.

Maailman suurin kuparintuottaja, valtion omistama chileläinen Codelco kääntää nyt katsettaan myös Ruotsiin. Siellä kiinnostaa esimerkiksi Volvo CE: n maanalaisiin kaivoksiin kehittämä 5G-pilottihanke.

Yhteensä kuparikaivoksia Codelcolla on seitsemän. Vuosittaiset kuparin tuotantomäärät vaihtelevat. Viime vuosina tuotanto on ollut noin 1,8 miljoonaa tonnia.

Volvon kauko-ohjattu pyöräkuormaaja on osa PIMM-projektia.

“Automaatio ja sähköistäminen ovat selvästi tärkeitä tekijöitä, joiden avulla kaivostoiminnasta voidaan tehdä turvallisempaa, puhtaampaa ja tuottavampaa. Mutta kaivosyritykset satsaavat myös vahvasti erilaisiin tuotantojärjestelmiin, jotka yhdistävät kaivoksen eri osat yhdeksi isoksi tietoverkoksi”, sanoo Volvo CE:n Latinalaisen Amerikan johtaja Rafael Nieweglowski.

Yhteyttä langattomasti

Kaivosteollisuudessa koneet toimivat usein syvällä maan alla, jotkut jopa reilusti yli kilometrin syvyydessä. Vahvan mobiiliyhteyden ylläpitäminen on välttämätöntä, jotta koneet pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa maan alla. Toimiva langaton yhteys mahdollistaa myös etävalvonnan, joka voi ennakoida kunnossapidon tarpeen, valvoa koko toiminnan tuottavuutta, ylläpitää koneen optimaalista käyttöaikaa. Ja mikä tärkeintä, vähentää kustannuksia.

Käytännössä kaukovalvonta reaaliaikaisella tiedolla tarkoittaa, että esimerkiksi muita enemmän polttoainetta kuluttava yksikkö on havaittavissa, vaikka se suorittaisi täsmälleen samat tehtävät täsmälleen samoissa olosuhteissa kuin muutkin.

Jos syynä on käyttövirhe, järjestelmä tietää tämän ja kehottaa suorittamaan asianmukaiset muutokset. Tämä johtaa vähentyneeseen polttoaineen kulutukseen, pienempiin kustannuksiin ja jatkossa ongelmien ennalta ehkäisyyn.

Rafael listaa lisää vielä yhden langattomien yhteyksien tarjoaman edun. ”Jos rikkoutunut ajoneuvo hajoaa ahtaille kaivoskäytäville, niin se blokkaa toimivienkin laitteiden liikennöinnin. Volvon etäseurantajärjestelmä CareTrack on erittäin hyödyllinen näin ollen kaivoksissakin. Sen avulla voidaan ennakoida koneiden huollot ja korjaukset ajoissa, jolloin yllättäviä rikkoontumisia voidaan välttää. 5G tulee tarjoamaan tähän ratkaisun, joka pitää yhteyden päällä koko ajan vaikeissakin olosuhteissa.

Testaus käynnissä

Volvo testaa jo 5G:n mahdollisuuksia, vaikka se ei ole vielä yleisön hyödynnettävissä kovinkaan laajalti. Kahden vuoden ajan Volvon insinöörit ovat tehneet asian tiimoilta yhteistyöprojekteja sellaisten yritysten kuin ABB, Boliden, Ericsson ja Telia kanssa. Volvon johdolla on viety eteenpäin pilottihanketta (PIMM) osana kaivosteollisuuden viestinnän kehittämishanketta. Bolidenin kaivoksessa on ajettu muun muassa miehittämätöntä pyöräkuormaajaa 5G:n avulla 1 312 metrin syvyydessä.

Rafael Nieweglowski

Tästä chileläinen, edellä mainittu Codelcokin kiinnostui ja se vie nyt 5G-projektia eteenpäin Chilen kaivoksissaan. Yhtiö työskentelee parhaillaan Volvo CE: n, Business Swedenin Chilen toimistojen ja Ruotsin suurlähetystön kanssa keskustellakseen siitä, miten 5G-ratkaisut voidaan parhaiten ottaa käyttöön kaivosalalla tulevina vuosina.

”5G on välttämätöntä digitalisoinnin täyden tehon saavuttamiseksi”, Rafael sanoo.

”Kaivostoiminnan kaltaiset edistykselliset teollisuudenalat toimivat jo nyt kehittääkseen uusia liiketoimintamalleja. Meillä Volvolla on jo tarvittava ohjelmisto. Nyt tarvitsemme luotettavan yhteyden, jotta voimme käyttää 5G:tä reaaliajassa hyödyksi koko ajan.”

Pyöräkuormaajat ja runko-ohjatut dumpperit ovat käytössä useimmilla kaivoksilla, joissa Volvo CE toimii. Sata prosenttia näistä koneista on Volvon mukaan jo varustettu CareTrackilla. Kaivoksen sisällä voi toimia samanaikaisesti vaikkapa yli 30 konetta: pyöräkuormaajat kiviä lastaamassa ja kuorma-autot sekä dumpperit materiaalien kuljetuksessa.

Tämä toistuva työn kierto tarjoaa Volvon mukaan täydellisen alustan kokeilla ja kehittää uutta teknologiaa. Siksi 5G: stä on tullut erittäin kuuma aihe kaivoksilla ympäri maailman.

Lue myös: Päästöt kuriin, kustannukset alas ja Volvo ja Skanska koeajavat päästövapaata louhosta.

Andina on yksi Codelcon seitsemästä kuparikaivoksesta.



Lue seuraavaksi