Uutiset

Yleinen

Yksilöllisiä seosrehuvaunuja Konefarmilta

– Meidän asiakkaillemme toimivat seosrehuvaunut ja toimivat huoltopalvelut ovat elinehto, kertoo Hannu Mäkinen Konefarmilta. Tämä on osa Konefarmin liiketoimintaa ja samalla asiakaspalvelua, Hannu jatkaa.

– Meidän asiakkaillemme toimivat seosrehuvaunut ja toimivat huoltopalvelut ovat elinehto, kertoo Hannu Mäkinen Konefarmilta. Tämä on osa Konefarmin liiketoimintaa ja samalla asiakaspalvelua, Hannu jatkaa.

Seosrehuvaunut ovat taloudellinen tapa hoitaa tarkoituksenmukainen ruokinta. Sekon seosrehuvaunuja on karjatiloilla paljon ja niitä käytetään joka päivä.

– Jos seosrehuvaunu jostain syystä ei joku päivä toimikaan, karja saadaan pysymään kyllä hengissä korvaavilla menetelmillä. Tuotettuihin maitolitroihin ja lihakiloihin ruokinnan tasaisuudella kuitenkin on ratkaiseva vaikutus ja siksi vaunujen käyttö lisääntyy koko ajan. Seosrehuruokinta on kokonaistaloudellinen ja järkevä, Hannu muistuttaa.

Seosrehumenetelmä on kotieläintilalle kätevä tapa tehdä pääsääntöisesti omista rehuista naudoille ruokinnallisesti sopiva seos. Seokseen on lisätty usein komponentiksi myös ostorehuja.

Erilaisilla varusteilla

Jotta asiakkaan tiloihin ja tarpeisiin sopivia vaunuja voidaan toimittaa, pitää Sekon tehtaalta tulleita vaunuja usein hieman modifioida.

– Onhan niitäkin vaunuja, jotka toimitetaan asiakkaalle tehdasvarusteillakin, mutta noin puoleen vaunuista tehdään muutoksia, Hannu kertoo.
Modifiointi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että alun perin hinattavasta vaunusta tehdään täällä meillä mobiili, siis itsekulkeva.

– Lähes kaikissa seosrehuvaunuista on punnitusjärjestelmä ja vaakavaihtoehtoja on useita eri versioita. Esimerkiksi kun halutaan tiettyä seossuhdetta, ja vaunuun kuormataan ensin säilörehua, tämän jälkeen säilörehu punnitaan automaattisesti ja vaunu pyytää muut komponentit kilomääräisinä, jotka seokseen lisätään, Hannu kertoo.

Kuljettimia

Monilla kotieläintiloilla seosrehuvaunulla joudutaan kulkemaan ahtaista ovista, vaikka ruokintapöydällä olisikin tilaa. Monesti tällöin käytetään hydraulisesti 40 sentin teleskoopilla varustettuja kuljettimia. Tällöin kuljetusleveys on kapea, mutta ape voidaan levittää pidemmälle. Tarvittaessa ape saadaan pudotettua kummalle puolelle vain. Apetta saatetaan ottaa myös vaikka etukuormaimen tai pienkuormaimen kauhaan, jolla erä viedään nuorkarjalle paikkaan, johon taas apevaunulla ei päästä.

– Aina ei ruokintapöytä ole läpiajettava, mutta rehu halutaan levittää molemmille puolin. Ruokintapöytä saattaa olla myös kapea, vaikka kaksi ja puolimetrinen, ja ruokintapöydän päässä on este. Hinattavalla seosrehuvaunulla ei silloin välttämättä ole asiaa ruokintapöydälle, mutta mobiililla sinne taas mahtuu, Hannu kuvailee.

– Sekon mobiilin voimakoneeksi asennetaan John Deeren moottori. Moottori pyörittää hydraulipumppua, jonka tuotto käytetään seosrehuvaunun ohjaamiseen ja liikuttamiseen. Liikkumisen nopeutta ohjataan portaattomasti. Laitteelle voidaan antaa myös maksiminopeus potikasta, jolloin rehunjaossa voidaan ajaa ajopoljin pohjassa, mutta nopeus on juuri sopiva. Potikasta voidaan myös muuttaa nopeutta ajon aikana. Piha-ajossa voidaan taas käyttää maksiminopeutta. Moottori pyörittää mekaanisesti sekoitusruuveja.

– Tällaisille asiakkaille teemme vaunut ”mittojen mukaan”. Peruskoneena on tällöin Sekon vaunu, mutta runko tehdään uusiksi ja vaunuun asennetaan moottori ja kääntyvä pyörä. Vaunusta tulee tällöin kolmipyöräinen ja hydraulisesti vetävällä pyörällä myös ohjataan vaunua, Hannu kertoo.

– Kun aperuokintaa suunnitellaan, on syytä katsoa kaikki vaihtoehdot läpi. Yleensä ratkaisu on tavalla tai toisella löytynyt, Hannu muistuttaa.

Oma paalikauha

Apevaunuun voidaan syöttää irtokorjattua tai paalattua säilörehua. Laakasiilosta irrotettu säilörehu pudotetaan usein paakkuina vaunuun. Paalien kanssa voidaan menetellä kahdella tavalla. Paalit voidaan joko pudottaa ylhäältä vaunuun tai käyttää paalikauhaa paalin syötössä.

Perälautaan Konefarmilla onkin rakennettu aivan oma, kätevä ja turvallinen paalin syöttöön suunniteltu nostin, jos paalia ei muuten saada nostettua vaunuun. Esimerkiksi varastorakennuksen korkeus saattaa asettaa rajoituksia. Paalien käsittelyssä voidaan ruokintakautena käyttää vaikka pienkuormainta tai kevyempääkin etukuormainta. Paali nostetaan paalikauhan kouruun, jolloin paali peittää pääsyn ruuveille, eikä sinne pääse horjahtamaan. Paali putoaa ruuvien päälle vasta, kun paalikauha on melkein pysytyssä ja paalin syöttäminen on turvallista.

– Erikoiskohteita ovat vielä asiakkaiden vaunut, joiden vaunua vaikka madalletaan, koska normaali vaunu ei sovi korkeudestaan sisään. Vaunun kuormatilan korkeudesta saatetaan ottaa vaikka 15 senttiä pois tai vaunun korkeutta lasketaan akselia tai rengastusta muuttamalla.

Esimerkkivaunu kunnostuksessa

– Tuossa esimerkiksi on uutena ensimmäiselle asiakkaalle toimitettu seosrehuvaunu. Kun karja laitettiin pois, jäi vaunu tarpeettomaksi ja se tuli meille vaihtokoneena. Vaunu myytiin käytettynä eteenpäin, mutta silloin vaunua ei vielä kunnostettu. Nyt vaunu on ollut toisella asiakkaalla jo useita vuosia ja se on nähnyt kymmeniä miljoonia kiloja rehua. Asiakas tilasi nyt vaunulle kunnostuksen, jotta hän saisi käyttöönsä taas lähes uuden veroisen seosrehuvaunun.

– Vaunuun uusitaan nyt kulutusosat; laakerit, tarvittaessa murskausruuvit kokonaisuudessaan ja ruuvien terät. Myös keskiosat ja pohja on osittain tehty uusiksi. Samoin hitsataan toiset sivulevyt ulostuloaukon kohdalle, joka joutuu koville seoksen kanssa. Nykyisin vaunuissa on jo tuplalevyt syöttöaukon sivussa, Hannu muistuttaa.
Vaunun runko, renkaat ja säiliön rakenteethan eivät kulu, mutta ruuvit, terät ja osa pohjaa kuluu vähitellen, kun rehu hinkkaa niitä.

– Jos tilalla rehua sekoitetaan vaikka 10 000 kiloa päivässä, tarkoittaa se vuodessa 3,5 miljoonaa kiloa ja 10 vuodessa 35 miljoonaa kiloa rehua. Jos seos tehdään siilossa varastoidusta rehusta, seoksen teko vaatii vain osan siitä ajasta, mitä vaaditaan jos rehu tehdään paalista. Paali kun pitää repiä auki ja heinänkorret ja rehu leikata sopivan mittaiseksi silpuksi, Hannu kuvailee.

Vaativa varaosahuolto

– Tässä ollaan kiinteästi tekemisissä kotieläintilojen talouden kanssa, ja viivytyksiin ei olisi varaa. Seosrehuvaunua tarvitaan joka päivä, Hannu muistuttaa.

Jos varaosia tarvitaan, saadaan osa yleensä seuraavaksi päiväksi asiakkaalle normaaleilla jakelujärjestelmillä; Matkahuollon tai postin kautta tai sitten rahtitavarana.

Yleensä alkuviikosta osat tulevat myös sujuvasti Euroopan tehtailta, mutta jos jotain kiireellistä tilataan torstaina tai perjantaina, pitää olla tarkkana, millä osa Suomeen saadaan. Kuriirit tuovat sen yleensä seuraavaksi päiväksi, jos tilaus vain on tehtaalla ajoissa. Jollei osa jää jonnekin jakeluautoon tai terminaaliin, osat saadaan perille yleensä seuraavaksi päiväksi.

– Konefarmin oma vara­osavarasto kattaa noin 90 % tarpeista Meillä oma varasto on kuitenkin kattava ja täältä korvaavan osan saanti on melko varmaa, Hannu lupaa.
– Konefarmin kaltaisen pienen yrityksen varaosahuoltoa katsotaan vielä tarkemmin kuin isojen yritysten varaosahuoltoa. Meille jokaisen uuden mallin myötä tulee myös perusvaraosavarasto, Hannu vakuuttaa. Alueelliset huoltomiehet käyvät sitten hoitamassa asennuksen, jollei asiakas halua sitä itse tehdä.

Pesua, kunnostusta….

Käytetyt koneet pestään aina kun ne tulevat vaihtokoneena meille tai niitä kunnostetaan. Pesun hoitaa samalla aukealla oleva maatalousyrittäjä kuin missä huoltokorjaamo sijaitsee.

– Kun käytetty tai kunnostettu kone toimitetaan asiakkaalle, koneen pitää toki näyttää hyvältä. Sitä monesti kuitenkin pitää pohtia, miltä asiakkaalle toimitettava käytetty kone oikeasti sitten pitäisi näyttää. Hannu jatkaa, että useimmiten seosrehuvaunukauppa tehdään puhelimessa, eikä asiakas näe konetta kuin kuvassa ja tämän jälkeen sovitaan, mitä vaunussa kunnostetaan. Asiakas haluaa, että kunnostus tehdään mahdollisimman hyvin ja sen me pyrimme tekemään.

Uutta metallia Sekoon

Kyllähän vaunujen kierto on se, että riippuen käyttömäärästä noin 10–12 vuoden päästä ne peruskunnostetaan. Kun vaunua käytetään joka päivä, sen kuntoon ei ehkä kiinnitetä niin huomiota.

– Vaunu vain lakkaa toimimasta kun joku paikka on kulunut pahasti, Hannu tiivistää
Vaihtoehtoja on useita, miten vaunua kunnostetaan. Jos vaunua sekoitusruuvit kuluvat eniten keskeltä. Tällöin sekoitusruuveja ei uusita kokonaan, vaan lisätään metallia sektoripaloina vain keskiosaan ruuvin kierteitä ja vaihdetaan kaikki terät. Jos on tarvetta, ruuvit vaihdetaan akseleineen kokonaan.

Vaunun metalliosien ainevahvuudet todetaan tarvittaessa poraamalla esimerkiksi pohjalevyyn reikiä.

– Ja kyllä vuosien mittaan on oppinut huomaamaan, mistä metalli kuluu. Kun uudet pokatut metalliosat on hitsattu kiinni vaunuun, vaunu hiekkapuhalletaan osaksi tai kokonaan puhtaaksi ja maalataan. Tämän jälkeen laitetaan vielä kumiosat uusiksi, Hannu kuvailee.

Osia teetetään

Vanhempiin vaunuihin on joskus vaikea saada osia. Joissain vaunussa on ollut vaikka amerikkalaisia standardiketjuja, joissa on useita lujuusluokkia. Kun ketjupyörä sitten jossain vaiheessa kuluu, varaosana sitä ei saa oikein mistään. Usein ainoa vaihtoehto on teettää hammasrattaita jollain hammasratastehtaalla muutama kappale.

– Tälläkin vaunulla on sekoitettu ruokohelpeä ja turvetta, jolloin kone saattaa käydä päiväkausia peräjälkeen, Hannu esittelee.

Ohjausjärjestelmiä

Uusien ja käytettyjen vaunujen ohjausjärjestelmiin tehdään myös muutoksia. Joskus laitetaan kaikki uusiksi ja joskus halutaan vain rinnakkaiset ohjaimet vaikka koneen takaosaan, josta lastataan pyöröpaaleja. Hinattavissa malleissa ohjaamoon ei välttämättä haluta kuin johdot ja ohjaustaulu tai joskus ohjaaminen halutaan tehdä radio-ohjaimella.
– Näiden kaikkien vaihtoehtojen asennus onnistuu, Hannu lupaa.

Vaihtokoneita varastossa

– Vaihtokoneena tulee myös muunmerkkisiä vaunuja, jotka on esimerkiksi myyty asiakkaalle tietämättä, mihin käyttöön vaunu menee. Kaikilla vaunuilla esimerkiksi paalin purkaminen ei onnistu oletetussa ajassa. Ne vaunut saattavat päätyä vaikka meille ja niille etsitään sitten sopivampi, oikea koti.

Varastossahan vaihtokoneissa seisoo pääomia, mutta vaihtokoneilla saadaan myös aina hieman lisää aikaa kunnostukseen eikä asiakkaan karjan ruokinta muutu sinä aikana. Onhan meillä yleensä niin sovittaessa varakone toimittaa tilalle, jos kunnostus maalauksineen vie aikaa vaikka kaksi viikkoa, Hannu laskee.

Seosrehuvaunu asiakkaat

Kun asiakas haluaa seosrehuvaunun, sen tarjoaminen on toista kuin monen muun työlaitteet. Seosrehuvaunu on sovittava sekä käyttäjän rakennuksiin, että rehuille. Sekon vaunut sovitetaan käyttäjän tarpeisiin, jolloin käyttäjän saa seosrehuvaunusta mahdollisimman paljon hyötyä.

Yrittäjä metalliverstaassa

Yrittäjä Jaakko Mynttinen hoitaa Sekon, Lucaksen, Bergmannien ja muiden maahantuotujen työlaitteiden maahantulohuollot Tarvasjoella Tarvasjoen Konepaja Ky:ssä ennen kuin laitteet toimitetaan asiakkaille.

– Useimmiten täällä väännetään oikeasti rautaa, jotta asiakas saa sellaisen työlaitteen, kun hänelle parhaiten sopii.

– Olen ollut yrittäjänä pitkään ja Sekojen kanssa töitä on tehty noin 15 vuotta eli niin kauan kuin niitä on tuotu Suomeen. Työt kuitenkin aloitettiin aikoinaan myllyautojen kanssa.

Samoissa tiloissa työskentelee myös toisena yrittäjänä Mika Mynttinen. Mika hoitaa metalliosien valmistusta. Täällä tehdään valmiiksi leikatuista paloista esimerkiksi paalikauhat Sekoon. Rehuseoksen siirtoon käytetyt elevaattorin rungot kootaan myös täällä ja toimitetaan sitten maalaamoon. Valmiit osat kiinnitetään paikoilleen ja laitteet ovat valmiita luovutukseen.

Kätevät urakoitsijat

– Onni on ollut, että olemme saaneet sekä maahantuonnin että kunnostuksen pajoille urakoitsijoita, jotka hoitavat hyvin työnsä ja osaavat myös soveltaa. Täällä pitää kuitenkin ymmärtää tekniikkaa, sähköä ja hydrauliikkaa ja pellinväännönkin pitää käydä muutenkin kuin polven päällä, Hannu kehuu.

Sen verran huollossa pitää olla vielä kaupallista ajattelua ja sellaista silmää, että miltä kaiken pitää näyttää, jotta kunnostetun tuotteen voi toimittaa asiakkaalle.

– Kun esimerkiksi Kyrössä kunnostetaan seosrehuvaunuja, pitää asiakkaan kanssa sopia monista asioista, jotta puhelinkeskustelun lopputulos vastaa myöhemmin asiakkaan pihaan toimitettua laitetta, Hannu kuvailee.

Työt hinnoittelu on muutostöissä rakennettu urakoiksi. Tietyn rakenteen muuttaminen edellyttää tiettyä määrää työtä ja materiaalia ja tästä maksetaan yrittäjälle. Muutostöihin ja kunnostukseen on olemassa hinnasto, joka on konemyyjien käytössä.

– Asiakas kun haluaa myös tietää paljonko muutostyöt hänelle tarvikkeineen maksavat, Hannu huomaa.

Hajasijoitettua palvelua

Kun Sekon seosrehuvaunuja on nyt tuotu Suomeen noin 15 vuotta ja ne ovat käytössä noin päivittäin, on vaunuja myös kunnostettava. Kunnostusta tehdään Pöytyällä Kyrön kylällä, jossa on Konefarmin Sekon huolto ja varaosat. Huoltoa hoitavat myös eri puolilla Suomea olevat Konefarmin sopimushuoltoyrittäjät.

Tarvasjoella Tyllin teollisuusalueella Tarvasjoen Konepaja Ky:llä taas tehdään metallitöitä ja siellä ”rakennetaan Sekot uudestaan” asiakkaan tarpeiden mukaan. Kun asiakas haluaa mobiili-Sekon, se taas rakennetaan Jalasjärvellä. Jalasjärvelle toimitetaan kokoamista varten Pöytyältä varastosta John Deeren moottori, hydrauliikkaosat ja muut tarvikkeet.

Mobiili-Sekojen rungot tehdään Kyrön keskustassa alihankintana. Pohjakäsittelyä ja maalausta tehdään pääasiassa Tyllin teollisuusalueella, mutta myös Turussa.

Lisätietoja
www.konefarmi.fi
www.turunkonekeskus.fi

Lue seuraavaksi